Politika

Momirović: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom odmah u primeni

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2024

-

12:11

Momirović: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom odmah u primeni
Momirović: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom odmah u primeni - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je danas da delimična i puna liberalizacija za poljoprivredne proizvode iz Srbije počinje odmah, čim Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom stupi na snagu bez prelaznog perioda, a da će liberalizacija za industrijske proizvode biti u fazama od 10 godina od stupanja Sporazuma na snagu.

"Gotovo 50 odsto poljoprivrednih proizvoda koji potiču iz Srbije će moći bez carina odmah da se izvoze, kada je reč o industrijskim proizvodima Sporazum predviđa da 30 odsto industrijskih proizvoda tokom 10 godina bude na sličan način plasirano", rekao je ministar u svom obraćanju egipatsko-srpskom privrednom forumu u Kairu.

Srbija će unaprediti pristup za oko 83 odsto poljoprivrednih i voćnih proizvoda koji su poreklom iz Egipta, naglasio je Momirović, i puna liberalizacija će se odnositi na 55 odsto tarifnih linija za uvoz iz Egipta u Srbiju.

"Srbija ima prednost u povezivanju sa Egiptom a to je završetak duplog koloseka brze pruge od Beograda do Budimpešte i Koridor 10 koji ide od Beograda do Severne Makedonije sa direktnim pristupom luci Pirej, što jeste najkraća ruta za Egipat od Evrope", rekao je ministar.

Momirović je istakao da geografska pozicija Srbije nudi obećavajuće mogućnosti i širi trgovinu i povezanost Srbije i Egipta.

"Podsticaji za investitore u našoj Vladi koja je dala mehanizme podrške za poslovne ljude, olakšava investitorima da svoje poslovne operacije vode iz naše zemlje, i pozivam sve kompanije iz Egipta da do razmotre potencijale Srbije za svoje investicije", rekao je Momirović.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom je nastavak želje za povezivanjem i Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije sa Kinom, dodao je ministar i najavio potpisivanje Sporazuma sa Južnom Korejom u budućnosti.

"Prethodnih godina smo svedoci izuzetnih transformacija, jer je naša Vlada preduzela značajne ekonomske reforme da napravi poslovno prijateljsko okruženje za rast i inovacije. Ova zalaganja su dovela do stvaranja živih i dinamičnih tržišta što je Srbiju učinilo privlačnom destinacijom za nova ulaganja", rekao je Momirović.

Poručio je da je zadovoljan potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom i naglasio da je to rezultat rada predsednika dve zemlje.

"Ovaj bilateralni sporazum će podstaći ekonomske odnose između Srbije i Egipta i kada je reč o trgovinskoj razmeni i uzajamnim investicijama", zaključio je Momirović.

Čadež pozvao privrednike Egipta da sarađuju sa PKS i posluju u Srbiji

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež danas je na egipatsko-srpskom poslovnom forumu u Kairu pozvao privrednike iz te zemlje da sarađuju sa PKS i koriste njen alat veštačke inteligencije - digitalnog asistenta ako žele da posluju u našoj zemlji ili pronađu partnere.

Otvaranju Foruma prisustvuju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Egipta Mostafa Madbuli, a Čadež je istakao da je zahvaljući izuzetnim odnosima Vučića i predsednika Egipta Al Sisija juče potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini koji će doneti suštinsku promenu u odnosu dve zemlje.

Čadež je rekao da je odrastao u Nemačkoj ali da je imao dobrog prijatelja iz Egipta i da je na ručnom zglobu istetovirao arapsku reč koja znači - reka snova.

Tanjug/Privredna komore Srbije/Boban Ristić

 

Poručio je privednicima da je upravo važno da imaju snove i da ih ostvaruju i da je upravo prvi deo tog sna kada je reč o Srbiji potpisani Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

"Ali nisu samo važni sporazumi o SST, oni nam prave okvir, ali da vidimo kako da vam pružimo više podrške, da sačuvate vreme i novac i da budete efikasniji", naglasio je Čadež.

Kaže da je PKS pre nekoliko meseci započela projekat zasnovan na AI -  digitalni poslovni asistent.

I već smo napravili veliki broj baza podata kako da se posluje u Srbiji, dodao je Čadež i naveo da privednici iz Egipta mogu već u narednih desetak dana da odu na sajt PKS - na engleskom  i vide carinske stope, na primer, da je za jabuku nula, zatim koliko je izvezeno jabuka iz Srbije i po kojoj ceni po toni, da pronađu partnere, saznaju kako da otvore račun i sve drugo, a ne da to traže na guglu.

Čadež je istakao da će sve to moći da nađu na svom jeziku, kao i da tu saznaju na primer da je Srbija izvezla jabuke u svetu prošle godine u vrednosti od 98,6 miliona dolara i slično.

"Ovo je prvi put da koristimo nesto ovako, zato vas pozivamo da budete naši partneri i koristite ovu platformu, da vam pomognemo da imate dodatnu vrendost i širite svoje poslovanje. I ukrcajte se u ovu reku snova", poručio je Čadež.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija