Društvo

Episkop Irinej: Bogoslovlje Justina Ćeliskog jedan od najvećih bisera pravoslavlja

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2024

-

21:15

Episkop Irinej: Bogoslovlje Justina Ćeliskog jedan od najvećih bisera pravoslavlja
Episkop Irinej - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Episkop bački i novosadski Irinej izjavio je večeras da je Justin Ćelijski bio izuzetan teolog i da je njegovo bogoslovlje jedan od najvećih pravoslavnih bisera bogoslavlja.

Govoreći na svečanoj akademiji povodom 130 godina od rođenja, 45 godina od upokojenja i 10 godina od prenosa moštiju Prepodobnog oca Justina Ćelijskog, kojoj je prisustvovao i patrijarh Srspke pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, Irinej se prisetio vremena koje je proveo sa njim kao mladi student teologije u manastiru Ćelije.

Istakao je da je njegov prvi utisak o Justinu nezaboravan i da je bio izuzetan čovek koga je krasila vulkanska energija, ali i izuzetna blagost.

"S jedne strane, radilo se o vulkanskoj ličnosti, koji je bio pun života, a istovremeno zračio nečim neobičnim, unutrašnjom lepotom, prosvećenošću. Sećam se kako je besedio nedeljama i praznicima pred polupraznom crkvom, ali on je besedio kao da pred sobom ima ceo akademiju nauka i pola Univerziteta. Dinamična ličnost, izuzetne dobrote", naveo je Irinej.

Tanjug/Rade Prelić

 

Kako je rekao, Justin se prema svakom odnosio sa beskrajnom blagošću i poštovanjem prema svakoj ličnosti.

U bogatom programu, u produkciji Informativne službe Srpske Pravoslavne Crkve i Produkcije Eparhije bačke, učestovali su: hor Bogoslovije Svetog Save pod upravom prof. Branka Tadića i dramski umetnici Andrej Šepetkovski, Đorđe Kreća i Milena Jakšić.

 

Komentari (0)

Srbija