Politika

Vučević na predstavljanju rezultata 100 dana rada vlade: Srbija je jaka, stabilna i poštovana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/08/2024

-

17:42

Vučević na predstavljanju rezultata 100 dana rada vlade: Srbija je jaka, stabilna i poštovana
Vučević na predstavljanju rezultata 100 dana rada vlade: Srbija je jaka, stabilna i poštovana - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Srbije Miloš Vučević obratio se medijima na iznošenju rezultata 100 dana rada Vlade Srbije u Etnografskom muzeju. On je prvo objasnio da je izveštaj o radu Vlade podeljen u pet tematskih celina  

"Prva celina je zasnovana na onome što je delimično prikazano u ovom kratkom videofilmu, a to su naši temelji. Druga celina je sigurnost, treća celina je snaga, četvrta celina je napredak i peta celina nosi naziv onoga što treba da bude fokus rada vlade u ovom mandatu, a to je poruka da Srbija radi", rekao je predsednik vlade.

On je naveo da je ovo vlada kontinuiteta i da to sa ponosom ističe.

"Mi smo vlada kontinuiteta, ali to je za nas i pitanje identiteta, ponosni smo na svoju prošlost, ali odlučni da živimo u miru, naša pozicija u svetu je stabilna, želimo moderno društvo, želimo da svaki građanin živi dobro", kazao je on.  

"Kao vlada Republike Srbije vama, građanima naše države, obratimo iz Etnografskog muzeja ovde u Beogradu, srcu naše kulturne baštine i simbolu istorije našeg naroda, mestu koji nije samo muzej, već čuvar naše prošlosti i početnik na sve ono što naši preci jesu, inspiracija za ono što možemo i moramo da poštujemo i što ćemo raditi u budućnosti. Okruženi ovim vrednim artefaktima odajemo poštovanje našoj Srbiji i njenim dubokim korenima, bogatoj kulturi i tradiciji koja nas oblikuje i povezuje sa najvećima među nama. Danas smo ovde zbog vas, ali i zbog celog našeg naroda gde gleda živi, svakog pojedinca koji veruje u jaču i bolju Srbiju i viziju koju ćemo posvećeni u ljude koji su spremni da se za nju bore i ostvare. Srbija radi, jer čvrsto stoji na čvrstim temeljima bogate istorije, utkane u svaku poru naše zemlje. Ta istorija nas povezuje sa korenima i precima, od Pećke patrijaršije do hrama Svetog Save i daje nam snagu da iznova nastavljamo i od svog naroda i Srbije nikada ne odustanemo", nastavio je premijer.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Premijer je kazao da su svi građani Srbije ponosni na svoju prošlost i odlučni da zadrže svoj identitet, ali i da žive u miru sa svima u ovom regionu. 

"Zato je Srbija danas jaka i stabilna i hrabro gleda u svoju izvesnu budućnost. Naša je dužnost da čuvamo svoju kulturnu baštinu, negujemo tradiciju i osiguramo integritet svoje države. Kultura nije samo nasleđe, već i most ka budućnosti, u kojoj ćemo zajedno graditi društvo dostojno naših predaka, ali pre svega odgovorni prema našim potomcima. Srbija se ponosi svojim bogatstvima, istorijom, tradicijom, spomenicima, građevinama, plodnom zemljom i onome što iz nje izniče, a možda najviše zajedništvom i solidarnošću. Večno smo povezani sa precima i naša je dužnost da tu vezu održimo i prenesemo na generacije koje dolaze", kazao je Vučević.

Premijer je istakao da je pozicija Srbije u svetu danas stabilna i poštovana, najviše zahvaljujući sposobnosti da očuva svoje tradicionalne vrednosti, a da se istovremeno kao društvo i država modernizuje.

"I to ne isključuje jedno drugo. Naprotiv, ako želimo da uspemo, naša modernizacija i sveukupni napredak mora biti zasnovan na istorijskim korenima našeg naroda i naše države. Sveopšta dobrobit je naš cilj. Želimo da svaki građanin živi dobro, da mogu da rade i time doprinose razvoju naše zemlje i kvalitetu svog života. Srbija je snažna zbog svojih ljudi i naše posvećenosti obrazovanju i razvoju pre svega ljudskih resursa koji garantuju izvesnu i svetliju budućnost za sve nas", kazao je premijer.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

 

Pominjući temelje društva on se osvrnuo na ulogu porodice, za koju kaže da je svetinja, te da će briga o svakoj porodici biti sve veća. Zatim je izneo koliku će jednokratnu podršku dobijati roditelji po rođenom detetu u cilju povećanja nataliteta.

"Izašli smo s konkretnim planom i očekujemo veoma brzo usvajanje novog zakona koji će dovesti nova i daleko veća izdvajanja u pronatalitetnu politiku, pre svega za roditeljske dodatke. I to za svu decu rođenu od ove godine, od 2024. pa u budućem. Ta podrška, ti izdaci nisu mali. Za prvo dete predvideli smo jednokratnu isplatu od 500.000 dinara, za drugo dete 600.000 dinara u 24 jednake mesečne rate. Za treće dete, 2.280.000 dinara u 120 jednakih mesečnih rata. A za četvrto dete, 3.180.000 dinara u 120 jednakih mesečnih rata. A da vas podsetim, ne tako davno, 2012. godine, u Srbiji se za prvo dete dobijalo 310 evra. Danas će se u Srbiji za prvo dete dobijati 4.300 evra. Za treće dete, 2012. godine, u Srbiji ste mogli da dobijete 2.177 evra. Kada Skupština Srbije podrži, a ja verujem da hoće, ovaj predlog koje je Vlada i resorno ministarstvo definisalo, u Srbiji ćete za treće dete dobijati 19.450 evra. Mislim da je svima jasno koliko je to značajno i bitan iskorak i napredak u pro natalitetnoj politici i pre svega o čuvanju našeg naroda i porodice kao stuba i temelja našeg društva", naveo je Vučević.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Predsednik Vlade je zatim rekao da je na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, napravljena je kompletna analiza svih 59 porodilišta u Srbiji i da je cilj i obaveza da se u 2027. izvrše svi neophodni radove na modernizaciji istih, na rekonstrukciji i izgradnji novih delova istih podrodelištva. 

"Trenutno traju radovi u nekoliko podrodelišta kao što su u Boru, Majdanpeku, Knjaževcu, Negotinu i Kladovu. Ali to nije kraj, to je tek početak onoga što moramo da radimo na ovom polju", kazao je on.

Rast BDP-a, zarada i penzija

Vučević je zatim govorio o ekonomiji, rekavši da je ona osnova svega.

"Ekonomija Srbije se razvija, a finansijska stabilnost omogućava dalji rast i prosperitet. Rast našeg bruto društvenog proizvoda nam, poštovani građani, omogućava da realizujemo sve ono što smo postavili sebi kao cilj u okviru projekta i skoku u budućnosti onog što je vlada Republike Srbije predstavila kao svoj program. I rast našeg bruto društvenog proizvoda nije samo pitanje nekog statističkog iskazivanja i brojeva koje mi povremeno podelimo sa vama. Poštovani narode Srbije, rast bruto društvenog proizvoda, ili kako to u akronimu kažemo BDP-a, jeste osnov i uslov da nam rastu plate i penzije. Jeste osnov i uslov da možemo da gradimo sve puteve, a ne govorim samo o autoputevima, govorim i o lokalnim i regionalnim putevima. To jeste uslov da gradimo nove železničke pruge ili da modernizujemo, rekonstruišemo stare. Jeste uslov da izdvajamo više i za Vojsku Srbije, da bismo bili bezbedniji kao država. Jeste uslov i osnova da ulažemo više u obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu zaštitu. Sve ono što čini život u jednoj državi", kazao je premijer.

On je zatim podelio objavu resornih ministarstava i Narodne banke Srbije da je naša država u prvom kvartalu imali rast BDP od 4,7 odsto, a da će prema prvim procenama rast za 2024. biti 4,2 odsto.

"Da se ne hvalim da smo lideri, ali zaista je to nešto što daje osnovu za umereni optimizam i pre svega za dalji rad, za razvoj naše države. Istovremeno sa rastom bruto društvenog proizvoda dolazi do rasta i prosečne zarade, ali i rast one minimalne zagarantovane zarade i rast penzija, jer nikada ne smemo zaboraviti naše penzionere i ne smemo dozvoliti veliku razliku između primanja u platama i primanja naših penzionera", rekao je premijer.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

On je zatim izneo podatke o prosečnim zaradama i ciljeve za njihov rast u bližoj budućnosti.

"Prosečna neto zarada u Republici Srbiji zvanično u maju 2024. je 855 evra, ali mi ne želimo na tome stanemo. Naš cilj je do kraja 2024. godine prosečna zarada u Srbiji bude 927 evra. A da vas opet za kratko podsetim, i vratimo se onu tako daleku prošlost 2012. godine, kada je prosečna zarada u Srbiji bila 366 evra. Mi sad idemo ka 927 evra. Da bi došli do onoga što smo se obavezali i kroz plan "Skok u budućnost", ali i kroz program rade vlade, da do kraja 2027. prosečna zarada plata u Srbiji bude 1.400 evra. To je naš cilj i za to smo vam odgovorni, poštovani građani. Rekoh, plate rastu, ali sa predsednikom države i sa svim institucijama smo dogovorili da u veoma kratkom roku izađemo sa konkretnim planom kako ćemo povećati penzije. Očekujemo rast penzije od najmanje 10 odsto, verujem da ćemo imati ekonomsku i finansijsku snagu i stabilnost, da to možemo da uradimo", saopštio je predsednik Vlade.

Vučević je zatim rekao kako je BDP sa 4.677 evra pre 12 godina porastao na današnjih 11.507 evra i da je to pobeda Srbije i svih njenih građana.

"To nije pobeda nekog političara ili neke stranke. To je pobeda svih nas, našeg naroda i građana, ali i pobeda odgovorne politike koja je stvarala uslove da Srbija može ovako da raste. I nastavljaćemo da snažimo našu zemlju. Ovo jesu temelji Srbije, i porodica, i pronatalitetna demografska politika, ali i pre svega ekonomija kao fundament svih ostalih sfera života koja treba da se razvijaju. Nastavljaćemo da snažimo državu, a pri tome nezaboravljajući, naprotiv čuvajući naše korene, naše temelje, naš identitet na celoj teritoriji, braneći politički naš suverenitet i brinućemo o svima, posebno ističući brigu o našim sunaradnicima na Kosovu i Metohiji. Dragi prijatelji, to su sve naši temelji. Da bismo mogli da radimo, potrebno nam je ono što ne može da se kupi. Sigurnost, zdravlje, briga i snaga države koja će uvek stati i za svakog svog građanina i građanku. Verujem u ideju da zajedno stvaramo novu, bolju viziju Srbije. To traži posvećenost i stalan napor, ali spremni smo da predano radimo na ostvarenju tog cilja", kazao je Vučević.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Sistem broja 112 za vanredne situacije

Premijer je zatim prešao na drugu oblast, odnosno sigurnost. Rekao je da sistem 112 znači da će svaki građanin, bez obzira koji telefon ima i da li je u romingu, moći pozivom na taj broj da dobije najbržu pomoć, posebno kada su u pitanju vanredne situacije.

"Bezbedni smo ne samo zbog boljeg sistema zdravstva i moderne vojske, već zbog brige o ljudima svakog dana. Srbija radi za svoje građane i za to svaki od njih ima pravo na zdravu životnu sredinu, na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i sigurnost u svom okruženju. Ima pravo na jaku i stabilnu Srbiju. To znači sigurnost za našu zemlju i njene građane", rekao je Vučević.

On je istakao da smatra da je Srbija u prethodnom periodu pokazala solidarnost sa svim državama i narodima u regionu, kada im je bila potrebna pomoć baš kod vanrednih situacija.
Vučević je govoreći o zaštiti životne sredine rekao da nema sigurnosti bez zaštite onoga što nas okružuje.

"Prosta politika ili neka agenda, to je naša obaveza. Obaveza da stvaramo i očuvamo kvalitetan život za svakog pojedinca u Srbiji. To je pre svega naša obaveza prema deci i unucima, prema generacijama koje dolaze", kazao je premijer i istakao da je to jedan od ključnih prioriteta u radu Vlade Srbije.

Kako je naveo, veruje da će država imati snage da rešava probleme industrijskog otpada, divljih deponija, uređenje regionalnih deponija, prečišćivača otpadnih voda, kako je preczirao - sve ono što kvari utisak ili nije dobro da imamo ili ne želimo da vidimo u bilo kom kraju Srbije.
"Zato je pitanje zaštite životne sredine upravo jedan od temelja kada pričamo o sigurnosti", dodao je Vučević.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Zdravstvo i socijalna zaštita

Kao naredni prioritet premijer je naveo zdravstvo za koje je rekao da je mnogo toga urađeno do sada ali da ima prostora da se uradi još mnogo toga.

Najavio je nabavku nove opreme, ali je i podsetio da je u jednom postupku nabavljena oprema vredna više od 70 miliona evra.

"I sad to nije neki broj koji treba iskazati. To znači da ćemo imati najbolju moguću opremu u svim delovima Srbije, da ćete moći da dobijete pravovremeno, efikasno i pre svega tačno lečenje i dijagnostiku", naveo je premijer.

On je kao primer dobre prakse naveo besplatne preglede, kada je pregledano više od 115.000 ljudi.

"Urađeno je na pravi način, kod gotovo 10 odsto pregledanih ljudi su pronađene oboljenja bez bilo kakvih prethodnih simptoma. To znači da smo mi, kroz ovaj način ili ovaj rad, verovatno sačuvali živote tih ljudi, zahvaljujući našim lekarima, sestrama, tehničarima, opremi, boljoj opremi, ali i odlučnosti da se ovako organizujemo. Besplatni pregledi, bez obzira da li ima ili nema zdravstvenog osiguranja", istakao je Vučević.

Premijer je naveo da je Ministarstvo za rad otvorilo novi gerontološki centar u Valjevu, kao i da kreće izgradnja još jednog u Kikindi, a da je u planu tog ministarstva da se bavi temama boračkih prava.

"Pravima naših boraca, ratnih veterana, ratnih vojnih invalida, porodice poginulih boraca, da konačno to pitanje imamo jednom jasno zakonski definisano, a ti ljudi to zaslužuju. Mnogi zaslužuju i zahvalnost i pažnju, a nažalost neki su zloupotrebljavali to. Mislim da smo dovoljno sazreli, da imamo snage da to pitanje konačno rešimo", istakao je premijer.

Dodao je da je za prvih 100 dana Ministarstvo za brigu o selu dodelilo jubilarnu 3000. kuću samohranoj majci sa troje dece u selu Simićevo, kod Žagubice.

"Tokom prvih 100 dana rada, mnogo toga je urađeno u sektoru Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Nešto mi objavimo, nešto još ne objavimo, vi to razumete, ali budite sigurni da ćemo imati odgovor na sve bezbednosne izazove i da predstavljamo publike kao vrhovni komadanti i Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije sa Generalštabom i svi oni koji su u sistemu odbrane pažljivo rade na jačanju naših vojnih i moram da naglasim odbrambenih kapaciteta", rekao je Vučević.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Ulaganje u vojsku

Istakao je da ulaganje u Vojsku Srbije znači isključivo radi čuvanja mira.

"Jaka vojska je najbolji, najsigurniji, najveći garant mira na ovim prostorima. Jaka vojska, snažna vojska, dobro organizovana, dobro opremljena, dobro obučena, dobro motivisana", naveo je Vučević.

Podsetio je da je otvorena kasarna u Loznici, a da se u narednom periodu očekuje dosta infrastrukturnih radova u Nišu, kao i aerodrom Morava u Batajnici, te i sređivanje prostora za ratno vazduhoplovstvo i protivazduhoplovnu odbranu, ali i univerzitet odbrane kao rasadnik onih ljudi koji treba da vode našu vojsku.

"I naravno ono što smo posebno ponosni, naša odbrambena industrija. Namenska industrija Srbije, ne samo da je konkurentna na međunarodnom tržištu, nego pre svega obavezna je i fokusirana na snabdevanje naše vojske sa proizvodima koje nam garantuju bezbednost i sigurnost", rekao je Vučević.

Vučević o navodima Sputnjika: Neće biti nikakvog šestog oktobra u Srbiji

Vučević je izjavio da svako ima pravo da iskaže svoje političke stavove i da je to deo demokratije i političkog pluralizma, ali je dodao da niko nema pravo, bez obzira na to kojoj stranci pripada, da vrši nasilje, uzurpira imovinu ili ugrožava živote građana.

"Možete da iskazujete svoje stavove, nosite parole, uzvikujete slogane, sve je okej, ali nemate pravo da vršite nasilje. I da vrlo jasno kažem, neće biti nikakvog šestog oktobra u Srbiji, niko neće na ulici preuzimati vlast, jer se u Srbiji vlast bira na izborima. I jedino može biti birana na izborima", rekao je Vučević, odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše navode Sputnjika da su ruske službe dostavili srpskim vlastima informacije o pripremi masovnih nereda u Srbiji.

On je javnosti Srbije poručio da je Srbija sigurna i stabilna država i da će svi državni organi biti na visini zadatka.

"Vi znate da smo mi uvek maksimalno tolerantni i liberalni, da nikad ne primenjujemo nikakve represivne mere, što možete da vidite širom drugih država, i na zapadu, i na istoku, i na severu, i na jugu", rekao je Vučević.

Ponovio je da svako ima pravo na svoj politički stav i i ističe da "baš niko" nije iznad ili izvan zakona i da niko neće vršiti nasilje. "A da li neko spolja utiče i radi na sve ovo što se dešava u Srbiji - ne mogu danas da vam pričam, a to ne znači da nemamo saznanja, ili nemamo informacije. Očigledno da bukvalno niko nije srećan da Srbija iskoristi svoju šansu za razvoj. Ali bukvalno niko nije srećan. Iz raznih razloga, iz različitih uglova gledanja, iz različitih geopolitika, niko se ne raduje da Srbija ide napred", rekao je Vučević.

Izrazio je uverenje da i oni koji organizuju proteste sutra ili narednih dana, da su svesni da svaki vid nasilja nezakonit i da će oni koji to vrše snositi odgovornost.

"Bez obzira da li su članovi ili nisu članovi neke stranke, nevladine organizacije, zakon je jednak i mora da važi za sve. I tu nema milimetra prostora", zaključio je premijer.

Kako Sputnjik saznaje u Vladi Srbije, najvišim predstavnicima srpske Vlade specijalne službe Ruske Federacije zvaničnim kanalima dostavile su informacije o pripremi masovnih nereda i pokušaju državnog prevrata i likvidacije predsednika Aleksandra Vučića i najviših državnih funkcionera. Prema saznanjima ruskih službi, ove aktivnosti su podržane od strane više zapadnih obaveštajnih agencija.

Vučević Ispitujemo ko se ugrađuje u cene proizvoda 

Predsednik Vlade rekao je da je na Savetu za BDP otvorena tema tržišnih marži, da Vlada u saradnji sa ministarstvima i NBS trenutno ispituje ko sve učestvuje u lancu povećanja cena i naglasio da je Srbija usvojila tržišnu privredu, ali da i ona ima svoja pravila i regulativu.

"Ispitujemo situaciju zajedno sa ostalim ministarstvima, sa Narodnom bankom Srbije. Videćemo da uključimo i Bezbednosno informativnu agenciju. Da ispitamo ko sve učestvuje u tome", rekao je Vučević odgovarajući na pitanje da li bi marže na određene proizvode mogle da se ograniče.

On je naveo da je u razgovoru s poljoprivrednicima video kako proizvođači prodaju suncokretovo seme ili uljanu repicu po jednoj ceni, onda uljare kupuju po drugoj, a nakon toga se u prodavnici kupuje ulje po nekoj trećoj ceni. Dodao je da su ga i mnogi prijatelji i politički istomišljenici pitali kako je moguće da su neki proizvodi i po dva ili tri puta Srbiji skuplji nego u regionu ili u Evropi.

Vučević je naglasio da je dobio mnogo poruka u kojima mu je sugerisano da se ne bavi ovim pitanjem.

"Hajde da ogolimo stvari, da pokažemo narodu da to nije pitanje politike. Da ne napadaju predsednika ili vladu kada vide cene, nego da znaju da iza toga stoje neki drugi ljudi", rekao je Vučević.

Vučević ističe da je Srbija prihvatila tržišnu privredu, ali da i ona ima svoja pravila i regulativu.

"Tržišna privreda nije anarhija i tržišna privreda ima pravila. Nego da vidimo mi ko se tu ugradio između onih koji proizvode i onih koji prodaju. Da vidimo ko pravi dodatke na cene koje na kraju građani plaćaju", rekao je Vučević.

On je ocenio da se takvim potezima pojedinaca poništava sve ono što vlada i država rade po pitanju makroekonomije.

"Neko gledajući samo sopstvene interese ne vodi računa o našim građanima. Mi smo odgovorni za građane Srbije, ne za velike trgovačke lance ili neke posrednike. I njih poštujemo. Imaju pravo da rade i imaju pravo na profit, ali nemaju pravo na ekstra profit. Bar što se mene tiče", zaključio je Vučević.

Vučević o projektu Jadar: Ukoliko bi sve bilo idealno realizacija bi počela za 24 meseca

Vučević je izjavio da, ukoliko bi sve po pitanju projekta Jadar bilo idealno i ukoliko bi postojao konsenzus u društvu, najmanje 24 meseca bilo bi potrebno da se počne sa realizacijom tog projekta.

"Najmanje 24 meseca, a da sve bude idealno, potaman, nam treba da bi realizovali taj projekat. Niko ne žuri, nikakva odluka se ne donosi preko noći", rekao je Vučević novinarima nakon predstavljanja rezulatata 100 dana rada Vlade.

Na pitanje novinara zbog čega projekat Jadar nije bio deo izborne kampanje kada je prvh 100 dana vlade obeležila najava mogućnosti da se realizuje projekat Jadar, Vučević je rekao da u ovom trenutku postoji na snazi samo uredba o prostornom planu posebne namene, koja je vraćena na snagu nakon odluke Ustavnog suda, te da sve mora da se krene iz početka.

"Sve ono što dalje mora da se radi, daleko smo mi od pitanja da se otvara rudarska jama", istakao je Vučević.

Podsetio je da je u Srbiji za 21 godinu otvoren samo jedan rudnik, Čukaru Peki kod Bora.

"A danas nas bombarduju da će Srbija biti prekopana, raskopana i da će se otvarati na desetine rudnika", rekao je Vučević.

Ponovio je da bar 24 meseca neće biti realizacije projekta Jadar i pozvao je javnost da se o temi eksploatacije litijuma razgovara u parlamentu.

"Hajde da iskoristimo ta 24 meseca, da o tome pričamo u parlamentu, hoćemo na referendum", rekao je Vučević.

Premijer je rekao da to što pojedini mediji pišu da je 10. avgust za kada su zakazani protesti ekoloških aktivista, zapravo "novi 5. oktobar" govori upravo to da cilj protesta nije zaustavljanje projekta Jadar, već rušenje vlasti bez izbora. 

"Naravno da nije po sredi litijum. To je trenutni 'lajt motiv' nešto što se stavlja u fokus jer može da uzburka emocije građana, kao što je bio slučaj sa tragedijama u maju prošle godine, tada im je to bila tema protesta", rekao je Vučević odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše pomenute navode pojedinih medija. 

Pominjanje 5. ili 6. oktobra asocira na političke promene, dodao je premijer, i iz toga može da se zaključi da krajnji cilj nije zaustavljanje rudarskog projekta već rušenje vlasti. 

"Neće biti ni 5. ni 6. oktobra. Svako naravno ima pravo da izrazi svoje statove, ali nasilje ne može niko da vrši. O tome nema rasprave", rekao je premijer. 

Vučević je poručio da će se sve odluke u vezi sa rudarenjem u zemlji donositi pažljiivo i bez žurbe. 

"Da sve bude idealno, najmanje 24 meseca nas deli od realizacije ovog projekta. A da vam kažem i da dođe do političke smene koju oni toliko žele, i da dođu na vlast, i te kako bi realizovali projekat Jadar, jer su oni i doveli Rio Tinto u Srbiju. To nemojte da zaboravite", poručio je premijer.

Na pitanje novinara da li se pokajao zbog načina na koji je studentkinju i aktivistkinju Milu Pajić spomenuo u svojoj objavi na mreži Iks, zbog koje je ona navela da se oseća napadnuto, Vučević je naveo da se pokajao što nije svoj odgovor nije uputio istog dana kada je bio njen govor na protestu.

"Pokajao sam se što nisam istog dana reagovao, što nisam istog dana imao tu objavu. I ja sam deo političkog ambijenta, i ja sam političar i imam pravo kao što oni iznose svoje stavove, da iznesem svoj stav", rekao je Vučević.

Kako je rekao, kroz svoj odgovor se obratio onima koji se predstavljaju kao patriote, a akterima vlasti zameraju da će da prodaju zemlju strancima.

"Njima sam se obratio i rekao - a kako može da vas predvodi, da vam se obraća osoba koja je rekla da smo genocidni narod, koja rekla da smo počinili genocide, koja kaže da je Kosovo nezavisna država. Kako vam tada ne smeta nedostatak patriotizma, nego pričate da će neko da izda državu", rekao je Vučević.

Premijer je u objavi na mreži "Iks" ocenio da je Pajić poznata po nasilju u studentskom kampusu i optuživanju Srba da su genocidni narod, a da je sada navodni ekološki aktivista.
 

Komentari (0)

Srbija