Politika

Odalović: Hrvatska je glavni krivac za stagnaciju procesa identifikacije nestalih u Oluji

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2024

-

11:50

Odalović: Hrvatska je glavni krivac za stagnaciju procesa identifikacije nestalih u Oluji
Odalović: Hrvatska je glavni krivac za stagnaciju procesa identifikacije nestalih u Oluji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je danas da je glani krivac za stagnaciju procesa identifikacije Srba nestalih tokom operacije "Oluja", ali i onih nestalih tokom ratova devedesetih, država Hrvatska, koja, kako je rekao, to svesno radi.

"U pozadini svega ovoga stoji jedan krajnje neracionalan odnos hrvatske strane prema žrtvama. Mi tražimo civile, mi tražimo ljude koji su na pravdi Boga nestali, ubijeni i to je ono što deluje frustrirajuće i po porodicu, ali i po sve nas", rekao je Odalović za Tanjug.

On je dodao da Komisija raspolaže informacijama o grobnim mestima i da poseduje i zahteve za identifikaciju, ali da hrvatska strana sve to ignoriše i ne želi da po tim pitanjima zakaže sastanke.

Odalović ocenjuje da je saradnja između svih aktera koji su učestvovali u ratovima devedesetih ključna kako bi se priveo kraju proces identifikacije osoba nestalih tokom ratnih dejstava, kojih ima više od 9.000 i dodaje da su trećina nestalih Srbi.

"Vraćanje mehanizmima bilateralne saradnje je prvi preduslov za uspešnu identifikaciju nestalih", naglasio je Odalović.

Odalović je istakao da su mrtvačnice širom prostora bivše Jugoslavije i dalje pune neidentifikovanih tela i dodao da Komisija insistira na zajedničkoj analizi i pretrazi koja bi kako je ocenio dala rezultate.

Na pitanje da li ima pomaka kada su u pitanju nestali na teritoriji KiM i Odalović podseća da je funkcionisanje Radne grupe za nestala lica sa KiM koju, čine delegacije Beograda i Prištine, blokirano već nekoliko godina zbog, kako naglašava, samovolje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Tanjug/Jadranka Ilić

Veljko Odalović

"Nažalost, taj proces je blokiran na jedan krajnje iracionalan način. Mi smo insistirali da se održi bar par sastanaka koji su imali radni karakter da dogovorimo konkretne aktivnosti, kako bi porodicama poslali poruke da počinjemo da radimo pretrage, a da ove teške teme koje se provlače kroz sam dialog sklonimo sa strane", rekao je Odalović.

On dodaje da smatra da je uloga Radne grupe u tome da porodicama da odgovore o sudbini njihovih najbližih koji su nestali i da sve informacije i zahteve po tim pitanjima proveri i u Beogradu i u Prištini.

"To Priština, nažalost ignoriše i tu je naš veliki problem", rekao je Odalović.

Odalović je juče na konferenciji "Nemamo pravo na zaborav - 29 godina od pogroma Srpskog naroda u "Oluji" izneo podatak da najveći deo nestalih u akciji Oluja čine civili i da se 580 osoba vodi kao nestalo.

"Ekshumirano je 1.050 tela u neko vreme kada smo sarađivali sa hrvatskom stranom i imamo nekih 350 tela koja nisu identifikovana, ekshumirana, a vezana su za upravo ovu akciju. I to sve sada govori o tome da mi znamo kako i šta treba. I radili smo. I bez obzira na sve probleme koje smo imali sa hrvatskom stranom i sa mnogo neslaganja, ali mi smo bili prisutni na terenu", rekao je Odalović.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija