Politika

Savković o poseti Fon der Lajen: Imamo 98 uslova, prvi među njima dolaze polovinom iduće godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2024

-

21:05

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Poruke predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, da je Srbija ima sve bolje ekonomske pokazatelje, kao i najava da bi do kraja godine trebalo da dobije 100 miliona evra, mogu da se protumače kao ohrabrujuće. Međutim pred našom zemljom je mnogo uslova koji moraju biti ispunjeni, ističe za Euronews Srbija viši savetnik Isak Fonda Marko Savković.

"Imamo 98 uslova, prvi među njima dolaze polovinom iduće godine u vrlo raznorodnim oblastima koje treba ispuniti. Takođe, ako posmatramo Plan rasta imamo i u vezi sa njim reformsku agendu", kaže Savković i dodaje da se u Uniji očigledno sada javio momentum da se "poguraju države koje žele da budu članice".

On ističe da je najava o otvaranju klastera broj tri bila iznenađujuća jer, kako kaže, "do sada nismo stekli utisak da ostale članice Unije dele entuzijazam Mađarske, koja je jedina insistirala na tome.

"Ja ne vidim sada koji je to baš veliki kvalitativni pomak i zato više tumačim u kontekstu nekog ohrabrenja i činjenica da je sada ponuđen novi okvir za ubrzanje procesa evropske integracije,  novi okvir za plasiranje finansiskih sredstava EU", ističe sagovornik.

Iako unutar klastera tri imamo tri poglavlja koja Srbija treba da reši –  Digitalizacija, digitalna transformacija i mediji, oporezivanje i socijalna politika i zapošljavanje – Savković naglašava zbog tih poglavlja mora da bude usvojen set zakona, a, kako dodaje, "u javnosti postoje nemala sporenja oko sadržine pojedinih odredbi".

On dodaje da ovakva najava ipak nosi veliku težinu.

"Proces proširenja su u velikoj meri preuzele države članice, one se na kraju krajeva pitaju.  Uvek postoji mogućnost da neka država iz samo sebi pozitivnih razloga, stopira ceo proces, ali definitivno ako postoji ohrabrenje sa vrha, to je onda dobro vest", podvlači sagovornik.

Najava predsednice Evropske komisije da je Srbija na dobrom putu da sledeće godine postanemo deo jedinstvene zone za plaćanje u evrima je važan korak za građane.

"Potrebno je nešto konkretno. Građani žele da vide konkretnu korist od procesa evropskih integracija. Mislim da način na koji Unija komunicira i 'prodaje' taj proces evrointegracija, ovde je stalno u nekoj krizi. Zato su potrebni ovakvi konkretni koraci postignuća, da bi uverili ljude da i dalje ima nekog benefita", kaže Savković.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da "glavne ciljeve spoljne i unutrašnje politike Srbija neće menjati", Savković ističe:

"To je vrlo jedna zanimljiva izjava, zato što se pod nju svašta može podvesti.  Dakle, mi ne odustajemo od onoga na što je glavni proklamovani cilj, ali istovremeno nastavljamo sa ovim održavanjem odnosa i sa drugim partnerima  do onog momenta dok ne dođemo na korak od EU. Iako se ne razume uvek ta politika među partnerima na Zapadu, ta politika je u velikoj meri prihvaćena. Mislim da je njemu bilo važno da to danas ponovi i zato je to i uradio".

Celo gostovanje Marka Savkovića pogledajte u videu na početku teksta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija