Društvo

Kakvo je zdravstveno stanje mladih u Srbiji: Zašto su devojke sklonije depresiji i anksioznosti?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/04/2024

-

15:17

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Istraživanje platforme "Zdravo dvadesete" i kompanije Galenika pokazalo je da 78 odsto mladih ispitanika ima neki sitniji zdravstveni problem poput zamora, prehlade, glavobolje, gojaznosti i problema sa kičmom. Svaka četvrta mlada osoba, uglavnom žene, osećaju depresiju ili anksioznost.

Mladi se u Studentskoj poliklinici kod lekara opšte prakse javljaju zbog niza različitih problema.

"Najčešći problemi su akutne prirode, odnosno trenutni, kao što su respiratorne infekcije, prehlade, kašalj, urinirarne infekcije, stomačne tegobe. Naši studenti imaju i nekih horničnih oboljenja počevši od autimonih. Često imaju astmu ima i urođenih bolesti, srčanih oboljenja, a na žalost ima i maligniteta", kaže za Euronews Srbija dr Zorica Žikić Specijalista opšte medicine u Studentskoj poliklinici.

Osim fizičkih, mladi se žale i probleme sa mentalnim zdravljem. Psihoterapeutkinja Aleksandra Đurić objašnjava da su žene dva puta više sklonije anksioznosti. Ističe da biološke, hormonske, sociokulturne i druge razlike između muškaraca i žena mogu uticati na način prevazilaženja tih tegoba.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

 

"Istraživanja su pokazala da su mlade devojke i žene sklonije tome da preterano razmišljaju o negativnom ishodu, da se fokusiraju na negativne stvari, negativan ishod i da dugo preživljavaju negativne situacije što dodatno pogoršava stanje. Muškarci su često orijentisani da reše problem, odnosno fokusirani su na problem", kaže  Aleksandra Đurić Profesorka strukovnih studija i psihoterapeutkinja.

Obraćanje lekaru

Stručnjaci su saglasni, prvi korak ka rešavanju fizičkih ili psihičkih tegoba je obraćanje lekaru ili psihologu.

"Mlade osobe su u principu zdrave nemaju nekih pridruženih bolesti. Naš savet je da se dobro odmore, da se dobro naspavaju da se hrane zdravo, da piju puno tečnosti, domaće supice, domaću hranu. Jedan san dobar osvežava i brani ga, podiže nam imunitet", navela je Žikić.

Za svaki problem, teskobu, savet je obratiti se stručnom licu za pomoć.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Važno je prihvatanje, da to što nam se dešava nije ništa strašno. Čim primetimo da nam se nešto dešava da ne možemo da spavamo, da smo uznemireni treba potražiti stručnu pomoć", savetuje Đurić.

U istraživanju platforme Zdravo dvadesete i Galenike, zaključuje se da mladima u svakodnevnom životu najviše nedostaje kvalitet san, zdravija ishrana, odlazak u prirodu i balans između posla i slobodnog vremena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija