Politika

Republička izborna komisija i ODIHR nastavljaju saradnju

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2024

-

19:50

Republička izborna komisija i ODIHR nastavljaju saradnju
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević i šef Posmatračke misije ODIHR-a Lamberto Zanijer najavili su danas nastavak uspešne saradnje na unapređenju izbornog procesa u Republici Srbiji.

Predstavnici Posmatračke misije ODIHR predstavili su na današnjem sastanku preporuke iz Izveštaja misije za posmatranje lokalnih izbora u Srbiji i izrazili spremnost za nastavkom dosadašnje uspešne saradnje sa Republičkom izbornom komisijom, naveo je RIK.

Tom prilikom Dimitrijević je ocenio da bi dosadašnju saradnju trebalo dodatno ojačati kroz buduće zajedničke projekte.

Učesnici sastanka su konstatovali da je RIK pružio svu neophodnu pomoć misiji ODIHR i da je aktivno učestvovao u podizanju poverenja svih učesnika u sprovedenim junskim lokalnim izborima u Srbiji.

Na sednici je konstantovano da se RIK posvetio daljem unapređenju izbornog postupka, posebno u oblasti obuka organa za sprovođenje izbora, kao i edukaciji birača, a u skladu sa već donetim aktima Komisije koji su usklađeni sa ODIHR preporukama.

Dimitrijević je podsetio da je RIK, pored posebnih materijala, na svojoj veb prezentaciji otvorio i stranicu posvećenu odgovorima na najčešća pitanja vezana za lokalne izbore  kao i na svom Instagram nalogu gde je pokrenuta je edukativna kampanja namenjena svim biračima.

Istovremeno, on je najavio da će RIK, u saradnji sa ODIHR, dodatno raditi na daljem unapređenju izbornog postupka, preko posebnog sektora u okviru Službe Narodne skupštine koji će biti isključivo podrška radu RIK, čime je ispunjena još jedna preporuka ODIHR. 

Pored predstavnika RIK, sastanku su prisustvovali i predstavnici Posmatračke misije ODIHR Megan Ficdžerald, šef Odeljenja za izbore, Kira Kastaldo, viši savetnik za izbore i Raul Muresan, koordinator projekta. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija