Politika

Đurđev: U Srbiji dozvoljeno sve, osim zastupanja srpskog nacionalnog interesa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2024

-

16:41

Đurđev: U Srbiji dozvoljeno sve, osim zastupanja srpskog nacionalnog interesa
Đurđev: U Srbiji dozvoljeno sve, osim zastupanja srpskog nacionalnog interesa - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, tokom gostovanja na Informer TV, istakao je jednu suštinsku tezu koja se provlači kroz srpsku političku scenu još od 1945. godine, a mnogi bi rekli i ranije.

Kako je rekao, postoji jedna stalna matrica koja se gotovo pretvara u dogmu – u Srbiji i Beogradu dozvoljeno je sve, osim biti Srbin i zastupati srpski nacionalni interes. Svako ko to učini, kako Đurđev tvrdi, mora biti eliminisan i uklonjen na svaki mogući način. 

"Sprega vlasti i određenih delova opozicije"

Đurđev je naglasio da je to konstantna politika od tog trenutka pa sve do danas. Istakao je da postoje politički akteri koji iznose tvrdnje i argumente koji su protivni Ustavu Republike Srbije, najvišem pravnom aktu suverene države, ali da nikada nisu sankcionisani. S druge strane, oni koji se tome oštro suprotstave, bivaju kažnjeni. 

Kao primer, naveo je svoj lični slučaj, kada je zbog izjava lidera zeleno-levog fronta i političke grupacije "Proglas" pokušao da ukaže na njihovo antiustavno delovanje. Umesto da budu kažnjeni, kako je rekao, on je bio taj koji je na sudu izgubio, iako je zastupao Ustav Republike Srbije.

"Ovo govori o sprezi vlasti i određenih delova opozicije", istakao je Đurđev, dodajući da se sve pravda tzv. "komunalnom koalicijom", koja ujedinjuje zdrave politike sa onima koje su, kako je rekao, "fekalije". 

Takva politika, prema Đurđevu, vodi u potpuni politički nered. On je uvereno izjavio da će mu sigurno ponovo pretiti osuda srpskih sudova zbog ovih reči, ali je dodao da je neophodno prestati braniti Beograd od Srba i srpskog nacionalnog interesa. Beograd je, kako je rekao, srpska prestonica, gde živi najveći broj Srba, i neophodno je da pomogne ostalim delovima srpskog sveta.

Đurđev je potom oštro kritikovao Nenada Čanka i njegovu politiku, nazivajući je "titoističkom". Napomenuo je da je Josip Broz Tito naneo mnogo zla srpskom narodu i da dok god se srpski političari budu branili od Titove politike, Srbija će stagnirati. 

"Šapić koristi temu izmeštanja Titovog groba kako bi prikupio političke poene"

Đurđev je oštro kritikovao gradonačelnika Beograda zbog, kako kaže, licemerja u političkim potezima. Đurđev je naglasio da gradonačelnik koristi temu izmještanja Titovog groba iz Beograda kako bi prikupio političke poene, dok istovremeno otvara nove gradske projekte, poput autobuske stanice, na kojoj su svi natpisi isključivo na latinici.

"Vidimo da se gradonačelnik trudi da izmesti Titov grob, što jeste ispravno, ali to radi iz čisto političkih razloga, dok s druge strane, sve što se u Beogradu pravi, pravi se na latinici. Nova autobuska stanica je na latinici, dečiji Kutak – sve na latinici. Kao da je srpsko pismo, ćirilica, postala nepoželjna u glavnom gradu Srbije," rekao je Đurđev, izražavajući svoje nezadovoljstvo.

"Vreme je da se razdvoje oni koji rade u interesu Srba od onih koji sprovode politiku Titovih sledbenika"

Osvrćući se na događaje u Crnoj Gori i AP Kosovu i Metohiji, gde vidi nastavak Titove politike u delovanju političara poput Mila Đukanovića i Aljbina Kurtija. Đurđev je podsetio da je upravo Titova politika dovela do stvaranja neprijateljskog okruženja za Srbe, dok su se komunističke strukture zadržale na vlasti, kako u Crnoj Gori, tako i u Republici Srbiji, gde, prema njegovim rečima, i dalje deluju.

Kao jedan od ključnih problema, Đurđev je naveo to što su političari propustili priliku da naprave promene u korist srpskog naroda.

"Mi moramo da prestanemo da ignorišemo realnost," zaključio je Đurđev, pozivajući na buđenje svesti o stvarnom stanju u zemlji i na odlučno delovanje u interesu srpskog naroda.

Prema njegovom mišljenju, vreme je da se razdvoje oni koji rade u interesu Srba od onih koji sprovode politiku Titovih sledbenika, jer samo tako Srbija može krenuti napred.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija