Politika

Vučić: Boriću se da Srbija dobije vlasnički udeo u projektu Jadar

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/10/2024

-

20:43

Vučić: Boriću se da Srbija dobije vlasnički udeo u projektu Jadar
Vučić: Boriću se da Srbija dobije vlasnički udeo u projektu Jadar - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će se boriti da Srbija dobije vlasnički udeo u projektu Jadar i da veruje da će uspeti, kao i da će se odgovor znati do kraja godine.

On je na pitanje da li bi Srbija mogla da ima suvlasnički udeo u kopanju litijuma u projektu Jadar, rekao da nikada nikoga mediji nisu pitali da li će imati Srbija vlasnički udeo.

"Iznenadiću vas odgovorom, nadam se da ćemo se čak i za to izboriti. Da, uradićemo sve što možemo iako u ovom trenutku mi nemamo pravo zbog svega što su oni potpisali. Verujem da ćemo uspeti i verujem da ćete do kraja godine dobiti odgovor. Pre kraja godine dobićemo više informacija i o tome", rekao je Vučić za RTS.

On je naveo da je bio u Loznici i u Malom Zvorniku i slušao ljude osam ili devet sati i trudio se da pronađe rešenje i sasluša sve argumente protiv i za iskopavanje litijuma.

"Ne mogu da slušam argumente, ako mi kažete da će sumporna kiselina da ključa na 250 stepeni i to stavite u predlog zakona i kažete da su to eksperti napisali. Onda sami kažete, pa lagali smo, malo neće na 250, nego na 90 stepeni. I tako lažete sve vreme. I tako obmanjujete javnost sve vreme. Nemam taj problem da govorim istinu", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da je spreman da razgovara sa svima i da je bio spreman da ide i u Narodnu Skupštinu i da čuje svako mišljenje, pa i uvrede.

"Vidite, nisu hteli da me vide. Beželi su ko đavo od krsta. Od mog pojavljivanja tamo. Pa rekli, može da dođe gore da ih gleda. Želeo sam po svaku cenu da odem tamo. A oni su po svaku cenu želeli da ne razgovaraju. Zato što su znali, kako bi prošli u toj raspravi. Zato što su znali i zato što znaju da nemaju nijedan jedini argument. Ni jedan jedini argument. I ljudi to počinu da prepoznaju u Srbiji", rekao je Vučić.

RTS/Skrinšot

 

Na pitanje da li ima strepnju da li će naše institucije moći da kontrolišu kopanje litijuma, dodao je da će dovesti najbolje kompanije za baterije iz sveta i da ćemo mi da kontrolišemo sve, a da ako vide nešto loše istog trenutka će da prekinu projekat.

"Ja verujem u naše institucije, ali nije to pitanje. Mi ćemo da dovedemo najbolje kompanije, najbolje fabrike za katodne aktivne materijale, za baterije, najbolje iz celog sveta, dakle Japance, Koreance, Francuze, Nemce, Holanđane, Kineze, sve moguće ćemo da dovedemo. Sve ono što je najbolje, sve ono što je 'krem de la krem'. Oni znaju, ako mi ne znam. Ali ćemo mi na kraju da kontrolišemo sve, i da vodimo računa o svakom postupku", naglasio je predsednik.

Ukoliko, kako je naveo, projekat bude loš i donosi loše posledice, svakog trenutka će se prekinuti.

On je dodao da u svakom procesu, u proizvodnom, u rudarenju, u svemu, ima mnogo rizika i mnogo situacija.

Osvrnuo se i na namensku industiju, kao i na tekstilnu i dodao da i tamo postoje rizici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija