Politika

"Viši nivo saradnje Srbije i SAD": Šta donosi prvi strateški sporazum o energetici koji je potpisan u Vašingtonu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/09/2024

-

12:06

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Srbija i Sjedinjene Države potpisale su svoj prvi sporazum o strateškoj saradnji i to u oblasti energetike. Iako sadržaj sporazuma još nije poznat, obe strane tvrde da on predstavlja važan korak ka još bližoj saradnji dve vlade.

Dan potpisivanja prvog strateškog sporazuma između Srbije i SAD, šef srpske diplomatije Marko Đurić ocenio je kao "jedan od bitnih momenata u istoriji odnosa dve zemlje".

TANJUG/ MSP

 

Istakao je da se na njemu radilo godinama i objasnio da će on pomoći Srbiji u njenom putu ka energetskoj bezbednosti, diverzifikaciji, ali i tranziciji ka zelenoj energiji.

"Naša zemlja će u naredne dve decenije četiri puta uvećati potrošnju električne energije i nama treba partnerstvo sa industrijama, sa kompanijama, sa državama koje su u prethodnim decenijama uspešno povećale kapacitet svoje proizvodnje. Cilj nam je pre svega da osiguramo da dugoročno, stabilno, pouzdano, bezbedno i čisto snabdevanje građana Srbije električnom energijom na način koji je ekonomski dovoljno održiv da Srbija ostane atraktivna zemlja za privlačenje stranih investicija", izjavio je tom prilikom ministar Đurić.

TANJUG/ MSP

 

Sporazum su u Vašigtonu potpisali Đurić i američki podsekretar za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu, Hoze Fernandez.

Nakon toga, Đurić je rekao da je Srbija napravila važan i odgovoran korak ka unapređenju svog partnerstva sa SAD i značajan iskorak ka osiguranju dugoročne energetske bezbednosti.

Na šta se odnosi zaklučeni sporazum?

Sa njim je saglasan i Fernandez. Kaže da će zaključeni sporazum  srpsko-američku saradnju podići na viši nivo.

"Naša sposobnost da radimo na čistoj energiji, kao i mogućnost da američke kompanije investiraju u tehnologije čiste energije u Srbiji, jesu nešto što izuzetno cenimo. To je nešto na čemu radimo već dugi niz godina, tako nam je izuzetno drago da napredujemo u tom smislu. Iako su klimatske promene izazov našeg vremena one su istovremeno i prilika da se investira u energije budućnosti, a prvi korak je napravljen danas'', poručio je podsekretar za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu SAD, Hoze Fernandez.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil je odgovarajući na pitanje Euronews-a o tome na šta se tačno odnosi zaključeni sporazum, rekao da je primarni fokus na unapređenju tehnologije i sposobnosti naše zemlje za zelenu tranziciju.

Tanjug/MSP

 

"Srbiji je potrebno da uvede tehnološke inovacije i više vrsta tehnologija koje bi ubrzale zelenu tranziciju. Uvereni smo u to da Srbija ima kapacitet za to. Projekti predviđeni zaključenim sporazumom odnose se na rad na solarnoj energiji, vetro parkovima kao i vodenim pumpama. Pred nama je mnogo posla i radujemo se tome", ističe Hil.

Iako dve strane govore o višestrukim prednostima potpisanog sporazuma, energetski stručnjaci navode da se čini da se njegove glavne tačke odnose na diversifikaciji izvora snabdevanja prirodnim gasom, s obzirom da Srbija skoro sav gas kupuje od Rusije.

Rajaković: Projekat može da ima pozitivan ekonomski efekat

O sporazumu Srbije i SAD, razgovarali smo sa predsednikom Saveza energetičara Srbije, Nikolom Rajakovićem koji navodi da je jasno da je interes Amerikanaca u ovom delu sveta više nego očigledan, te i da se to vidi na celom Balkanu.

"Ekonomsko-energetski interes je sigurno da jačaju kroz to i svoj politički interes, ali projekat sam po sebi može da ima pozitivan ekonomski efekat", objašnjava Rajaković.

Tanjug/Vladimir Sporčić

Nikola Rajaković

Upitan da li že Srbija produžiti gasni ugovor sa Rusijom, nada se da će Srbija nastaviti saradnju sa tom zemljom "po povoljnim uslovima",

"U svakom slučaju, otvaraju se i druge opcije, jer imamo strateški dogovor, tu je Azerbejdžan itd. Tako da tu ima otvorenih mogućnosti koje treba pažljivo proveravati i uraditi ono što je najpovoljnije za našu zemlju", zaključuje Rajaković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija