Društvo

Na Gazimestanu parastosom odata počast vojnicima stradalim u Boju na Kosovu 1389.god.

Komentari

Autor: Tanjug/KoSSev

28/06/2024

-

16:44

Na Gazimestanu parastosom odata počast vojnicima stradalim u Boju na Kosovu 1389.god.
Na Gazimestanu parastosom odata počast vojnicima stradalim u Boju na Kosovu 1389.god. - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Parastosom, koji su danas na Gazimestanu služili vladika raško-prizrenski Teodosije, episkop crnogorsko-primorski Joanikije, episkop hercegovački Dimitrije, budimljansko-nikšićki Metodije, vikarni episkop Ilarion sa sveštenstvom i vernim narodom, odata je počast vojnicima stradalim u Boju na Kosovu 1389. godine.

U svojoj besedi pred velikim brojem okupljenih vernika vladika Joanikije je rekao da nijedan pravi Srbin neće reći da je Kosovo i Metohija izgubljeno.

"Kosovo i Metohija, iako je raspeto, ima silu vaskrsenja. Ovo je naša sveta zemlja, naš Jerusalim, naše i zemaljsko i nebesko carstvo", poručio je sa Gazimestana na Vidovdan, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Kao i svake godine, i danas je na Vidovdan služeno opelo Kosovskim junacima.

Opelo je služio mitropolit zajedno sa vladikama, kao i monasima Raško-prizrenske eparhije, u prisustvu nekoliko stotina posetilaca i vernika i obezbeđenje Kosovske policije koja je izdala i posebno uputstvo za ponašanje, uz kontrolu onih koji su ulazili danas u istorijski kompleks.

Nakon tumačenja uloge kneza Lazara – mitropolit je naglasio uspehe njegove vladavine i žrtvu koju je podneo, kao uvod za današnju situaciju i način na koji Crkva to sagledava.

Mitropolit je istakao da obnavljamo svoju veru i obnavljamo zavet koji je položio Sveti Knez Lazar na Kosovu, uz tvrdnju da nije čuo nijednog hrišćanina da kaže da je Kosovo izgubljeno, kao što govore neki drugi.

"Ispunjavamo se nadom. Ispunjavamo se ljubavlju i vidimo da nas žrtveno polje Kosovo i kosovsko-metohijske srpske svetinje objedinjavaju i naš narod koji živi ovde na Kosovu i Metohiji i ceo naš narod u otadžbini i rasejanju, i Kosovu žrtvenome", kazao je mitropolit, ističući dalje:

"Da je Kosovo takvo mesto koje ima svetost i blagodat da nas sve objedinjuje, nadahnjuje, oplemenjuje i ukrepljuje, i nigde se tako lepo ne osećamo kao ovde. Gde smo svojom krvlju, ne samo u vreme bitke, nego kroz celu našu istoriju, posvedočili svoju hrišćansku, pravoslavnu veru", rekao je on.

Podvlačeći da su oni koji odustaju i govore da je Kosovo i Metohija izgubljeno odstupili od zaveta Svetog kneza Lazara, mitropolit je još jednom podvukao stav srpskog društva u celini da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije.

"Ja još nisam čuo nijednog hrišćanina, kao što to neki drugi govore, da je izgubljeno Kosovo i Metohija. To nijedan hrišćanin, nijedan pravi Srbin neće nikada reći, ali pojedini govore. Oni koji tako govore, biće da su izgubljeni u vremenu i prostoru i da su vezani samo za zemaljsko, a zaboravili carstvo nebesko, i zaboravili zavet Svetog Kneza Lazara i odstupili od njegovog zaveta. Ali u crkvi još nisam, i hvala Bogu to nikada neće niti biti da se čuje takva reč", prenosi portal KoSSev.

Parastos na Gazimestanu obezbeđivali su pripadnici tzv. kosovske policije koji nisu dozvoljavali unošenje srpskih nacionalnih obeležja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija