Društvo

"Konačno životu u pećini možemo da kažemo zbogom": Kraj mukama porodice Čuturilov, sada imaju siguran krov nad glavom

Komentari

Autor: S. Tuvić

18/08/2024

-

21:01

"Konačno životu u pećini možemo da kažemo zbogom": Kraj mukama porodice Čuturilov, sada imaju siguran krov nad glavom
"Konačno životu u pećini možemo da kažemo zbogom": Kraj mukama porodice Čuturilov, sada imaju siguran krov nad glavom - Copyright Prinskrin/Youtube/Hum. org. Srbi za Srbe

veličina teksta

Aa Aa

Petočlana porodica Čuturilov iz Mošorina, koja je živela u pećini, konačno je dobila krov na glavom. Iz skučenog laguma, gde nisu imali osnovnih uslova za život- vodu, kupatilo, toalet, ovih dana uselili su se u svoju kuću.

Stambeno pitanje rešila im je Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe". Oni su prvi objavili u kakvim uslovima žive Svetozar, Marica, Zlatica (17), Mira (15) i Miloš (6). Njihova teška životna priča pogodila je mnoge, te je novac za kupovinu kuću, adaptaciju i opremanje, prikupljen u rekordnom roku, za šest meseci.

Mnogima je bilo neshvatljivo da u 21. veku porodica sa troje dece zbog nemaštine živi u pećini. Slike koje su stigle iz Mošorina nikog nisu ostavile ravnodušnim. Po pećini su bili razvučeni kablovi za struju, a stari televizor bio im je jedini prozor u svet. Na ulazu u pećinu stari automobil služio je kao ostava. Tu su čuvali namirnice, ali odlagali garderobu.

Siromaštvo nije jedina nesreća koja je zadesila Čubrilove. Troje dece i majka imaju zdravstvene probleme. Najteža je sutuacija kod najstarije ćerke, a zbog njenih učestalih epileptičnih napada otac je vezan za kuću. Ne ostavljaju je ni na trenutak samu. Zbog toga  Svetozar ne radi, a žive od dečjeg dodatka, socijalne pomoći.

Prinskrin/Youtube/Hum. org. Srbi za Srbe

 

Deca su ponekad spavala kod bake u trošnoj kući, koja nije mnogo bolja i bezbednija od pećine. Sada, kada su dobili svoju kuću, kažu da "sreći nema kraja".

"Konačno je kraj našim mukama. Deca su presrećna, igraju se. Moja majka je sa nama", priča za Euronewsw Srbija Svetozar. 

Život u pećini

Kako kaže on je u lagumu živeo godinama, od malena, ali je želeo nešto bolje za svoju decu.

"Nisam se plašio nikada za sebe, ali jesam za decu, jer su se u pećini pojavile pukotine. Strahovao sam da im se zemlja ne obruši na glavu. Preseljenjem u kuću za nas počinje novi život. Presrećan sam što smo doživeli sve ovo. Konačno pećini možemo da kažemo 'zbogom'. Nije mi zbog mene, već zbog moje dece koja su bolesna patila", priča Čuturilov.

Prinskrin/Youtube/Hum. org. Srbi za Srbe

 

Kupatilo nisu imali, već samo jedan lavor koji su koristili za kupanje. Nisu imali čak ni poljski toalet.

Novi dom nije daleko od laguma u kome su živeli, oko tri kilometra, ali stari život Čuturilovi žele što pre da zaborave.

Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe" uz građane Titela pokrenula je u februaru ove godine  akciju prikupljanja pomoći za porodicu iz Mošorina.

Ponosni i srećni

Marija Morović iz Humanitarne organizacije "Srbi za Srbe kaže da su ponosni i veoma srećni što će još jedna porodica dočekati zimu u toplom domu.

"Početkom februara objavili smo priču o 'porodici koja živi u pećini', a danas Čuturilovi imaju lepu prostranu kuću u kojoj će im biti mnogo lakše da se nose sa zdravstvenim problemima", rekla je Morović za Euronews Srbija.

Ona se zahvalila velikom broju donatora, koji su se odazvali njihovom pozivu za pomoć porodici, te je kompletan projekat realizovan za manje od pola godine, uprkos brojnim izazovima koje su imali kada je u pitanju pronalazak adekvatne kuće.

"Ponosni smo i veoma srećni što će narednu zimu još jedna porodica dočekati u toplom domu.  Vrednost projekta iznosi 42.886 evra", rekla je ona.

Morović se posebno zahvalila Udruženja za cerebralnu i dečinu paralizu "Prijatelji Titela" koji su uz porodicu Čuturilov punih 13 godina, a koji su i njima bili saveznik u realizaciji ove velike akcije.

Kuća u Mošorinu vodiće se na decu porodice Čuturilov.

 

Komentari (0)

Srbija