Društvo

Ko je bio Miroslav Lazanski: Od novinara i vojno-političkog komentatora do diplomate

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

04/08/2021

-

09:02

Ko je bio Miroslav Lazanski: Od novinara i vojno-političkog komentatora do diplomate
Miroslav Lazanski - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u 71. godini u Beogradu, potvrđeno je za Euronews Srbija u Ministarstvu spoljnih poslova. Bio je pisac, novinar i vojno-politički komentator.

Lazanski je rođen je 18. septembra 1950. u Karlovcu u kojem je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a u Zagrebu Pravni fakultet. Kao novinar je pisao za tamošnje listove Polet, Vjesnik, Danas i Start. Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

U februaru 1991. prešao je u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika. Osim toga, pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrebački Start, Katimerini, Diamond weekly i Securitarian. Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu i Metohiji, Libiji.

Na izbornoj listi kandidata Srpske napredne stranke za poslanike u Skupštini Srbije za izbore 2016, našao se u grupi nestranačkih ličnosti na listi koju predvodi Aleksandar Vučić. Imenovan je za ambasadora Srbije u Moskvi u julu 2019. godine.

Među onima koje je intervjuisao bili su komandant NATO snaga general Bernard Rodžers (oktobra 1982) i general Džona Galvina (1990). Intervjuisao je i maršala Sovjetskog Saveza Sergeja Ahromejeva (1982), komandanta Varšavskog pakta Viktora Kulikova (1986), ministra odbrane Sovjetskog Saveza maršala Dmitrija Jazova (1988), komadanta ratne mornarice SSSR, admirala flote Vladimira Černavina, predsednika Sirije — maršala i vrhovnog komadanta Sirijske arapske armije — Bašara el Asada (2016), kao i još tridesetak drugih ministara odbrane i načelnika generalštaba različitih armija širom sveta.

Vučić izrazio saučešće povodom smrti Lazanskog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je izraze najdubljeg saučešća porodici Miroslava Lazanskog i svim ljudima koji su ovog velikog čoveka iskreno voleli.

"Srbija je izgubila velikog čoveka, svog ambasadora u Ruskoj Federaciji, jednog od najboljih poznavalaca geopolitičkih prilika, vojne strategije i taktike, izuzetnog novinara i publicistu i, pre svega, dobrog čoveka. Čoveka, koji je Srbiju voleo više od svega. Hvala mu za sve što je uradio za našu zemlju i neka mu je večna slava", naveo je Vučić.

Selaković: Zbogom poštovani ambasadore

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković oprostio se od ambasadora Srbije u Rusiji Miroslava Lazanskog, koji je noćas preminuo u Beogradu.

"Zbogom poštovani ambasadore, dragi prijatelju i veliki Srbine", napisao je Selaković na Instagramu.

MSP: Pamtićemo Lazanskog kao velikog rodoljuba

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji Miroslav Lazanski iznenada preminuo i navelo da saučestvuje u bolu njegove porodice, prijatelja i kolega.

"Pamtićemo ga kao velikog rodoljuba, izvrsnog pisca, novinara, eminentnog vojnopolitičkog komentatora, koji je voleo svoju zemlju i sa ponosom je predstavljao širom sveta. Ostaće upamćene njegova predanost, posvećenost i zalaganje kao ambasadora naše zemlje, kao i brojne aktivnosti usmerene na dodatno unapređenje saradnje i prijateljstva Srbije i Rusije", saopštilo je Ministarstvo.

Komemoracija i datum sahrane biće naknadno objavljeni.

Komentari (0)

Srbija