Politika

Opozicija u Čačku kandidovala advokata Ćalovića za gradonačelnika, vladajuća koalicija tvrdi da ima većinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/07/2024

-

19:06

Opozicija u Čačku kandidovala advokata Ćalovića za gradonačelnika, vladajuća koalicija tvrdi da ima većinu
Opozicija u Čačku kandidovala advokata Ćalovića za gradonačelnika, vladajuća koalicija tvrdi da ima većinu - Copyright Tanjug/Branko Lukić

veličina teksta

Aa Aa

Čačanska opozicija proglasila je danas advokata Ivana Ćalovića za novog gradonačelnika. Predstavnici četiri opozicione liste, grupa građana Ivan Ćalović Svi za Čačak, Čačak protiv nasilja, Novi DSS Dveri i Probudimo Čačak, zatražili su od aktuelne vlasti da se povuče tvrdeći da su pobedili na lokalnim izborima u tom gradu.

Konačnih rezultata iz gradske izborne komisije još uvek nema, pa nije sazvana ni konstitutivna sednica grada Čačka, niti glasanje, odnosno izbor novog gradonačelnika. 

"Svedoci smo da je danas 37. dan protekao od izbora, obraćali smo se više puta, pokušavali smo da dođemo do verodostojnih izbornih rezultata, nismo uspeli. Genezu, podsetiću malo na sve to da su oni proizvodno, čini mi se, izašli sa nekim rezultatima počevši od nekih čak 55%, da bi to spuštali na 53, 52 i čini mi se, i proizvodno izašli sa rezultatom od 50,25%. Opozicija je zahtevala uvid u birački materijal koji smo izvršili i zaista našli ogroman broj nepravilnosti o čemu smo više puta izveštavali", rekao je Duško Brković sa liste Čačak protiv nasilja.

Printscreen YouTube/TELEVIZIJA LAV plus

Ivan Ćalović

Ivan Ćalović apeluje na čelnike SNS-a u Čačku i u Beogradu da se pomire sa tim da su doživeli poraz na lokalnim izborima i da to mirno prihvate. 

"Nije ništa strašno ne biti na vlasti i otići u opoziciju. Možda je to i dobro za njih jer će u opoziciji pročistiti svoje redove. Već odavno su mnogi članovi SNS-a u Čačku nezadovoljni njihovim radom i siguran sam da su mnogi od njih baš zbog toga i glasali za mene i za deo opozicije i da danas nama daju podršku ovim političkim promenama posle 12 godina vlasti SNS-a. Ono što mogu da vam obećam jeste da neće biti tolerancije na bilo kakvu korupciju i kriminal u redovima gradske uprave", rekao je Ćalović. 

Nakon njih oglasila se i vladajuća koalicija okupljena oko SNS-a. Milun Todorović, dosadašnji gradonačelnik Čačka, ali i kandidat vlasti za novo gradonačelnika, na konferenciji za novinare istakao je da će se poštovati svi prigovori opozicije i zakonske regulative i da će se nakon toga konstituisati Skupština grada sa 41. mandatom za vladajuću stranku od 75 odbornika koliko ima Skupština grada Čačka. 

"Mi ćemo učiniti sve, naravno poštujući zakone odluke suda, u potpunosti, ne samo selektivno kako odgovara opoziciji i formirati i Skupštinu grada Čačka i sve organe grada Čačka, nadam se u što kraćem roku i naravno da nema nikakve bojazni. Grad u međuvremenu funkcioniše", rekao je Todorović.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Predsednik Skupštine grada Čačka Igor Trifunović tvrdi da je nastala zabuna koju je opozicija vešto iskoristila kada je podnosila zahtev za uvid i kontrolu.

"Opozicione liste su predale zahtev za uvid koji im je dozvoljen i zahtev za kontrolu koji je takođe usvojen, ponavljam, usvojen zahtev za kontrolu, a ne usvojena kontrola od strane predstavnika opozicionih lista, zato što zakonom to nigde nije definisano i tu je bila manipulacija prilikom predlaganja i prilikom podnošenja zahteva". objasnio je Trifunović. 

 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija