Društvo

Žarić Kovačević: Reforma javne uprave uslov za ulazak u Evropsku uniju

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2024

-

15:36

Žarić Kovačević: Reforma javne uprave uslov za ulazak u Evropsku uniju
Jelena Žarić Kovačević - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević rekla je danas da reforma javne uprave spada u klaster Osnovi prava i metodologije proširenja, što govori o tome da je reforma javne uprave fundamentalni uslov za pristupanje Srbije EU, ali i za sve ostale reformske procese u zemlji.

"Standarde i obaveze koje imamo u pregovaračkom procesu sprovodimo u cilju približavanja uniji, ali prvenstveno to činimo u najboljem interesu naših građana i privrede", rekla je Žarić Kovačević u razgovoru za današnju "Politku".

Ministarka je dodala da su lokalne uprave motori razvoja zemlje u procesu pristupanja EU i da se zato ministarstvo trudi da kapaciteti na lokalu budu jači i bolji.

Kako je naglasila, Evropska komisija je ocenila prošle godine naš strateški okvir, što je rezultiralo dobijanjem najvažnijeg instrumenta u procesu EU integracija, a to je Sektorska budžetska podrška u iznosu od 30 miliona evra.

Jedna od najvažnijih aktivnosti na kojoj radi ministarstvo koje vodi je međunarodna saradnja.

"Najveći donator u oblasti reforme javne uprave je Evropska unija, a najznačajniji bilateralni donatori su Nemačka i Švajcarska. Intezivno pregovaramo i sa predstavnicima Švedske agencije za međunarodnu saradnju, a posebne odnose imamo sa Republikom Korejom u oblasti digitalizacije. Uz njihovu podršku otvorili smo IT centre. Sa Francuskom planiramo potpisivanje novog administrativnog sporazuma", rekla je ona.

Dodala je da je uspostavljena saradnja i sa Danskom, Turskom, Japanom i Portugalijom, kao i sa mnogim agencijama i investicionom bankom.

Govoreći o Fondu za lokalne samouprave za projekte opština i gradova, od 2018. do 2024. godine, kako je rekla ministarka, opredeljeno je više od tri milijardi dinara za više od 400 projekata od značaja, kada je reč o infrastrukturnim projektima.

Dodala je da su Jedinstvena upravna mesta (JUM), jedan od najznačajnih rezultata koje je iznedrila reforma.

"Osim što su javnu upravu učinili pristupačnijom i dostupnijom korisnicima, doprineli su ogromnoj uštedi vremena i novca. Ovaj mehanizam podstiče organe da sarađuju, tako da građani odlaskom na jedno mesto ostvaruju više povezanih prava", rekla je ministarka.

Žarić Kovačević je naglasila da je početkom ove godine Ministarstvo dodelilo dodatnih 90 miliona evra za otvaranje još 14 JUM u lokalnim samoupravama, dok se očekuje da ih do kraja godine bude još dvadesetak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija