Politika

Sastanak Radne grupe za unapređenje izbornog procesa: Glavne teme - REM, pritisak na birače i birački spisak

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/05/2024

-

17:02

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Radna grupa za unapređenje izbornog procesa raspravljala je o predlozima njenih članova zasnovanim na preporukama ODIHR-a, ali danas nisu glasali jer pojedini poslanici nisu zadovoljni formom predloga.

Da bi predlozi bili usvojeni, potrebno je 12 glasova od ukupno 18 članova što podrazumeva podršku vlasti, opozicije i nevladinog sektora. 

Predsedavajući radne grupe Nemanja Nenadić govorio je koje su to mere o kojima se sutra glasa.

"Predlozi se tiču preporuka koje se odnose na REM i šire gledano medijsku scenu, zatim pritiske na birače i kako ih sprečiti kroz neke aktivnosti državnih organa, birački spisak, dakle neke stvari koje nisu pokrivene ovim zakonom, a eventualno se mogu rešiti, finansiranje kampanje, naravno one stvari koje ima smisla raditi dok kampanja još traje, a to se pre svega odnosi na kontrolu tog procesa, kao i pitanje razdvajanja javne funkcije od političkih aktivnosti", rekao je Nenadić.

Podsetimo, u ponoći istekao je rok za predaju izbornih lista za lokalne izbore 2. juna. 

Euronews TV

U poslednjem satu, pred istek roka, predate su još tri liste koje bi se mogle naći na glasačkim listićima. To su gupa građana "Mi glas iz naroda", Pokret "Kreni-Pormeni" Sava Manojlovića i "Dosta je bilo" Saše Radulovića. 

Pored izbora za Skupštinu grada Beograda, biraju se i odbornici u svih 17 beogradskih opština. A izbori se 2. juna, inače, održavaju u još 66 gradova i opština. 

Po podacima Gradske izborne komisije u Beogradu je do sada proglašeno 11 lista:

Pod brojem 1 "Aleksandar Vučić - Beograd sutra", zatim "Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek", "Ćale, ovo je za tebe - Petar Đurić", na četvrtom mestu "Za Zeleni Beograd - Kad ako ne sad, doktor Dejan Žujović". Zatim 1 od 5 miliona - Beogradski front - Ritam grada - Dušan Teodosijević, gradonačelnik. "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović, Miloš Pavlović", zatim  "Mi snaga naroda, profesor doktor Branimir Nestorović". Na osmom mestu, "Narodna lista - ključ za pobedu". Zatim slede i manjinske liste: "Beograd je naš grad", "Unija Roma Srbije - Za Beograd", "Beograd je svet - Stranka pravde i pomirenja Usame Zukorlić".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija