Politika

Mesec dana od lokalnih izbora: Da li je Niš dočekao rasplet političke krize, i šta se dešava na Starom gradu u Beogradu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/07/2024

-

20:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Opozicija u Nišu juče je saopštila da neće prihvatiti zvanične rezultate izbora i da će nastaviti borbu, ali legalnim putem, bez demonstracija. Od beogradskih opština, u kojima se opozicija nadala da će smeniti vlast, ostaje još samo Stari grad, ali se čini da su i tu pregovori zapeli u ćorsokaku. Rasplet u ovoj beogradskoj opštini biće najkasnije 9. jula, za kada je zakazana konsitutivna sednica.

Podsetimo, dr Dragan Milić, nosilac istoimene liste grupe građana u Nišu, rekao je da su opozicione stranke osvojile 3.332 glasa više od liste oko SNS u tom gradu, ali da će za pobedu nastaviti da se bore legalnim sredstvima, a ne protestima.

"Mi ćemo nastaviti da branimo izborni rezultat na jedini mogući način, a to je legalni. Pokrenućemo postupak protiv sudija koje su donele ovu odluku koja je neprimerena", rekao je Milić na konferenciji za novinare niške opozicije povodom odluke suda u Nišu, a koju je ocenio kao kršenje zakona.

Politički konsultatnt Dušan Milenković rekao je za Euronews Srbija da je priča o loklanim izborima u Nišu dobila svoj rasplet, da je Viši sud doneo konačnu odluku, da je Republička izborna komisija usvojila i konačan izveštaj, te da se očekuje da Niš dobije novu-staru vlast - SNS.

"Tu nema greške, sada postoje rokovi koji teku da se formira gradska skupština u Nišu. I s obzirom na to da je opozicija u Nišu rekla da će nastaviti sa pravnim sredstvima, što znači da će oni sada pokušati kroz sudove, tužbe i više instance da traže svoju pravdu, to efektivno znači da to neće više ometati politički proces formiranja skupštine i formiranje verovatno nove-stare vlasti u Nišu. To je jedino i što možemo da očekujemo u ovom trenutku", rekao je Milenković.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Na pitanje šta dr Milić misli kad kaže da neće prihvatiti dobronamerne savete iz Beograda i šta misli da može da postigne tužbama protiv sudija, Milenković odgovara:

"Mislim da je on nekoliko puta, a i juče je rekao da neće prihvatiti dobronamerne savete u smislu i opozicije, ali i vlasti, s obzirom na to da je vlast nekoliko puta komunicirala da su možda novi izbori i rešenje. Tako da on ima taj narativ koji je dosta izražen na lokal-patriotski, što je dobro, pogotovo za Niš. To je samo nastavak jedne retorike koja postoji već neko vreme - i pre ali i nakon izbora. Tako da, što se tiče pravnih sredstava, oni mogu da idu na više instance, da idu na Ustavni sud, mogu da tuže krivično, da traže krivičnu odgovornost za određene ličnosti, što su oni najavili".

Dodaje da je ipak to jedan proces koji je van izbornog procesa, te da on ne može ni na koji način da utiče na nastavak političkog procesa formiranja nove skupštine i nove vlasti.

"Nismo čuli detaljnije planove, ili ja nisam, da budem iskren, primetio detaljnije planove, šta to znači u koracima, u smislu koji su koraci koje su oni zamislili kao niška pozicija. Tu pritom mislim  prevashodno na doktora Milića koji je to komunicirao. Koji su to koraci pravni, koji bi doveli do toga da se promeni političko stanje u Skupštini Niša?", upitao je Milenković.

I dok je u Beogradu samo još ostalo da se razreši "sudbina" vlasti u opštini Stari grad, na pitanje da li smatra da su razgovori o formiranju vlasti dospeli u ćorsokak, Milenković odgovara:

"Određene opštine u Beogradu ili centralne opštine u Beogradu opet su pokazale da ne žele SNS vlast, nešto manje izraženije nego što je to bilo u decembru. U decembru na izborima SNS je doživeo debakl u tim centralnim opštinama. Sada je isti slučaj, s tim što su malo razlike nastale i zbog bojkota određenog dela opozicije, zbog manje izlaznosti, ali i zbog lažnih lista SNS-a koji su kandidovali širom Srbije pa i širom beogradskih opština. Tako da to je jedna stvar i ljudi koji su glasali za Bastaća su očigledno opozicioni glasači. Međutim, ne možemo da kažemo da je bilo neočekivano da bi Bastać bio jednako raspoložen da razgovara i sa vlašću i sa opozicijom za formiranje lokalne vlasti na Starom gradu. Kada to kažemo i kada vidimo koje sve SNS ima mogućnosti da pruži njemu, finansijske ili životne, mislim da je bilo veće iznenađenje da vidimo da Bastać napravi vlast sa opozicijom, za pet-šest dana, nego sa SNS". 

Nova politička praksa

Dodaje i da smo svedoci uvođenja jedne nove političke prakse, aludirajući na Kreni-promeni koji je verifikovao mandate ali odbijaju da učestvuju u radu beogradske skupštine, ali se oglašavaju o raznim pitanjima. 

"To radi i SSP koji nije ni učestvovao u izborima. Mislim da se i Miloš Jovanović oglašavao. To bih tumačio kao jednu novu političku praksu, s obzirom na mogućnosti koje pružaju društveni mediji za direktnu komunikaciju sa građanima. Suštinski oni vaninstitucionalno učestvuju u radu beogradskog parlamenta.... Da li oni svoje poruke šalju iz skupštinske sale ili ispred zgrade gradske skupštine, nije toliko važno, koliko poruke koje se šalju, koliko tema kojom se bave. I to je jedan veoma zanimljiv put koji vidimo uvođenje jedne nove političke prakse, čini mi se, u Srbiji", rekao je Milenković.

I kako je poslednjih dana u javnom prostoru opet aktuelizovana tema litijuma, na pitanje može li ona da posatne novi front za opozicione političare, Milenković kaže da je očkivao da se ta tema vrati na polirički sto, ali da nije očekivao da to bude toliko intenzivno i toliko brzo. 

"Da li je to politički front za opoziciju? Naravno, svaka velika tema je politički front za opoziciju i problem je samo kada opozicija ne izbegava velike političke teme, a apsolutno, iskopavanje litijuma je jedna od najvećih političkih tema koje imamo u Srbiji trenutno, ali u u nekim narednim godinama". 

Lokalni izbori održani su 2. juna u 88 gradova i opština u kojima se nije glasalo krajem prošle godine. Prethodno su izbori održani 17. decembra 2023. godine, nakon kojih je opozicija zahtevala ponavljanje izbora za Skupštinu grada Beograda, pa je tako i nova beogradska vlast birana 2. juna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija