Politika

Somborac za Euronews Srbija o karikaturi: Izazov je neki problem pojednostaviti u nekoliko reči ili pojmova u slici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2024

-

13:59

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U doba politčke korektnosti crtanje kariktature može da bude nezgodno. Ni mi sami više ne pričamo viceve kao što smo ih pirčali ranije, ali je bitno da se u svemu tome ne pretera. Međutim, dok je karikaturista siguran u svoju poentu ne treba da odustaje od nje, kaže za Euronews Srbija karikaturista Marko Somborac.

"Izazov je da se neki problem pojednostavi, da se kaže u par reči ili u par nekih pojmova u slici, ali to je moj zadatak. Bitno je samo da se proba, da se pogodi neka suština problema. Pa eto, ja pokušavam", kaže.

Objašnjava da tema ima svuda a da je i njemu, kao i većini, u fokusu Rio Tinto i pitanja oko litijuma. 

Somborac kaže da i u Srbiji i u svetu nije lako baviti se karikaturom, jer je uvek upitno kako će i ko da shvati poruku karikaturiste. 

"Znate, kad ulazite u ovaj posao, niko vam ne kaže, ali posle saznate da jednostavno morate da računate na to da li će to biti nekakav komentar ili neka baš direktnija pretnja. Ali naš je posao da se borimo za javni interes. Direktno sam uvek imao, za dobru karitakutur, tapšanje po ramenu, a indirektno se dešava da zovu urednicike i neke ljude i tako dalje, ali mene moji čuvaju, pa tek saznam nekad kasnije kroz neku anegdotu da se neko bunio i tako", rekao je. 

On se prisetio i da je pre četiri godine trebalo da se održi izložba radova u Staroj Kapetaniji gde je on bio jedan od autora, kada je upala je grupa huligana i uništila radove. 

Naime, grupa od pet autora priredila je retrospektivu radova iz žanra andergraund stripa, starih po dve i tri decenije, koji su u napadu najvećim delom uništeni.

Detaljnije o ovoj vesti pogledajte u videu iznad.

Komentari (0)

Srbija