Društvo

Stević: Od početka godine 234 osobe izgubile život u saobraćajnim nesrećama

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2024

-

09:32

Stević: Od početka godine 234 osobe izgubile život u saobraćajnim nesrećama
Potpukovnik Uprave saobraćajne policije Dejan Stević - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Potpukovnik Uprave saobraćajne policije Dejan Stević rekao je danas da su od početka godine 234 osobe izgubile život u saobraćajnim nesrećama, a od početka jula do danas 21 osoba i apelovao na vozače da voze pažljivo i poštuju propise.

Stević je za Tanjug naveo da je od početka godine otkriveno 25.000 vozača koji su upravljali vozilom u alkoholisanom stanju, a da je od toga 4.200 njih učestvovalo u saobraćaju u stanju teške alkoholisanosti.

"I svi ovi vozači su isključeni iz saobraćaja, kao i ovih 25.000 i umesto da su svoj dan završili u svojim kućama, među svojim porodicama, oni su nakon ovog delikta završili u našim prostorijama na zadržavanju, odnosno na trežnjenju", rekao je Stević.

On je istakao i da je alarmantno što je od početka godine otkriveno 1.800 učesnika u saobraćaju, koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

"Zabrinulo nas je u prethodnoj akciji "Roadpol'', gde smo vršili kontrolu teretnih vozila i autobusa, da ovu pojavu upotrebe psihoaktivnih supstancija imamo i kod vozača ovih, da kažem, gabaritnih vozila. Mi smo za samo sedam dana otkrili 15 vozača kamiona koji su upravljali pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. I ovo je nedopustivo i ovom prilikom pozivam sve ove vozače koji su zapravo i profesionalci, odnosno svoju delatnost, svoj dohodak zarađuju na drumu na odgovornije ponašanje", rekao je Stević.

On je naveo da su sankcije za one koji prave prekršaje u saobraćaju delotvorne, ali da ne utiču isto na sve učesnike u saobraćaju.

Stević je rekao i da od ove godine počela da se primenjuje mera privremenog oduzimanja vozila za neodgovorne učesnike u saobraćaju koji su dva puta pravosnažno osuđeni za najteže prekršaje u poslednje dve godine, te da su privremeno oduzeta 183 vozila do okončanja  pravosnažne odluke u sudskom postupku.

"Naravno da sama kazna jeste, kao što sam rekao, donekle svrsishodna. Ali svi vozači koji sebi dozvoljavaju ovako neodgovorno ponašanje moraju da shvate da samim ovim ponašanjem ugrožavaju svoj život, ali i život svih ostalih učesnika u saobraćaju", rekao je on.

On je naveo i da će se u avgustu sprovoditi "Roadpol'', akcija kontrole brzine i da je to opravdano jer tokom jula i avgusta najveći broj ljudi strada u saobraćaju.

Govoreći o pojačanoj kontroli saobraćaja tokom muzičkih festivala, Stević je naveo da su odredili taktička mesta na kojima su postavili ljude iz saobraćajne policije kako bi hermetički zatvorili ulaze i izlaze sa festivale, a sve kako bi se sprečilo da vozači pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih supstanci napuste zonu festivala.

"I ovde smo ostvarili jedan izuzetan rezultat. Nismo imali nekih incidenata koji su imali za posledicu fatalan ishod ili težu posledicu kao saobraćajnu nezgodu", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija