Društvo

Lekari u Srbiji dobili obaveštenje o leku koji može da izazove ozbiljnu rekaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2024

-

12:23

Lekari u Srbiji dobili obaveštenje o leku koji može da izazove ozbiljnu rekaciju
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zdravstvenim radnicima u Srbiji upućeno je pismo koje govori o tome da je moguća pojava anafilaktičkih reakcija kod pacijenata koji primaju lek u vidu injekcija za lečenje multiple skleroze (MS). Kako se objašnjava, reč je o leku glatiramer-acetat a ovo pismo su uputile kompanija Actavis d.o.o. Beograd i kompanija Zentiva Pharma d.o.o., koji su nosioci dozvole za njega, u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

"Anafilaktičke reakcije se mogu javiti neposredno nakon primene glatiramer-acetata, čak i mesecima ili godinama nakon početka lečenja. Prijavljeni su i slučajevi sa smrtnim ishodom" navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

Kako su dodali, pacijente ili negovatelje treba savetovati kako da prepoznaju znake i simptome anafilaktičkih reakcija i da potraže hitnu medicinsku pomoć u slučaju pojave anafilaktičke reakcije.

"Ukoliko se javi anafilaktička reakcija, lečenje glatiramer-acetatom se mora prekinuti", dodaje se.

Kako su obasnili, glatiramer-acetat je indikovan za lečenje relapsnih oblika multiple skleroze (MS) i odobren je za supkutanu primenu u obliku rastvora za injekcije 40 mg/ml (injekcija tri puta nedeljno).

Kako dalje navode u pismu, pacijenti na terapiji i njihovi negovatelji treba da budu informisani o znacima i simptomima i treba ih putiti da odmah potraže hitnu medicinsku pomoć ako dođe do rekacije. 

U pismu se takođe napominje i da se neki od znakova anafilatičke reakcije mogu preklapati sa simptomima i znakovima reakcija koji se javljaju neposredno nakon primene injekcije, što dovodi do potencijalnog kašnjenja u prepoznavanju anafilatičke reakcije.

Komentari (0)

Srbija