Politika

Overa potpisa podrške izbornim listama otvorila staro pitanje: Postoje li problemi sa overivačima i privilegovane liste

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Dušan Ilić

10/05/2024

-

13:22

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Rok za predaju izbornih lista za lokalne izbore 2. juna ističe u ponoći 12. maja. Pre nego što se pojave na glasačkom listiću, političke stranke moraju da prikupe određeni broj potpisa podrške birača za svaku opštinu u kojoj žele da se kandiduju. Međutim, ni ovaj izborni proces nije zaobišla tema overitelja koji treba da potvrde identitet birača koji daje potpis.

Dok opozicija tvrdi da ih nema dovoljno i da im je zbog toga otežano kandidovanje na izborima, vlast negira navode opozicije.

Jedan upad Save Manojlovića u zgradu opštine Novi Beograd kako bi dobio dodatne overitelje za svoju izbornu listu, otvorio je staro pitanje - da li vlast opstruiše opoziciju u procesu predaje izbornih lista.

Za opoziciju dileme nema - overitelji favorizuju vlast prilikom overe potpisa, a dodatni problem za opoziciju nastao je zbog toga što su lokalni izbori raspisani uoči praznika tokom kojih overitelji nisu radili.

Zamenik člana Gradske izborne komisije iz Demokratske stranke Zoran Alimpić tvrdi da postoje liste koje su privilegovane i koje lako mogu da dobiju overivača.

"Bilo je malo više vremena za Grad Beograd jer su ti izbori raspisani ranije, ali ovi izbori koji su raspisani krajem aprila, većina lista tek sada prikuplja potpisi i oni svi zavise od istih overivača koji treba da izađu na teren i treba da im pomognu. Nažalost, postoje liste koje su privilegovane i koje lako mogu lako da dobiju overivača, a izgleda da postoje i liste koje imaju problem i svi su za njih zauzeti i ne mogu da dobiju termin", rekao je Alipić za Euronews Srbija.

Vlast optužbe negira i ističe da je zakon u izbornom procesu jednak za sve, dok žalbe opozicije vidi kao deo kampanje.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kaže da se odvija stalni dijalog u parlamentu sa opoziijom. 

AP/Darko Vojinović

 

"Da postoje bilo kakvi takvi problemi odmah bi to bila tema dijaloga zato što su i mnogo manje važne teme nešto o čemu mi pričamo sada u Narodnoj skupštini. Da je bilo ko imao problem sa overivačima verujem da bi to postavili kao temu dijaloga, a nisu", rekla je Brnabić za Tanjug.

Bez obzira da li je tema overivača na stolu međustranačkog dijaloga, ukoliko ne dođu do potrebnih overitelja, iz opozicije upozaravaju da bi front stranaka koje bojkotuju izbore mogao i da se proširi - ne zbog toga što ne žele da učestvuju, već zbog toga što ne mogu da overe dovoljan broj potpisa do ponoći 12. maja, kada ističe rok za predaju listi.   

U Skupštini Srbije u četvrtak, 9. maja postignut je dogovor između parlamentarnih grupa o dopuni Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, a koje se tiče zahteva da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi. Više o tome možete pročitati OVDE.       

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija