Društvo

Kako se buvljak preselio na internet: Od igle (za gramofon) do lokomotive (igračke), samo jedan klik daleko

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/05/2024

-

14:30

Kako se buvljak preselio na internet: Od igle (za gramofon) do lokomotive (igračke), samo jedan klik daleko
Kako se buvljak preselio na internet: Od igle (za gramofon) do lokomotive (igračke), samo jedan klik daleko - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U svakoj kući ili stanu postoji "mali milion" stvari koje uglavnom skupljaju prašinu i nerviraju nas kad se odlučimo na veliko spremanje. Jer, žao nam je da ih bacimo, a realno nam ničemu ne služe.

Zato je rešenje - buvljak. Ali, buvljaci su vam možda daleko, treba doći ranom zorom da se zauzme dobro mesto, provesti ceo dan na suncu ili kiši, u gužvi, paziti da vam neko nešto ne ukrade, a možda sve što ste doneli na kraju dana vratite kući, na isto ono mesto odakle ste ih uzeli.

Ništa zato. Rešenje postoji. Jer buvljaci su se, zapravo, preselili na internet. 

Uticaj pandemije, rast e-trgovine i digitalizacija trgovine promenili su način prodaje, a neki proizvodi doslovno "postoje" samo online, tačnije samo tako mogu da se nabave. Nije dugo trebalo da ljudi shvate da online mogu da prodaju gotovo sve - od pregorele sijalice do kolekcije poštanskih markica iz šezdesetih prošlog veka. Iliti od igle za gramofon do dečije lokomotive.

Knjige naše nasušne

Ako izuzmemo polovne automobile, čija prodaja već godinama funkcioniše na internetu, a i ne može baš da se kaže da je "buvljak" mesto gde se pojedina vozila prodaju za desetine hiljada evra, poslednjih godina se na globalnoj svetskoj mreži stvarno može kupiti i prodati sve i svašta. Po sistemu - svaka roba ima svoga kupca.

Malo smo se bavili istraživanjem i napravili listu stvari koje se u Srbiji najčešće prodaju na internet buvljacima. 

profimedia

 

Na prvom mestu su - knjige.  Knjige su jedna od najboljih stvari za onlajn prodaju, jer je to roba za koju uvek postoji ciljna grupa, što potvruđuje i podatak da je na jednom od najvećih domaćih onlajn "buvljaka" trenutno aktivno čak više od 270.000 oglasa za knjige. Nemoguće je saznati koliko tih knjiga zaista i promeni vlasnika, ali svi znamo da se igra velikih brojeva uglavnom završava lepim profitom.

Među vrlo traženim artiklima na online buvljacima je i nameštaj. Verovatno je većina nas nekada imala neki komad nameštaja kojeg smo želeli da se rešimo jer smo kupili novi, ili samo zbog toga što nam se više ne sviđa.

Ali, ako se odlučite da se vaš neželjeni komad nameštaja nađe među nekoliko hiljada sličnih, iskusni online trgovci savetuju da, pre nego što ga oglasite, snimite kvalitetne fotografije i budete iskreni pred kupcima, odnosno date im tačan opis i stanje nameštaja. Ne brinite za konkurenciju, na sajtovima je mnogo profesionalnih proizvođača nameštaja, ali vaši kupci su sasvim druga "fela". Prednost su originalni komadi i niža cena, mada, ako se odlučite za sistem aukcije, neki komad nameštaja možda prodate i za mnogo višu cenu nego što ste očekivali.

Kakav bi to buvljak bio, pa makar i online, da na njemu nema garderobe, odnosno polovne odeće. Postoji desetine sajtova koji se bave prodajom "krpica" i zaista može da se pronađe za svakog ponešto. Od bundi od 240.000 dinara i glamurosznih venčanica, ogromnog izbora majica i tunika, preko raritetnih kaiševa i nošenih kupaćih gaća, do "starki" za 99 dinara.

A ako stvarno mislite nešto i da prodate, savet je sličan, navedite tačno stanje komada obuće ili odeće, broj ili veličinu i realnu cenu. Kupaca svakako ima.

Dvostruka korist

Već nekoliko godina, kažu oni koji redovno prate trendove na internet buvljacima, preprodaja video-igara i konzola je jedan od boljih "biznisa". Ovim "igračkicama" se uglavnom trguje na specijalizovanim sajtovima, a postoji i jedna specifičnost, odnosno pravilo - "što starije, to skuplje".

Neke od traženijih retro konzola dostižu cenu i od nekoliko stotina evra. Pa, ako imate neki zaboravljeni Nitendo ili Segu na dnu ormara, možda ste zapravo bogatiji nego što mislite.

S obzirom na to da je u Srbiji sve manje porodica koje imaju više od jednog ili dvoje dece, kupoprodaja bebi opreme na internetu cveta.

Sve ono što je dete preraslo i za šta su roditelji sigurni da im više neće trebati, više ne završava kod mlađe dece ili rođaka koji su dobili bebu, već na velikom internet buvljaku. A korist je dvostruka. Prodavci se rešavaju viška stvari, dok kupac nabavlja robu koja je, zahvaljujući činjenici da deca rastu kao iz vode, malo korišćena. Tako u ovoj transakciji svi dobro prolaze.

profimedia

 

Pravi buvljak, realno, malo šta može da zameni. Skriveno "blago" koje možda čeka na svakoj tezgi ili ponjavi prostrtoj u prašini, cenkanje, komentarti, šale, muzički šareniš sa tranzistora, izraz lica posle uspešne robno-novčane razmene... za one koji to vole je nezamenjivo iskustvo.

S druge strane, vremena za takve "istraživačke ekspredicije" imamo sve manje, a računar/tablet/mobilni telefon nam je uvek pri ruci. Možda internet buvljak nije najbolje, ali je svakako rešenje prilagođeno vremenu i dinamici savremenog života. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija