Politika

Vučić sa najboljim diplomcima medicine: Ulagaćemo još mnogo više u zdravstvo - stub razvoja našeg društva

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/05/2024

-

16:17

Vučić sa najboljim diplomcima medicine: Ulagaćemo još mnogo više u zdravstvo - stub razvoja našeg društva
Vučić sa najboljim diplomcima medicine: Ulagaćemo još mnogo više u zdravstvo - stub razvoja našeg društva - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, na ceremoniji uručenja ugovora o radu najboljim diplomcima medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji, da država ulaže mnogo novca u zdravstveni sistem, kao i da će ulagati još mnogo više, jer je zdravstvo jedan od stubova razvoja našeg društva i opstanka zemlje.

"Mnogo vam hvala što ste danas ovde. Ovo je postala tradicionalna akcija, nešto čime se ponosimo svake godine, ali ću danas za nijansu drugačije da govorim nego prethodnih godina. Ulažemo mnogo novca u zdravstveni sistem, ulagaćemo još mnogo više. U vremenima koja su pred nama, a reč je svakako o teškim vremenima na svetskom nivou, nadam se da ćemo mi živeti u nešto lakšim uslovima nego ostali, po prvi put posle više vekova", istakao je Vučić obraćajući se diplomcima.

Naglasio je da će jedan od stubova razvoja našeg društva i opstanka naše zemlje biti zdravstvo zajedno sa farmacijom.

"Kao i hrana koju ćemo morati da obezbedimo. I naravno veštačka inteligencija, napredak naše softverske industrije i to su stvari koje će zemlju gurati napred i čuvati je da postoji. Zbog toga je vaša uloga, poštovani diplomci, ogromna", naveo je Vučić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Poručio je da uvek treba da imaju zahvalnost prema državi.

"To nije zahvalnost ni meni, ni ministru - zahvalnost državi. Država je u nas uložila sve. Ogroman novac da bi nas školovala. Da bi nam pomogla da budemo mnogo bolji nego što bismo inače bili. I uvek moramo da pokazujemo zahvalnost prema državi", rekao je Vučić.

Kaže da, kada je postao stipendista sa 19 godina, da je znao da je državi dužan za to.

"Znao sam koliko je država u mene uložila da bih nešto naučio. I da bih morao jednog dana da joj vratim. Ali ja ne volim tu rečenicu u kojoj sve zavisi od države. Mi ćemo na kraju, zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima, da obnavljamo bolnicu za bolnicom. Da podižemo nove kliničke centre i bolnice. Da podižemo nove zdravstvene centre, domove zdravlja, nove ambulante. Ali ono što mi moramo da promenimo jeste da promenimo sebe i svoj odnos unutar sistema. To je kao da gradimo najlepši podrum, najlepši krov, najlepšu fasadu, a unutar kuće nismo sebe promenili. Moraćete i vi, ne samo sebe da menjate, već da menjate i ove starije sa kojima ćete da radite", naveo je Vučić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Svečanosti je prisustvovao i ministar zdravlja Zoran Lončar, kao i predstavnici medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola i zdravstvenih ustanova Srbije.

Radno vreme neće biti skraćeno u Srbiji

Vučić je najboljim diplomcima medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji poručio da se posvete radu, da postave lestvicu visoko i sanjaju velike snove jer bez toga, kako je rekao, nema rezultata.

"Trend u svetu je samo da skraćujemo radno vreme. To neće biti trend u Srbiji, makar ne u naredne tri godine. Dakle, ti koji hoće da rade manje, njihovi će rezultati biti manji. Ako radiš šest sati dnevno i četiri dana, možeš da operišeš desetoro ljudi, ako radiš osam sati dnevno i pet ili šest dana možeš da operišes duplo više i toliko života da spasiš, toliko možeš i da zaradiš", rekao je Vučić u obraćanju.

On im je rekao i da moraju da menjaju, ne samo sebe, već i starije sa kojima će raditi.

"Kod nas neretko postoji pristup - ja sam sad dobio diplomu, svoje sam završio, samo čekam i tražim od države da dobijem najveću moguću platu. Ja vas samo molim da uradite sve što možete i da radite više. Ili radite najbolje ili nemojte da radite, kako su to govorili oni koji su najuspešniji u svakom poslu. I zato je moja molba da zajednički i iznutra promenite sve nas starije koji nismo spremni na promene", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je njegova molba njima da budu vredni, radni i da im se ambicije ne završe danas, nego da budu veće i za specijalizaciju i za dalje usavršavanje i za dalji napredak.

Predsednik Vučić je istakao da je za njega država nešto najvažnije i nešto najsvetije i poručio im da ostanu u Srbiji.

"Najvažnije je da ostanete u svojoj zemlji da se borite za svoju Srbiju. Ona nam je sve, bez nje smo biće koje dišemo, trošimo vazduh i ništa više od toga. Da ostanete u svojoj zemlji, imaćete pristojne i sve pristojnije i bolje plate. Da li je to uvek dovoljno? Da li može da se poredi sa svima?

Sve će više moći da se poredi sa onima na Zapadu. Verujte u svoju zemlju, verujte u Srbiju", poručio im je Vučić. 

Kako je rekao, malo smo vratili državi u odnosu na ono koliko nam je država dala, ali da mnogi dovoljan razlog u sopstvenom nezadovoljstvu pronađu u nečemu i nekom drugom, odnosno u državi, što, kako je rekao, više govori o njima nego o državi. 

"Vi se borite za sebe, borite se za svoju zemlju, borite se za svoj narod, ja vam želim uspeh", poželeo im je Vučić.

On se zahvalio njihovim roditeljima koji su, kako je rekao, sve te godine brinuli o njima i koji sada jedva čekaju da brinu o svojim unučićima.

"Za koje sam siguran da ćete vi znati kako da ih vaspitate i da nam donesete još bolje generacije za našu zemlju", konstatovao je Vučić.

Posao za 100 mladih lekara

U okviru "Programa zapošlavana najuspešniih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola", koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo 2018. godine, 100 najboljih diplomaca državnih medicinskih fakulteta iz Prištine, Niša, Kragujevca, Novog Sada i Beograda dobiće posao u nekoj od zdravstvenih ustanova i priliku za stručno usavršavanje, kroz besplatnu specializacju i doktorske studije.

Tanjug/Rade Prelić

 

Pored 100 najboljih mladih lekara, ugovore o radu dobiće i 140 nauspešnijih diplomaca srednjih medicinskih škola, budućih medicinskih sestara i tehničara.

U okviru "Programa zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola" do sada je zaključno sa današnjom akcijom zaposlen 1.641 lekar sa prosečnom ocenom 10 i 9,50, kao i 2.000 najboljih medicinskih sestara i tehničara.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu: Ponosimo našim zdravstvom koji se razvija u korak sa Evropom

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu Dobrila Stanković Đorđević čestitala je diplomcima prijem u medicinske ustanove, koji, kako je rekla, obeležava početak karijere jedne nove generacije lekara, medicinskih sestara i klinika.

"Srpska medicina ima dugu i bogatu tradiciju koju su stvarale brojne generacije uglednih lekara, a među njima i oni za koje možemo reći da su bili doajeni srpske medicine. Danas mi se s pravom ponosimo našim zdravstvom koji se razvija u korak sa Evropom, ali ima humaniji odnos i humaniji pristup", rekla je Stanković Đorđević.

Ona je ocenila da zahvaljujući akciji zapošljavanja najboljih diplomaca koja se u kontinuitetu sprovodi već šest godina, srpska medicina ima sigurnu budućnost i odličnu perspektivu i da veruje da će diplomci svojim radom, zalaganjem, i posvećenošću poslu opravdati poverenje i ispuniti očekivanja Ministarstva zdravlja.

Tanjug/Rade Prelić

 

Elena Stanković koja se obratila u ime najboljih diplomaca medicinskih fakulteta u Srbiji naglasila je da je program zapošljavanja najboljih diplomaca u proteklih par godina iznedrio mnogo dobrih lekara.

"Velika je čast biti deo ovako kvalitetnog programa koji nam pored posla u struci omogućava i izbor specijalizacije, mogućnost da ostanemo u svojoj zemlji i lečimo naše ljude", poručila je Stankovich.

Marko Kurćubić koji se obratio u ime tehničara je iskoristio priliku da se u ime svoje generacije zahvali predsedniku Vučiću na mnogobrojnim prilikama koje je Srbija pružila medicinskim radnicima.

Komentari (0)

Srbija