Politika

Šahini: Otvaranje mosta na Ibru moglo bi da ima katastrofalne posledice po Prištinu

Komentari

Autor: Kosovo online

15/08/2024

-

14:45

Šahini: Otvaranje mosta na Ibru moglo bi da ima katastrofalne posledice po Prištinu
Šahini: Otvaranje mosta na Ibru moglo bi da ima katastrofalne posledice po Prištinu - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Poslovne alijanse Kosova Agim Šahini izjavio je da bi otvaranje glavnog mosta na Ibru, bez obzira što to pitanje ima političku simboliku, moglo da proizvede katastrofalne kaznene mere za tzv. Kosovo.

"Za mene most je otvoren, a za nekoga most je zatvoren. Smatram da je to politička simbolika, ali to može da utiče direktno na Kosovo, na oštre mere koje za Kosovo mogu biti katastrofalne. To je realna pretnja, a ta pretnja može da bude na terenu na kome možemo izgubiti veliku podršku. Čak, pretnja može da podrazumeva i zabranu putovanja pojedincima u EU ili da se zapreti suspenzijom vizne liberalizacije ukoliko i dalje nastavimo da samostalno preduzimamo mere koje nisu u skladu sa EU“, izjavio je Šahini za Kosovo onlajn.

On je kazao da je tzv. Kosovo već gotovo dve godine jedino pod sankcijama EU, ali da je to najmanji problem.

"Izgubili smo finansijsku, političku i diplomatsku podršku koje se ne mere novcem. Jer nakon sankcija EU Kosovo nije postalo član ni u jednom međunarodnom mehanizmu, niti je dobilo neko novo priznanje. Čak smo strane investicije od Evropske unije, od fondova za škole, u ove dve godine imali oko 600 miliona minusa. I sada ne pričamo da ćemo skinuti prethodne, nego pričamo da ćemo dobiti dodatne kaznene mere. Zbog toga je Vlada Kosova i obavezna i odgovorna da bude opreznija u svakoj odluci koju će preuzeti. Potrebno je ne da sama donosi neke odluke nego sa međunarodnom zajednicom koja je za nas glavni partner“, naglasio je Šahini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija