Politika

Vučević: O litijumu treba pričati javno i otvoreno, ali sa pozicije struke

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2024

-

10:54

Vučević: O litijumu treba pričati javno i otvoreno, ali sa pozicije struke
Vučević: O litijumu treba pričati javno i otvoreno, ali sa pozicije struke - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Miloš Vučević poručio je da o temi litijuma treba voditi javnu i otvorenu diskusiju sa pozicije struke, jer bi projekat Jadar mogao da bude prekretnica u daljem ekonomskom razvoju Srbije.

Vučević je rekao na TV Prva da sada politički reltivizuje čak i pojam struke. Na pitanje kako komentariše nove proteste protiv Rio Tinta koji su zakazani za septembar, Vučević je rekao da sada počinje već da se bagateliše i taj termin, odnosno taj poziv da struka treba da priča.

"Ljudi su izbombardovani različitim iformacijama, posebno na društvenim mrežima. Piše svako ko šta stigne. Malo njih je zaista stručno da priča o tim stvarima koje moraju biti stručno objašnjene. A u takvom ambijentu se stvara utisak nesigurnosti, nerazumevanja, sumnje, bojazni", rekao je Vučević.

Kaže da i kada bi postojao opšti društveni konsenzus, projekat ne bi mogao da se realizuje za manje od 24 meseca i da u tom periodu može da se vodi diskusija o svim pitanjima.

"Taj projekat je važan i možda bude zaista prekretnica u daljem ekonomskom razvoju Srbije. U to nema sumnje. Ne može Srbija da stane samo zbog tog jednog projekta, Srbija ima i druge projekte. Srbija mora da se bavi i rastom plata i rastom minimalne zarade, cenama, Ekspom, mora da se bavi završetkom velikih infrastrukturnih projekta, mora se bavi daljem jačanje vojske, mora se baviti svakodnevno kako da sačuvamo naš narod na KiM, kako da sačuvamo Republiku Srpsku u okviru BiH, kako da ostvarimo brži put ka EU, a da ne gubimo naše tradicionalne prijatelje i mnogo je drugih tema", rekao je Vučević.

Smatra da nije fer da samo jedna tema postane apsolutno dominantna i da sve ostalo treba da stane u Srbiji odnosno da život treba da stane. Vučević je naglasio da se ništa neće raditi dok se ne dobiju od domaće i svetske struke garancije u vezi sa projektom Jadar. Na pitanje da prokomentariše to što je prethodnih dana bio na udaru na društvenim mrežama, kao i pojedini ministri, zbog toga što posećuje crkve i manastire, da je Srbija sekularna država da su crkva, odnosno tradicionalne konfesije, odvojene od države, ali da jesu deo našeg društva.

"Ja ne namećem nikome kakav odnos imam prema veri i religiji. To je pitanje za svakog pojedinca. Ali kao što svako ima pravo da se izjasni, tako imam pravo i ja da poštujem one vrednosti u koje verujem. Ja sam verujući čovek, verovatno sam mnogo grehova i mana, ali verujem u Boga. I verujem da kada smo imali zajedništvo naroda, države i crkve, da smo tad bili najuspešniji. To ne znači da se mešamo jedni drugima u poslove, ali mislim da je dobro kada smo svi zajedno i da je crkva deo ovog društva, pre svega Srpska pravoslavna crkva, ali i Rimokatolička i Slovačka, Evangelistička, Islamska zajednica svakako. Da je to deo našeg društva i ja se toga ne mogu odreći", rekao je Vučević.

Naglasio je da od njega ne može niko da očekuje da će promovisati vrednosti koje nisu deo našeg društva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija