Politika

Ministarstvo: Radnici iz Vijetnama koji su angažovani na gradnji fabrike Linglong premešteni na drugu lokaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/11/2021

-

19:07

Ministarstvo: Radnici iz Vijetnama koji su angažovani na gradnji fabrike Linglong premešteni na drugu lokaciju
Linglong - Copyright Euronews/Printscreen, Astra

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo rada je saopštilo da su vijetnamski državljani angažovnai na gradilištu fabrike Linglong u Zrenjaninu preseljeni iz objekta u kome su bili smešteni na drugu lokaciju po rešenju Sektora za vanredne situacije. S druge strane, organizacija A11 je na Tviteru napisala da dobijaju potvrde da radnici nisu preseljeni ili da nisu svi preseljeni, kao i da su čitave grupe radnika i dalje na istoj lokaciji.

Slučaj vijetnamskih radnika u fokus javnosti došao je nakon izveštaja organizacija Astra i A11, u kome se navodi se da su u razgovoru sa radnicima iz Vijetnama njihovi aktivisti saznali da ih je većina došla preko agencija za posredovanje, kojima su platili uslugu, kao i da niko od njih nije imao pasoš kod sebe.

Po rečima aktivista koji su razgovarali sa radnicima, vijetnamski državljani rade u smenama od devet sati, 26 dana u mesecu, a ukoliko iz bilo kog razloga ovo ne ispune, nisu isplaćeni za ceo taj mesec. Od plate im poslodavac, kako se navodi, odbija troškove za čizme, rukavice, radno odelo i opremu za rad.

Organizacije Astra i A11 su u izveštaju ukazale da je više od 400 radnika iz Vijetnama smešteno u improvizovanom naselju u blizini gradilišta "Linglonga". Aktivisti koji su obišli barake u kojima su smešteni strani radnici, naveli su da oni borave u neodgovarajućim i lošim uslovima, u hladnim prostorijama, bez tople vode.

"Oni bukvalno žive u barakama i kontejnerima, a jedna osoba ima prostor isod nivoa zatvorskog minimuma, spavaju na podu, imaju tanko ćebence preko. Imaju na 500 ljudi dva bojlera i dva mokra čvora. Postoji ogroman potencijal za razlilčite vrste zaraze s obzirom da dolazi zima", izjavila je Hristina Piskulidis iz NVO Astra.

Astra je podnela i prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije.

Astra

 

Jedan od vijetnamskih radnika koji je razgovarao sa reporterom Euronews Srbija na pitanje da li ima svoj pasoš kod sebe, odgovorio je odrično. Na pitanje da li mogu da uzmu pasoše kad god žele rekao je: "Ne znam. Kad smo stigli na gradilište, neko mi je prišao i uzeo pasoš i kod njega je i sada. Nekad sam tražio od moje kompanije da mi vrati pasoš kako bih mogao otići i rekli su ne".

U izveštaju nevladinih organizacija piše da, iako su neki radnici uvereni da imaju prijavu boravka i radnu dozvolu, niko nije zasigurno mogao da potvrdi tu informaciju, niti su dobili štampani primerak dozvole.

Pre nekoliko dana su počele i tenzije u krugu fabrike guma u Zrenjaninu, kada su objavljeni snimci iz kampa u kojem su smešteni radnici. Sve je eskaliralo i danas kada je jedan od radnika u situaciji na ivici incidenta izašao iz kampa. Naime, kako su preneli aktivisti, koji su i učestvovali u njegovom izvlačenju, pomenuti vijetnamski radnicima im se javio i rekao da je morao da potpiše otkaz jer je razgovarao sa medijima, ali da ga ne puštaju da napusti kamp. Aktivisti su došli po njega u barake i, kako prenose mediji, došlo je do naguravanja sa obezbeđenjem, nakon čega je radnik napustio lokaciju sa predstavnicima nevladnih organizacija. 

Inače, lokalni aktivisti juče su pokušali da uruče vijetnamskim radnicima humanitarnu pomoć, ali je u međuvremenu zabranjen pristup, javio je reporter Euronews Srbija.

Ministarstvo: Vijetnamski državljani preseljeni, dogovoreni dalji koraci

U današnjem saopštenju Ministarstvo rada je navelo da je Odsek inspekcije rada Zrenjanin za Srednjebanatski upravni okrug primio 15.11.2021.godine prijavu potencijalne trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije vijetnamskih radnika koji rade na izgradnji fabrike guma na gradilištu u Zrenjaninu, u kojoj se navodi da oni borave u krajnje neuslovnim stambenim objektima. 

Oni navode da je juče izvršen nadzor od strane inspektora rada na lokaciji gde su kolektivno smešteni radnici iz Vijetnama, i kažu da su ti objekti van gradilišta fabrike guma. Nadzoru je prisustvovala i prevodilac na kineski jezik. 

Kako se dodaje, stručni saradnik Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, inspektor PU Zrenjanin, kao i postupajući inspektor rada su obavili razgovor sa jednim od radnika, državljaninom Vijetnama, koji je zatečen prilikom obilaska njihovog smeštaja.  

"On je izjavio da je pre dolaska u Srbiju sa poslodavcem zaključio ugovor i da je po tom ugovoru obavljao poslove varioca. Takođe je izjavio da su radnici svojom voljom predali pasoše menadžeru", saopštilo je Ministarstvo. 

Astra

 

Kaže se i da je policija obaveštena o uočenim činjenicama prilikom obilaska objekta u kojima su smešteni radnici, i da su izašli na teren i izvršili nadzor. U saopštenju piše da su vijetnamski državljani preseljeni iz objekta u kome su bili smešteni na drugu lokaciju po rešenju Sektora za vanredne situacije. 

"Sa svim učesnicima nadzora dogovoreni su dalji koordinisani koraci, koji se tiču, pre svega, omogućavanja bezbednosti i sigurnosti radnika koja je procenjena kao prioritet i koja zahteva hitnost postupanja svih relevantnih aktera”, ističe Ministarstvo. 

Šta kažu izveštaji inspekcije sa gradilišta

Navodi se da je posle za potencijalnu trgovinu ljudima održan sastanak predstavnika PU Zrenjanin, Odseka inspekcije rada Zrenjanin, kao i predstavnika Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima. 

"Na sastanku je rečeno, prema podacima policije, da u Zrenjaninu boravi 402 državljana Vijetnama od kojih 367 imaju vizu D, a njih 35 odobren privremeni boravak. Svi imaju zakonit, legalan boravak u Zrenjaninu", piše u saopštenju Ministarstva.

Kako se dodaje, prema izveštajima inspekcije rada na gradilištu Linglonga u Zrenjaninu od 19. juna 2020. godine do 15.11.2021. godine izvršeno je 18 inspekcijskih nadzora iz oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu od strane inspektora rada Odseka inspekcije rada Zrenjanin.

"Najveći broj nadzora, i to 5 vanrednih inspekcijskih nadzora izvršeno je kod poslodavca Linglong International Europe d.o.o. Zrenjanin koji je investitor na gradilištu u radnoj zoni Jugoistok u Zrenjaninu. Poslodavcu Linglong su nalagane mere na zapisnik iz oblasti radnih odnosa, doneta su dva rešenja sa merama iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, od kojih se jedno rešenje odnosilo na zabranu rada na mestu rada. Protiv poslodavca Linglong je podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Na gradilištu Linglonga dana 19.10.2020. godine i 01.11.2021. godine izvršena su dva nadzora glavnog izvođača radova ''CHINA ENERGU GROUP TIJENJIN ELECRIC POWER CONSTRUCTION CO, OGRANAK Beograd'', saopštilo je Ministarstvo rada.

Komentari (1)

Марко

17.11.2021 21:24

И онда треба да верујем држави да ће контролисати Рио Тинто.

Srbija