Društvo

Postoji li rizik za širenje kolere i Q groznice: Da li su ugroženi građani Srbije?

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2024

-

11:20

Postoji li rizik za širenje kolere i Q groznice: Da li su ugroženi građani Srbije?
Tanjug/PRES BIRO POKRAJINSKE VLADE - Copyright Tanjug/PRES BIRO POKRAJINSKE VLADE

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog i načelnik Jedinice za za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Slavica Maris izjavila je da naši građani nisu ugroženi jer postoji mali rizik od širenja kolere, čiji je jedan slučaj prijavljen u Bugarskoj, zato što je u zemljama u Evropi stanovništvu dostupna bezbedna voda za piće i obezbeđena je osnovna sanitacija.

"Lokalno širenje bolesti i epidemija, odnosno mogućnost da ova bolest bude stalno prisutna na našem području zaista ima jako mali rizik", rekla je Maris za današnju Politiku.

Govoreći o Q groznici, koja je dijagnostikovana kod nekoliko pacijenata u Crnoj Gori, navela je da od Q groznice oboljevaju i životinje i ljudi, a ova infekcija prelazi sa životinja.

Dodala je da je Q groznica rasprostranjena širom sveta, a da se ovo oboljenje sporadično registruje u našoj zemlji.

"Za deset godina na teritoriji Beograda imali smo tri slučaja obolevanja od Q groznice koja su registrovana. Jedan slučaj je bio 2018. godine, a dva slučaja 2015.", navela je Maris.

Dodala je da je infekcija kod ljudi obično asimptomatska, ali može imati i blaži tok, kao i teški, a jako retko može da bude smrtonosna.

Maris je rekla da osobe koje razviju simptome oboljenja obično imaju tegobe kao u slučaju gripa, poput pojave temperature, groznice, bolova u mišićima, mučnine.

Q goznica se leči antibioticima, a ukoliko se na vreme ne prepozna i ne leči, ova bolest može poprimiti hroničan tok sa komplikacijama, naglasila je Maris.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija