Politika

Ambasador Mađar: Srbija je prioritet za Mađarsku, a plan je i da zemlje kandidati prisustvuju sednicama tela EU

Komentari

Autor: FoNet

09/07/2024

-

14:34

Ambasador Mađar: Srbija je prioritet za Mađarsku, a plan je i da zemlje kandidati prisustvuju sednicama tela EU
Jožef Zoltan Mađar - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Mađarske u Srbiji Jožef Mađar izjavio je danas da je Srbija prioritet za njegovu zemlju i da će od jeseni u pripremi biti drugi sastanak strateškog saveta.

Mađar je na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije, kojoj predsedava Elvira Kovač, predstavio prioritete predsedavanja Budimpešte Savetu Evropske unije (EU), među kojima je i politika proširenja.

On je istakao da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika Unije, jer je ona uvek jača posle proširenja zato što dolaze nove snage, nove inicijative.

Mi želimo samit EU i Zapadnog Balkana ovde u regionu, ali još nije odlučeno gde, rekao je Mađar i dodao da je namera Mađarske da zemlje koje su kandidati prisustvuju sednicima tela EU.

Mađarska ima otvoren i dinamičan odnos sa zamljama Zapadnog Balkana, naši vojnici učestvuju u misijama Kfor i Altea, uložili smo dosta novca i stvarno želimo prosperitet ovog regiona, naglasio je ambasador.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je važno da se uključi u mehanizme EU, poput zajedničkih carinskih procedura, zelenih linija.

Svi smo opredeljeni da EU treba da se ojača. Unija je smanjila svoju ekonomsku moć, pa se detaljnije mora razmotriti kako ona može biti snažnija, dodao je on.

Očekujemo da do kraja oktobra sve ide kako treba, "tečno", da bi sa radom počela Evropska komisija. Ovo jeste tranzicioni period, ali Savet EU ne treba da spava, predočio je Mađar.

Nije tajna, podsetio je on, da je premijer Mađarske Viktor Orban išao u Berlin, Pariz i Rim i pre zvaničnog preuzimanja predsedavanja, kako bi se doneo pakt o konkurentnosti EU.

Ratno stanje, razaranja u Ukrajini ne izgledaju dobro, a mi smo jasno za mir. Orban želi da prikupi informacije, jer kao zemlja predsedavajuća, Mađarska želi biti pošten posrednik, naglasio je Mađar.

Migracije su, takođe, tema važna za Mađarsku. To pitanje se neće rešiti dok Evropa ima "mrlje" kao što je Zapadni Balkan, jer postavlja pitanje koja je to prva spoljna granica na kojoj migrant treba da podnese dokumenta, naglasio je on.

Mađar je naveo da naglasak treba staviti na spoljne granice, da se ona pojača, a da ostale granice budu propusne. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija