Društvo

Tokom prošle godine u Srbiji otkriveno 25 odsto više hakerskih napada: Cilj sajber kriminalaca nije samo novac

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/01/2023

-

17:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dnevno se na globalnom nivou otkrije preko 400 hiljada uzoraka štetnih fajlova, što je pet odsto više nego prethodne godine, podaci su kompanije "Kaspersky". Poslednjih meseci svet nije sigurno mesto za život, pogotovo sajber svet. Stručnjaci za bezbednost na internetu ocenjuju za Euronews Srbija da su sa razvojem digitalizacije hakerski napadi postali znatno opasniji. 

Nedavni masovni napad na korisnike e-mail porukama sa štetnim AgentTesla malverom u prilogu, tokom nekoliko nedelja oktobra doveo je Srbiju na drugo mesto po broju napada ovog tipa u svetu. U Srbiji je tokom 2022. godine detektovan porast ukupnog broja sajber napada za 25 odsto.

Srđan Radosavljević iz kompanije "Kaspersky" kaže da je i Srbija sve zanimlivija hakerima. "Srbija je defakto postala interesantna i svakim danom postajemo sve više interesantni ovakvim vrstama napada", kaže on.

Sa njim se slaže i Luka Milinković ekspert za sajber bezbednost. "Danas je mnogo više napada pa je i šteta veća. Šteta generalno u svetu raste", dodaje Milinković.

A šteta od sajber kriminala u svetu se meri trilionima, kažu iz kompanije "Kaspersky". U poslednje vreme, povećan je i broj napada na privatne kompanije iz Srbije. Radosavljević kaže da su na udaru i državne firme koje napadaju tzv. haktivisti. Njihov glavni cilj nije novac već informacije kojima raspolažu države, stručnjaci objašnjavaju da je Srbija na radaru hakera zbog toga što nije uvela sankcije Rusiji.

"Sigurno je jedan udeo toga što smo posatli interesantni digitalizacija i uvođenje novih digitalnih servisa. I takodje, sam konflikt u Ukrajini je doneo odredjene posledice. Formirane su određene grupe, koje su motivisane političkim aspektom, i faktički oni su počeli da šire određene vrste napada na sve koji nemaju poilitičke stavove kao oni", kaže.

Sajber rizici zavise od stepena digitalizacije

Milinković dodaje da sajber rizik uvek postoji i da on treba da se kontroliše.

"Stepen digitalizacije jednog društva kada govorimo o sajber bezbednosti dovodi do toga da imamo mnogo više sajber rizika kojima treba upravljati. To ne znači da je ta kompanija ili državna firma rizična suviše. Ne. To samo znači da zbog veće izloženosti internetu sa različitim internet servisima jednostavno ima više rizika sa kojima se treba adekvatno upravljati po pitanju informacionih bezbednosti", smatra Milinković.

On takođe dodaje da je primetan trend da hakeri češće napadaju mala i srednja preduzeća nego velike kompanije, procenjujući da imaju niži nivo zaštite.

"Manja i srednja preduzeća imaju određene finansije, imaju solidnu zaradu koja može biti hakerima interesantna, ali ne upravljaju tolko informacionom bezbednošću, jer jednostvano nisu u toj industriji, ili jednostavno ne pridaju dovoljno pažnje zaštiti računara koja danas postaje dominantna", kaže Milinković.

Iako pojedinci imaju najmanje znanja o sajber bezbednosti, stručnjaci objašnjavaju da je u prethodnih godinu dana broj napada na njih opao za 13 odsto, jer su napadači promenili tehniku i ciljaju samo određene korisnike.

Komentari (0)

Srbija