Društvo

Obnavlja se "Vila Toponica" u kojoj je bio zatvoren princ Đorđe Karađorđević, u ovom kompleksu proveo oko 15 godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2024

-

13:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vila u Gornjoj Toponici kod Niša, koja je građena u prvoj polovini 20. veka, i u kojoj je 15 godina boravio princ Đorđe Karađorđević počela je nedavno da se obnavlja. Direktor Specijalne bolnice "Gornja Toponica" Milan Stanojković kaže za Euronews Srbija da je plan da se bolnici vrati "stari saj koji je imala u prošlom veku" i da se na tome uveliko radi.

Inače, Izgradnja počela je je 1923. godine i njena namena je bila da se ovde smesti i hospitalizuje princ Đorđe Karađorđević koji je u junu 1926. godne ovde i stigao i gde je ostalo do aprila 1941. godine.

Stanojković kaže da se radovi uveliko privode kraju, i da bi vila trabalo da izgleda gotovo isto onako kako je izgledala kada je princ tu boravio. Planje, kaže, da se ona ponovo koristi, bude prostor za okupljanje umetnika, snimanje serija i filmova, a razmatra se i mogućnost da u njoj bude otvorena i stalna muzejska postavka.

"Rekonstrukcija se privodi kraju i vila bi trebalo da povrati onaj stari sjaj koji je imala u prošlom veku. Da, ta vila je deo naše bolnice. Mi smo inače poslednjih godina puno radili na poboljšanju uslova za lečenje naših pacijenata. Zato smo odlučili da sada i bolničku vilu u potpunosti obnovimo", rekao je.

Euronews Srbija

 

Kaže da vila ima poseban istorijski značaj, da su sve vreme bili svesni toga tokom rekonstrukcije, i da ne treba smetnuti sa uma da je ovde boravio jedan srpski princ i to veći deo svog života.

"On je došao pre svih ostalih pacijenata. One su stigle nešto kasnije, 1927. godine. Karađorđević je boravio ovde oko 15 godina. Vila za nas ima poseban značaj. Mi tu obeležavamo značajne događaje, bolničku slavu, zatim tu smo imali likovnu koloniju, našla su se mnoga dela akademskih slikara, čuvenih imena, domaćih stvaralaca ovde", kaže. 

Navodi da su ovde ostale i neke lične stvari princa Đorđa koji se čuvaju.

"Tu je pisaća mašina, neki primerci novinističkog vremena, politike, knjige neke njegove, orman, deo nameštaja, ali malo toga ima zaista. Mi smo angažovali ljude stručne koji će nam pomoći da taj ambijent sredimo na pravi način, a kontaktirali smo i muzej, uz ideju da možda jedna od stalnih postavki muzeja bude smeštena u ovoj zgradi", kaže.

Kako je izgledao boravak princa u bolnici?

I danas postoji dilema da li je princ zaista bio duševno bolestan ili je ovde bio sklonjen, odnosno zatočen. Psihijatar Dragan Vukadinović kaže za Euronews Srbija da ono što svakako nema sumnje je da je on boravio u lepom zdanju i da je živeo život čoveka koje je sudbina namenila presto, ali da ga je splet okolnosti ovde doveo.

"Bez sumnje je bio u lepom okruženju ali je i da je patio za slobodom punih 15 godina. I on je praktično ovde imao i poslugu i mogao je da čita, da šeta, doduše u uskom krugu, imao je čuvara, ali nije mogao da izađe van kruga bolnice", kaže.

Vukadinović navodi i da postoji niz anegdota kako je princ pokušavao da izađe iz ovog uskog kruga, da su neke dokazane ali neke ne.

"Jedan od načina da se izbori za malo slobode i realnog sveta bila je situacija kad se prvi put požalio na zubobolju, naravno moralo je da mu se obezbedi transport do Niša. On je shvatio to kao opciju da bar na trenutak izađe iz ovog kruga, vijugave staze patnje. Ponovio je žalbu još par puta, tako da je neki četvrti-peti put kad se požalio na zub, čuo buku u jednoj od prostorija ove vile, kada je pitao šta se radi, odgovorili su mu da se pravi zubarska ordinacija. Tako da je čak i na taj način isečen tračak mogućnosti da se izađe iz ovog kruga", rekao je.

Kaže i da postoji priča da nije smeo navodno da prima posete, kao i da ga rođeni brat, kralj Aleksandar, nikada nije ovde posetio.

"Postoji priča da ga je nedaleko odavde, sa brda, posmatrao njegov brat kralj Aleksandar. Prepliću se tu i realne stvari i legende koje su se stvorile, jer je evidentno ovo jedan poseban slučaj i situacija", rekao je.

Vukadinović navodi i da je ironična priča i kako je princ dočekao slobodu o kojoj je dugo sanjao.

"Kada su zapravo došli Nemci, on je tek tada dobio slobodu i do kraja života je živeo bez dijagnoze u Beogradu, kao zdrav čovek. Postoji indicija da mu je ponuđena neka varijanta prestola, to su kraljevski tituli što je on odbio, mada je pre toga u više navrata pokušao da povuče abdikaciju pre bombardovanja i pre rata", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija