Politika

Micotakis: Srbija je temelj Zapadnog Balkana, ne mogu da zamislim da nije deo Evropske unije

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2024

-

18:50

Micotakis: Srbija je temelj Zapadnog Balkana, ne mogu da zamislim da nije deo Evropske unije
Tanjug/AP/Petros Giannakouris - Copyright Tanjug/AP/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis rekao je danas da je Srbija temelj stabilnosti Zapadnog Balkana i da ne može da zamislim da Zapadni Balkan bude vezan za Evropu, a da Srbija nije deo Evrope.

Gostujući u u podkastu "Ostatak je politika" nekadašnjeg portparola britanske vlade Alistera Kembela, Micotakis je podsetio da je Solunska deklaracija iz 2003. godine prvi put pominjala potrebu približavanja Zapadnog Balkana Evropi, ali da se nije dovoljno napredovalo.

"Postoji nova dinamika, takođe kao rezultat situacije u Ukrajini, i to moramo iskoristiti. Zato moramo nagraditi zemlje koje zaista najviše napreduju. Pomenuli ste Srbiju. Srbija je temelj stabilnosti Zapadnog Balkana. Ne mogu da zamislim da Zapadni Balkan bude vezan za Evropu, a da Srbija nije deo Evrope. To je najveća država, najveća ekonomija. Potreban nam je odgovarajući set podsticaja i destimulacija da poguramo Srbiju u njenom evropskom pravcu", istakao je Micotakis, objavljeno je na sajtu premijera Grčke.

Drugi voditelj podkasta, Rori Stjuard, konstatovao je da tako nešto zahteva da Evropa da rizikuje, i da Nemačka i Francuska budu hrabre.

"Pre svega, jedna od stvari koju ćemo uraditi tokom sledećeg evropskog ciklusa je da preispitamo proces proširenja. Šta zapravo znači postati član? Koje su možda posredne prekretnice koje možemo postaviti za ove zemlje kako bi shvatile da će, kako budu napredovale, imati korist. Jer u ovom trenutku, moramo biti iskreni, građani na Zapadnom Balkanu ne veruju da će postati deo evropske porodice. Ovo je veliki problem", naveo je Micotakis.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija