Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas kritikovao predlog 17 zemalja koje su pozvale na oslobađanje talaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

26/04/2024

-

08:03

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas kritikovao predlog 17 zemalja koje su pozvale na oslobađanje talaca
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas kritikovao predlog 17 zemalja koje su pozvale na oslobađanje talaca - Copyright Tanjug/AP/Maya Alleruzzo, Mahmoud Issa, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamsa traje 203 dana. Sjedinjene Američke Države (SAD) i još 17 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku, pozvale su Hamas da oslobodi taoce kao korak za okončanje krize u Gazi. Navode da je na stolu dogovor koji zauzvrat nudi "trenutni i produženi prekid vatre, što bi omogućilo dolazak dodatne neophodne humanitarne pomoći koja bi bila isporučena širom Gaze i dovelo do izglednog kraja neprijateljstava". Svih 18 zemalja ima državljane koje Hamas drži već šest meseci nakon što su pokrenuli napad 7. oktobra na Izrael i ubili 1,2 hiljade ljudi. Veruje se da Hamas još uvek drži 129 taoca od ukupno 253 koje su uzeli početkom oktobra.

Ključni događaji:

  • Hamas je objavio snimak na kojem se vidi izraelsko-američki talac Goldberg-Polin
  • Hagari o video snimku koji je objavio Hamas: Ovo je hitan poziv na akciju
  • Hamas: Spremni smo na primirje sa Izraelom u slučaju "rešenja sa dve države"
  • SAD traži "odgovore" od Izraela nakon masovnih grobnica pronađenih u blizini bolnica u Gazi
  • IDF odbacio optužbe o masovnim grobnicama u Pojasu Gaze
  • Egipat dostavio Izraelu predlog Hamasa o jednogodišnjem prekidu vatre u Gazi
  • Pentagon: Vojska SAD otpočela izgradnju luke za priliv pomoći u Gazi

     Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.36 Rojters: Peking domaćin sastanka Hamasa i Fataha o jedinstvu Palestine

Kina će biti domaćin sastanka predstavnika palestinske militantne grupe Hamas i suparničke grupe Fatah na temu palestinskog jedinstva, preneo je Rojters pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor iz Pekinga.

Neimenovani zvaničnik Fataha rekao je za Rojters da je delegacija koju predvodi visoki zvaničnik Azam al Ahmed otputovala u Kinu, dok je neimenovani zvaničnik Hamasa rekao da će njihova delegacija, na čelu sa visokim zvaničnikom Musom Abu Marzukom stići u Kinu kasnije večeras.

''Podržavamo jačanje autoriteta Palestinske nacionalne vlasti i podržavamo sve palestinske frakcije u postizanju pomirenja i povećanja solidarnosti kroz dijalog i konsultacije'', rekao je reanije danas šef kineske diplomatije Vang Venbin.

Rojters navodi da je reč o prvoj zvaničnoj poseti predstavnika Hamasa Kini od početka rata u Pojasu Gaze.

22.52 Završena ekshumacija tela iz bolnice Naser, pronađeno više od 300 tela

Doktor Muhamad Al-Mughir, direktor civilne odbrane Gaze, izjavio je danas da je završena ekshumacija tela iz medicinskog kompleksa Naser u Kan Junisu.

On je rekao da je potraga i izvlačenje tela iz masovnih grobnica trajala nedelju dana, delom zbog ograničenih resursa, prenela je Al Džazira. U medicinskom kompleksu Naser pronađeno je više od 300 tela, uključujući neke sa vezanim rukama, bez odeće i upucane u glavu.

21.46 Erdogan: Palestinci podvrgnuti jednom od najbrutalnijih ugnjetavanja u istoriji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan održao je govor u Istanbulu pred Ligom parlamentaraca za Al-Kuds (Jerusalim) u kojem je rekao da su Palestinci, "čije se zemlje postepeno okupiraju, podvrgnuti jednom od najbrutalnijih ugnjetavanja u istoriji".

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

"Odavde još jednom šaljem svoje pozdrave palestinskim herojima koji svojom borbom podržavaju čast Jerusalima i čitavog čovečanstva", rekao je on, prenela je Al Džazira.

20.53 UNMAS:Nemoguće utvrditi tačnu količinu neeksplodiranih ubojnih sredstava u Gazi

Viši oficir Službe Ujedinjenih nacija za uklanjanje mina (UNMAS) Per Lodhamar, izjavio je da je izraelska "agresija" na Gazu ostavila oko 37 miliona tona otpada. On je rekao da je nemoguće utvrditi tačnu količinu neeksplodiranih ubojnih sredstava u enklavi u kojoj su ranije gusto naseljena područja pretvorena u ruševine, nakon skoro sedam meseci intenzivnog izraelskog bombardovanja, prenela je WAFA.

19.25 Gaza: Preminula beba koju su lekari spasili iz utrobe majke koja je ubijena

Beba koju su lekari nedavno spasili iz utrobe majke ubijene u izraelskom vazdušnom napadu na grad Rafa, sahranjena je danas u Gazi pošto je izgubila životnu bitku. Devojčica se zvala Sabrin Ru, a ime je dobila u čast njene majke Sabrin al-Sakani al-Šeik, uz koju su u napadu ubijeni i njen suprug Šukri i trogodišnja ćerka Malak.

Majka je u 30. nedelji trudnoće dovedena u bolnicu u subotu uveče sa teškim povredama i poreminula je nakon što se porodila carskim rezom.

17.17 WAFA: Spasilački timovi sumnjaju na krađu organa u Pojasu Gaze

Spasilački timovi koji su učestvovali u izvlačenju tela iz masovnih grobnica otkrivenih u medicinskom kompleksu Naser u Kan Junisu, u južnom Pojasu Gaze, izneli su sumnje da su pripadnici izraelske vojske umešani u krađu organa, prenosi palestinska agencija WAFA.

Ekipe su izvestile da su pojedina tela pronađena sa vezanim rukama i sa isečenim i zašivenim abdomenima na način suprotan uobičajenim tehnikama zatvaranja rana koje se primenjuju u Pojasu Gaze, što je izazvalo sumnju na krađu organa.

17.05 Hamas kritikovao predlog 17 zemalja koje su pozvale na oslobađanje talaca

Palestinska militantna grupa Hamas kritikovala je danas predlog 17 zemalja, uključujući SAD, koje su pozvale na oslobađanje izraelskih talaca kao put za okončanje sukoba u Gazi. Hamas je naveo da predlog nije uspeo da odgovori na palestinske zahteve, preneo je Rojters.

Palestinska grupa je, takođe, navela da je otvorena za ideju o prekidu vatre, samo ako uključuje glavne zahteve koje Hamas ima. Hamas je do sada tražio trajni prekid vatre i potpuno povlačenje izraelskih trupa iz Pojasa Gaze.

15.37 AP: Egipatska delegacija stigla u Izrael na pregovore o primirju u Gazi

Egipat je danas poslao delegaciju na visokom nivou u Izrael u nadi da će posredovati u sporazumu o prekidu vatre sa Hamasom u Gazi, izjavila su dva zvaničnika za AP. Istovremeno, Egipat upozorava se da bi moguća izraelska ofanziva fokusirana na Rafu u Gazi, grad na granici sa Egiptom, mogla imati katastrofalne posledice po regionalnu stabilnost.

Najviši egipatski obaveštajni zvaničnik Abas Kamel predvodi delegaciju i planira da razgovara sa Izraelom o "novoj viziji" za produženi prekid vatre u Gazi, rekao je neimenovani egipatski zvaničnik za AP. On je dodao da će današnji razgovori između egipatskih i izraelskih zvaničnika biti fokusirani na ograničenu razmenu talaca koje Hamas drži za palestinske zatvorenike i povratak značajnog broja raseljenih Palestinaca u njihove domove u severnoj Gazi ''uz minimalna ograničenja''.

14.23 Zvaničnik UN: Biće potrebno 14 godina da se uklone ruševine u Pojasu Gaze

Biće potrebno 14 godina da se raščisti ogromna količina ruševina, uključujući neeksplodirana eksplozivna sredstva, koje je ostavio Izrael u ratu u Pojasu Gaze, izjavio je danas zvaničnik UN Per Lodamar. Lodamar, viši oficir u Službi UN za uklanjanje mina (UNMAS), rekao je na brifingu u Ženevi da je rat ostavio oko 37 miliona tona otpada na široko urbanizovanoj, gusto naseljenoj teritoriji, preneo je Rojters. On je naveo da, iako nije moguće utvrditi tačan broj neeksplodiranih ubojitih sredstava pronađenih u Gazi, projektovano je da bi, pod određenim uslovima, moglo biti potrebno 14 godina da se raščiste ostaci, uključujući i ruševine uništenih zgrada.

"Znamo da obično postoji stopa od 10 odsto neuspeha, odnosno neaktiviranja municije. Govorimo o 14 godina rada sa 100 kamiona", rekao je Lodamar.

10.06 Blinken stiže u Izrael, sedmi put od početka rata

Američki državni sekretar posetiće u utorak Izrael, sedmi put od napada palestinskog Hamasa na jug Izraela 7. oktobra i rata koji je usledio kao odgovor Izraela, u Pojasu Gaze.

Javni servis Kan preneo je danas da će Blinken doći u Izrael kako bi razgovarao o najavljenoj operaciji izraelske vojske u Rafi, ali i o naporima da se obezbedi pauza u borbama i da se oslobodi više od 100 talaca koje drži Hamas. Blinken se trenutno nalazi u poseti Kini.

Tanjug/AP/Evelyn Hockstein

 

08.28 Mediji: Izrael spreman da prihvati oslobađanje manje od 40 talaca

Izrael je spreman da ublaži svoj zahtev da Hamas oslobodi 40 talaca u zamenu za privremeni prekid vatre u Pojasu Gaze, nakon što je ta palestinska militantna grupa odbila ponudu koju su pripremili posrednici u pregovorima iz Katara, Egipta i SAD, piše Tajms of Izrael pozivajući se na izraelske portale.

Izraelski ratni kabinet je sada spreman da prihvati oslobađanje samo 20 talaca u prvoj fazi sporazuma pod uslovom da budu oslobođeni žene, muškarci stariji od 50 godina i teško bolesni i kabinet je u četvrtak ovlastio pregovarački tim Izraela da razgovara o fleksibilnijem pristupu sa egipatskom delegacijom koja će danas u Tel Avivu održati dodatne razgovore, preneo je izraelski sajt Inet.

Neimenovani visoki izraelski zvaničnik je nakon toga izjavio za taj sajt da Izrael zapravo pristaje na oslobađanje 33 taoca, a portal navodi da je Hamas insistirao da broj oslobođenih talaca bude bliži 20.

Tanjug AP/Ohad Zwigenberg

 

07.56 Policija: Stotine studenata u SAD uhapšene zbog antiizraelskih protesta

Stotine studenata u SAD uhapšene su širom američkih kampusa dok policija guši antiizraelske proteste na kojima se poziva na povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze. Na protestu u Bostonu u američkoj državi Masačusets uhapšeno je 108 studenata, a na protestu na privatnom Univerzitetu Južne Kalifornije u Los Anđelesu njih 93, dok je na Univerzitetu Emori u Atlanti u američkoj državi Džordžiji uhapšeno 28 studenata, saopštila je policija, a prenosi CNN. 

07.54 Egipatska delegacija dolazi u Izrael na pregovore o Gazi

Dolazak egipatske delegacije u Izrael očekuje se danas, kako bi se nastavili razgovori o privremenom prekidu vatre i oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze, a na čelu egipatske delegacije biće šef egipatskog obaveštajnog direktorata Abas Kamel.

Katarski medij Al-Arabi Al-Džadid je preneo da će se Kamel sastati sa šefom Mosada Davidom Barneom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbijem.

Prema rečima egipatskog zvaničnika, Kairo radi na osiguravanju dogovora kojim će biti sprečen planirani napad izraelske vojske na Hamas u najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, Rafi, navodi Tajms of Izrael.

Uoči sastanaka, izraelski mediji su objavili da je izraelski ratni kabinet odobrio pregovaračkom timu da ima fleksibilniji pristup tokom razgovora sa egipatskom delegacijom.

06.49 Pentagon: Vojska SAD otpočela izgradnju luke za priliv pomoći u Gazi

Vojska SAD započela je izgradnju privremenog pomorskog pristaništa na obali Gaze preko kojeg bi trebalo da stiže pomoć u Pojas Gaze, za koje se očekuje da će biti spremno za rad u maju, saopštio je Pentagon.

Tanjug AP/Alex Brandon

 

''Mogu da potvrdim da su američki vojni brodovi, uključujući i USNS Benavidez, počeli da konstruišu početne faze privremenog pristaništa i morskog nasipa'', rekao je potparol Pentagona Patrik Rajder.

06.40 SAD i još 17 zemalja pozvale Hamas da oslobodi taoce

Sjedinjene Američke Države (SAD) i još 17 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku, pozvale su Hamas da oslobodi taoce kao korak za okončanje krize u Gazi. Navode da je na stolu dogovor koji zauzvrat nudi "trenutni i produženi prekid vatre u Gazi, što bi omogućilo dolazak dodatne neophodne humanitarne pomoći koja bi bila isporučena širom Gaze i dovelo do izglednog kraja neprijateljstava". 

06.37 IDF odbacio optužbe o masovnim grobnicama u Pojasu Gaze

Izraelska vojska odbacila je optužbe da su njene snage sahranile stotine Palestinaca u masovne grobnice u Pojasu Gaze i saopštila da su ovakve tvrdnje "potpuno lažne". 

06.25 Egipat dostavio Izraelu predlog Hamasa o jednogodišnjem prekidu vatre u Gazi

Egipatske vlasti predale su Izraelu predlog koji je sastavio Hamas, a kojim traži jednogodišnji prekid vatre u Pojasu Gaze zamenu da radikalni Palestinci obustave napade na izraelske snage, javio je TV kanal Al Hadat sa sedištem u Dubaiju.

06.16 SAD traži "odgovore" od Izraela nakon masovnih grobnica pronađenih u blizini bolnica u Gazi

Bela kuća je saopštila da žele "odgovore" od izraelskih vlasti nakon otkrivanja masovnih grobnica u dve bolnice u Gazi koje su uništene u izraelskoj opsadi.

AP Photo/Abdel Kareem Hana

 

Agencija za civilnu odbranu Gaze saopštila je da su zdravstveni radnici otkrili skoro 340 tela ljudi koje su izraelske snage navodno ubile i sahranile u bolnici Naser u Kan Junisu, prenosi agencija Frans pres. 

06.10 Hagari o video snimku koji je objavio Hamas: Ovo je hitan poziv na akciju

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari, poručio je, komentarišući snimak izraelsko-američkog taoca Herša Goldberg-Polina koji je objavila militantna grupa Hamas, je da je to hitan poziv na akciju i dodao da izraelska vojska neće ostaviti kamen na kamenu u naporima da pronađe taoce.

06.00 Hamas objavio snimak na kojem se vidi izraelsko-američki talac Goldberg-Polin

Palestinski militantni pokret Hamas objavio je video snimak na kojem se vidi Herš Goldberg-Polin, Amerikanac izraelskog porekla koji je zarobljen tokom Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra i odveden u Gazu. Kratak snimak bez datuma pokazuje da 23-godišnjaku nedostaje potkolenica, ali da inače deluje zdravo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet