Društvo

Dačić: Svakog dana treba davati javnosti na uvid sva krivična dela koja su počinjena prethodnog dana

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2024

-

19:53

Dačić: Svakog dana treba davati javnosti na uvid sva krivična dela koja su počinjena prethodnog dana
Dačić: Svakog dana treba davati javnosti na uvid sva krivična dela koja su počinjena prethodnog dana - Copyright Tanjug/MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da svi mogu da računaju na to da će policija biti najoštrija moguća kad je reč o otkrivanju i hapšenju svih onih koji su počinili krivična dela, a posebno dela sa najtežim ishodom, kao i da je njegov cilj da to Ministarstvo bude najbolje u Vladi Srbije.

Obilazeći novootvorene prostorije u Policijskoj upravi u Leskovcu, Dačić je rekao da ne može da govori o tome kako će se dalje preme uhapšenima ophoditi ostali državni organi.

"Policija ne može da deluje preventivno, da ona vaspitava i da obučava. Mi možemo da apelujemo, ali policija treba da spreči, ako može, da otkrije počinioce i da ih sankcioniše u smislu dovođenja do tužilaštva, odnosno suda. Da li treba pooštravati kaznenu politiku, to je pitanje za raspravu, jer imate i saobraćajne prekršaje", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše to što se iz policije stalno šalju poruke o Srbiji kao jako bezbednoj zemlji, a novinski stupci nikad nisu bili puniji vestima o ubistvima. 

Dačić je rekao i da smatra da svakog dana treba davati javnosti na uvid sva krivična dela koja su počinjena prethodnog dana, dodavši da to nije nikakva državna tajna.

Tanjug/MUP Srbije

 

"I onda ćete da vidite da se dnevno u Srbiji desi oko stotinak krivičnih dela dnevno, 10 ili 20 iznad ili ispod toga broja. Od toga se tačno zna šta je u pitanju. Da vi svi vidite koliko trenutno, svakoga dana u Srbiji, imate za prethodni dan počinjenih krivičnih dela, šta su posledice, šta se je desilo u saobraćaju, šta je u kršenju javnog reda i mira, granična policija i sve ostalo", rekao je Dačić. 

Naglasio je da je prvih nekoliko dana bio zaprepašćen brojem ljudi koji su isključeni iz saobraćaja ili su privedeni zato što su imali dva, tri promila alkohola u krvi.

"Prosto ne možete da verujete da neko može da vozi u tom stanju ili da vozi pod dejstvom narkotika. Opet smo juče ili prekjuče imali saobraćajnu sreću, gde je majka sa detetom pokošena u saobraćaju, srećom nije bilo smrtnih posledica", naveo je ministar.

Podizanje kapaciteta policije prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je podizanje kapaciteta srpske policije jedan od važnih prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova kako bi se očuvali bezbednost i javni red i mir u zemlji. 

Prilikom posete Policijskoj upravi u ovom gradu u kojoj je renoviran prostor koji koriste upravni poslovi i obilaska obnovljenog objekta Vatrogasno-spasilačkog bataljona, Dačić je najavio da će se i u narednom periodu aktivno raditi na poboljšanju uslova za rad svih policajaca, kao i vatrogasaca-spasilaca koji su od početka ove godine imali više od 10.000 intervencija. 

Tanjug/MUP Srbije

 

"Mi nemamo drugi zadatak nego da štitimo javni red i da se borimo protiv kriminala, kao i da obezbedimo uslove za izdavanje dokumenata", rekao je ministar i dodao da je ulaganje u uslove rada pripadnika MUP u interesu i građana koji time dobijaju bolju uslugu i zaštitu. 

Kako je rekao, otvaranje novih prostorija je pre svega od interesa za građane, jer veoma je bitno da postoje konformni uslovi, ne samo za rad naših političkih službenika,nego i za građane. 

"Građani su najveći korisnici ovih usluga. Sada je, naravno zato što je letnja sezona, veliki pritisak upravo za izdavanje pasoša. Tako da se nadam da je ovo značajan iskorak dalje", poručio je ministar.

On je dodao da su na jugu Srbije u kamionu našli više od 60 ilegalnih migranata.

"To sve nisu tu krivi samo ilegalni migranti, nego i ovi koji ih švercuju. Tako da veliki, široki spektar poslova kojima se bavi MUP, ono što je sigurno to je da niko neće biti zaštićen", poručio je Dačić. 

On je dodao da treba razvijati međusobno poverenje građana i policije i da građani ne treba da se boje policije, već kriminalaca.

Takođe, iskakao je, policija mora da opravda to poverenje građana i da poštuje građane. 

Tanjug/MUP Srbije

 

"Znači da nema prekoračenja ovlašćenja, da nema bahatosti i tako dalje. Mi ove nedelje slavimo, obeležavamo Dan policije i Dan Ministarstva unutrašnjih poslova, tako da nadam se da, ja, moj cilj je da naše ministarstvo bude najbolje ministarstvo u vladi Srbije", rekao je Dačić. 

On je posebno naglasio da srpska Uprava kriminalističke policije, odnosno služba za borbu protiv organizovanog kriminala, dobro sarađuje sa inostranim policijama.

"Nedavno ste imali pohvalu i od samog Evropola na doprinosu u kojoj smo mi deo udarne grupe. A upravo danas, u saradnji sa našom policijom, nemačka policija pokrajine Saksonije je uhapsila petoro državljana Srbije i zaplenjeno je tom prilikom 140 kilograma marihuane", naveo je Dačić. 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija