Društvo

Predstavljene poštanske marke "185 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske"

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2024

-

12:15

Predstavljene poštanske marke "185 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske"
Predstavljene poštanske marke "185 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske" - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Pošta Srbije predstavila je danas, u saradnji sa ambasadom Francuske i Francuskim institutom, izdanje prigodnih poštanskih maraka "185 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske".

Na svečanosti u Francuskom institutu, v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Anđelković je uručio specijalno izdanje maraka ambasadoru Francuske Pjeru Košaru i direktoru instituta Stanislasu Pjereu.

U svom obraćanju, Košar je istakao da se izdavanjem prigodnih maraka slave međusobne odnose koji sežu u davnu prošlost.

"Kad pogledamo ove divne marke vidimo da one zaista predstavljaju ono što karakteriše naše odnose. Imate reference na vrednosti republike, ali i na Prvi svetski rat, kada su se naši odnosi razvijali kroz prijateljstvo", istakao je Košar.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Prema njegovim rečima, tokom oslobađanja od turske vlasti Francuska je uvek bila uz Srbiju.
Košar je naveo da su ideje prosvetiteljstva i Francuske revolucije inspirisale su srpske državnike, a zauzvrat njihova borba za nezavisnost francuske stvaraoce poput pesnika Alfonsa de Lamartina (170-1869) i pisca Viktora Igoa (1802-1885).

"Kakve god bile teškoće i nesporazum u prošlosti znali smo kako da održimo i obogatimo naše odnose i učinimo ih plodonosnim", naveo je ambasador.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Košar je naglasio da su to pokazalea poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona 2019. Srbiji i poseta predsednike Srbije Aleksandra Vučića u aprilu ove godine Parizu.

"Idemo dalje u održavanju dobrih i prijateljskih odnosa", naglasio je Košar.

Anđelković je poželeo Francuskoj da bude dobar domaćin predstojećih Letnjih olimpijskih igara u Parizu, ocenivši da je ta sportska manifestacije "putokaz da trebamo da živimo u miru".

Naglasivši da Srbija poštuje što Francuska čuva i neguje tradiciju, Anđelković je posebno pomenuo spomenik kralju Jugoslavije Aleksandru Karađorđeviću u Parizu, kao i groblje srpskih vojnika, koji su se uz francuske saveznike borili u Prvom svetskom ratu.

Anđelković je rekao da je način kako je dočekan Makron u Beogradu "pokazatelj odnosa koji traju i koji će nas nadživeti".

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Diplomatski odnosi sežu u 1839. godinu, kada je otvoren prvi francuski konzulat u Kneževini Srbiji. Marke simbolizuje diplomatski jubilej, ali i trajne veze, bliskost i prijateljstvo, a izborom motiva naglašava značaj određenih istorijskih trenutaka i zajedničke vrednosti na kojima počivaju odnosi naših naroda i država.

Motivi na markama, vinjetama i kovertama su portreti kneza Miloša Obrenovića i kralja Luj - Filipa I, Spomenik zahvalnosti Francuskoj u Beogradu, rad vajara Ivana Meštrovića; crtež zdanja ambasade Francuske u Beogradu, i na njoj skulptura "Sloboda, jednakost, bratstvo".

Umetnički je marke realizovala grafičarka Pošta Srbije Marija Vlahović, uz stručnu saradnju ambasade Francuske.
 

Komentari (0)

Srbija