Aktuelno

Dačić sa kolegom iz Severne Makedonije: Dobra policijska saradnja u svim segmentima

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2024

-

16:06

Dačić sa kolegom iz Severne Makedonije: Dobra policijska saradnja u svim segmentima
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa kolegom iz Severne Makedonije, Pančetom Toškovskim i tom prilikom istakao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uvek imalo dobru saradnju sa MUP-om Severne Makedonije i da očekuje da će se ta saradnja nastaviti istim intenzitetom i u narednom periodu.

Dačić je naveo da je ideja da naprave i da ponovo aktiviraju radnu operativnu grupu koja treba da se bavi pojednostavljivanjem procedura koja postoje na prelazu Preševo-Tabanovce, kako bi imali jednu kontrolu. 

"Kada je reč o graničnoj kontroli, u smislu pregleda dokumenata treba da što više to pojednostavimo kako bismo izašli u susret građanima", naveo je ministar. 

On je naveo da je važna i saradnja u borbi protiv kriminala. Dodao je da se zajednički radi i na borbi protiv ilegalnih migracija, trgovine ljudima, šverca narkotika, šverca oružja. 

"Razgovarali smo da od avgusta jedan broj naših policajaca bude prisutan za vreme turističke sezone tamo gde ima dosta naših turista, a to je Ohridsko jezero", naveo je on i dodao da ta vrsta saradnje postoji sa Hrvatskom, Crnom Gorom.

Između Srbije i Severne Makedonije uspostavljena je "dobra komunikacije", kad je reč o vanrednim situacijama. U gašenju šumskih požara u Severnoj Makedoniji učestvovala je helikopterska jedinica i sektor za vanredne situacije MUP-a.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije zahvalio je kolegi na gostoprimstvu i naveo da je za njih ključno da mogu u zajedničkoj saradnji da deluju protiv kriminalnih grupa. Dodao je da su fokus razgovora bili i poboljšanje saradnje u oblasti graničnih prelaza. 

"Za nas je krucijalno da možemo u zajedničkoj saradnji da delujemo protiv kriminalnih grupa, sa ciljem da možemo da se borimo sa organizovanim i transnacionalnim kriminalom. Osim borbe protiv organizovanog kriminala fokus razgovora su bili i poboljšanje saradnje u oblasti graničnih prelaza", izjavio je on.

Naveo je da je ključno u okvirima budućeg reformisanja u okvirima Ministarstva unutrašnjih poslova povezanost sa kontinuiranim obukama i saradnjom između naša dva ministarstva, između centara za obuku koje imamo. 

"Sve u cilju da možemo da razmenimo naša iskustva i imamo još profesionalniju policiju", rekao je Toškovski. 

Komentari (0)

Srbija