Aktuelno

Muškarac optužen za nasilje u porodici - sumnja se da je u alkoholisanom stanju tukao i davio partnerku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/10/2024

-

16:48

Muškarac optužen za nasilje u porodici - sumnja se da je u alkoholisanom stanju tukao i davio partnerku
Muškarac optužen za nasilje u porodici - sumnja se da je u alkoholisanom stanju tukao i davio partnerku - Copyright trece.os.jt.rs

veličina teksta

Aa Aa

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo optužni predlog protiv R.A. (56) zbog sumnje da je 3. marta pijan tukao i davio svoju vanbračnu partnerku, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Kako navode, oni su predložili sudu da sud R.A. osudi na kaznu zatvora od dve godine, kao i meru zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenom, tako što će zabraniti pristup u prostor oko mesta stanovanja i zabraniti dalje uznemiravanje oštećene od dve godine od dana pravosnažnosti odluke.

Predložena je i mera bezbednosti obaveznog lečenja alkoholičara, te da mu produži pritvor u kojem se okrivljeni već nalazi, saopšteno je iz tog tužilaštva.

Naime, sumnja se da je R.A. 3. marta u porodičnoj kući svoju vanbračnu suprugu, nakon svađe, udarao i gurnuo na krevet, a onda je davio rukama. Ona je tom prilikom zadobila lake telesne povrede. Osumnjičeni se optužnicom tereti za krivično delo nasilje u porodici.

Srbija je je 2013. godine ratificirala Istanbulsku konvenciju, međunarodni sporazum Veća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici. Cilj Konvencije je nulta tolerancija na nasilje. Nasilje u porodici nije stvar pojedinca, već celog drušva.

Ovo su brojevi na koje možete da prijavite:

U Srbiji nasilje u porodici se može prijaviti na broj telefona 0800 100 600.

Postoji i SOS ženski telefon 0800 100 007 koji funkcioniše svaki radni dan od 10h do 20h. Na SOS telefonu kao i u individualnim konsultacijama rade specijalno edukovane konsultantkinje za rad sa ženama koje su preživjele traumu muškog nasilja i imaju višegodišnje iskustvo u ovoj oblasti.

Brojevi za psihosocijalnu i pravnu podršku ženama mogu se pronaći za pojedinačne gradove na stranici Autonomnog ženskog centra.

Broj policije u Srbiji je 192.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija