Društvo

Srbija u "crvenom": Jak toplotni talas na području cele zemlje, danas do 41 stepen Celzijusovih

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

13/08/2024

-

07:19

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Na području cele Srbije danas je zbog visokih temperatura na snazi crveni meteo-alarm, koji označava da je vreme vrlo opasno.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će se u Srbiji tokom cele sedmice, do 18. avgusta, zadržati veoma toplo vreme sa maksimalnom temperaturom od 35 do 41 stepen Celzijusa.

I na području Beograda će se do kraja sedmice zadržati veoma toplo vreme sa tropskim noćima. Minimalna temperatura biće od 23 do 26, a najviša dnevna od 37 do 39 stepeni Celzijusa.

Do kraja nedelje predviđene su temperature od 35 do 41 stepeni, a jače naoblačenje i osveženje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom u svim krajevima očekuje se tek početkom naredne nedelje.

FoNet/Velimir Ilić

 

"Vreme potencijalno može biti opasno i po ljude i životinje. I dalje preti opasnost od izbijanja šumskih i drugih požara, zato je savet da budete na dodatnom oprezu. U danu pred nama vedro i sunčano", rekla je meteorolog Euronews Srbija Milena Ćirković. 

Od juče, pa u narednih 10 dana uslovi za pojavu toplotnog talasa, na osnovu prognostičkog materijala, postoje na teritoriji Beograda, Mačvanskog, Podunavskog, Braničevskog i Pomoravskog okruga, naveo je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u biоmеtеоrоlоškoj prоgnоzi.

Sа аspеktа zdrаvljа ljudi, pо prеpоrukаmа Svеtskе zdrаvstvеnе оrgаnizаciје, tоplоtni tаlаs је pојаvа оd nајmаnjе tri uzаstоpnа dаnа kаdа је mаksimаlnа dnеvnа tеmpеrаturа vаzduhа iznаd dеfinisаnе kritičnе vrеdnоsti.

Kako navodi Batut, od 13. avgusta postoje uslovi za pojavu toplotnog talasa u Severnobanatskom, Kosovskomitrovačkom, Kosovskopomoravskom, Kosovskom i Rasinskom okrugu.

Tanjug/Jovana Kulašević

 

Prоgnоzirаnе vrеdnоsti mаksimаlnе dnеvnе tеmpеrаturе vаzduhа bićе u kаtеgоriјi vеоmа оpаsnе pојаvе 15. аvgustа nа pоdručјu Južnоbаnаtskоg i Pоdunаvskоg оkrugа, a 17. аvgustа nа tеritоriјi Pоdunаvskоg, Pоmоrаvskоg i Bоrskоg оkrugа, 18. аvgustа nа tеritоriјi Bеоgrаdа, nа sеvеru, sеvеrоistоku i dеlоvimа cеntrаlnе i јugоistоčnе Srbiје.

Za danas su četiri grada označena crvenom bojom koja označava veoma opasne vremenske uslove - Bečej, Zrenjanin, Vršac i Smederevska Palanka, dok su 21 grad i opština označeni narandžastom bojom.

Kada je reč o crvenoj oznaci, ljudi bi trebalo da često menjaju suvu i čistu odeću, da smanje intenzitet fizičke aktivnosti, da redovno unose tečnost - čašu vode na 20 minuta i da se na svaku pojavu konfuznosti, nesvestice, izrazito tople i suve kože jave lekaru.

Komentari (0)

Srbija