Društvo

Otvoren 15. Sajam stvaralaštva seoskih žena u Odžacima

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2024

-

15:35

Otvoren 15. Sajam stvaralaštva seoskih žena u Odžacima
Tanjug/PRES BIRO POKRAJINSKE VLADE - Copyright Tanjug/PRES BIRO POKRAJINSKE VLADE

veličina teksta

Aa Aa

U Odžacima je danas održan 15. Sajam stvaralaštva seoskih žena u AP Vojvodini održan je danas u Odžacima, koji je otvorila Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović, saopštila je Pokrajinska vlada.

Kako se navodi, ona je istakla da se na taj način predstavljaju žene koje žive na selu, kako bi se ukazalo na njihov često marginalizovan položaj, ali i kako bi se afirmisala njihova znanja i veštine.

''Upravo to jeste ideja vodilja za ovakve skupove i sajmove. Na ovaj način, sve žene iz seoskih sredina u našoj pokrajini imaju priliku da prikažu svoj rad, ono što proizvode i ono oko čega se okupljaju. Tim se ujedno i promovišu žene iz ruralnih područja Vojvodine, njihovo stvaralaštvo, potencijali i preduzetnički duh, ali i društveni aktivizam kada je u pitanju razvoj i promocija njihovih lokalnih zajednica'', rekla je Jovanović.

Tanjug/PRES BIRO POKRAJINSKE VLADE

 

Ona je podsetila da se žene iz ruralnih područja smatraju ranjivom grupom stanovništva i da se njihov nepovoljan socio-ekonomski položaj, u poređenju sa muškarcima, ogleda u težem pristupu resursima, nižem nivou obrazovanja, manjim šansama za održivo zapošljavanje i različitim oblicima diskriminacije.

''Žene sa sela ne učestvuju ravnopravno na pozicijama vlasti i u donošenju odluka na svim nivoima. Kućni poslovi i briga o deci skoro su isključivo poslovi kojima se bave žene, uz intenzivni rad u poljoprivredi, dok u organizaciji gazdinstva uglavnom imaju ograničeni pristup prihodima, imovini i odlučivanju'', izjavila je Jovanović i dodala da su žene na selu vlasnice svega 12 odsto gazdinstava u Srbiji.

Sekretarka je istakla da su politikama Pokrajinske vlade predviđeni posebni programi i mere za unapređenje položaja žena i ekonomskog osnaživanja ranjivih grupa, a jedna odmera je rodno odgovorno budžetiranje koje se u AP Vojvodini primenjuje od 2015. godine.

Tanjug/PRES BIRO POKRAJINSKE VLADE

 

''Cilj ovakve javne politike je ugrađivanje rodne perspektive u kreiranje budžeta na svim nivoima vlasti, njegovu procenu i analizu i restruktuiranje prihoda i rashoda u cilju ravnomerne raspodele sredstava, sa ciljem zadovoljavanja potreba i žena i muškaraca, naročito marginalizovanih društvenih grupa kao što su žene na selu'', kazala je Jovanović.

Ova manifestacija održava se u povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena pod pokroviteljstvom Zavoda za ravnopravnost polova i Pokrajinske vlade.

Prisutnima su se obratile i predsednica Opštine Odžaci Isidora Đaković i direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Ivana Krsmanović, a prisustvovali su i sekretarka Pokrajinske vlade Dušanka Golubović i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić.

 

Komentari (0)

Srbija