Društvo

Marinović: Cilj lažnih zahteva za informacijama izvlačenje para iz budžeta

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2024

-

13:08

Marinović: Cilj lažnih zahteva za informacijama izvlačenje para iz budžeta
Marinović: Cilj lažnih zahteva za informacijama izvlačenje para iz budžeta - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović upozorio je danas na Međunarodni dan prava javnosti da zna, na veliki broj zloupotreba u ovoj oblasti i naveo da se za godinu i po dana učetvorostručio broj zahteva i žalbi i da je njihov cilj izvlačenje para iz budžeta.

"To čine određeni građani u sprezi sa jednom grupom advokata", rekao je on za RTS.

Dodao je da se, ako se sa zloupotrebama ovako nastavi, plaši da će pravo javnosti i Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja biti potpuno obesmišljeni, iako se, prema njegovim rečima, radi o jednom od najboljih zakona u Evropi i svetu u toj oblasti.

Poverenik je naveo da jedna grupa advokata, u sprezi sa građanima, podnosi ogroman broj pritužbi institucijama, koje uglavnom nemaju kapaciteta da na njih odgovore, a da potom slede žalbe i tužbe, te da su oni na taj način do sada već naplatili ogromnu svotu novca.

"Priliv žalbi povereniku za informacije od javnog značaja porastao je više od četiri puta u odnosu na period pre 2023. godine, a taj trend se nastavio i u ovoj godini", rekao je on.

Ocenio je da to guši organe vlasti, onemogućava im da obavljaju svoje poslove, pogotovo kada se radi o najvišim organima vlasti.

Dodao je da se zahtevi podnose i mesnim zajednicama, kojih je više od 4.000 u Srbiji, osnovnim školama, domovima zdravlja, centrima za socijalni rad, preškolskim ustanovama.

Marinović je naveo da su u Kancelariji poverenika odlučili da kao mehanizam protiv te pojave koriste to da kad god prepoznaju da se radi o zloupotrebi odbiju takvu žalbu zbog zaštite javnog interesa, ali i onih trećih lica koja koriste zakon za ono za šta je propisan.

Ukazao je da je pre godinu dana pokrenuo inicijativu za izmenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kako bi se na taj način uticalo na promenu stava Upravnog suda da žalilac ima pravo na troškove advokata, odnosno na pisanje žalbe.

Prema njegovim rečima, jedini način je da se promeni zakon i propiše da svaki žalilac snosi svoje troškove.

Marinović smatra da bi se tom izmenom zakona smanjio broj žalbi budući da se, kako je rekao, najveći bro zahteva i žalbi podnosi isključivo u cilju uzimanja para iz budžeta.

Komentari (0)

Srbija