Aktuelno

Bivši inspektor osuđen na godinu i po zatvora: Odavao informacije o istrazi protiv Belivukove grupe

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2024

-

15:52

Bivši inspektor osuđen na godinu i po zatvora: Odavao informacije o istrazi protiv Belivukove grupe
Božidar Stolić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu osudilo je danas suspendovanog inspektora SBPOK-a Božidara Stolića, na kaznu zatvora od godinu i po dana jer je zloupotrebom službenog položaja odavao informacije o istrazi koja se vodila protiv organizatora i dela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka.

Drugooptuženi Filip Golubović za podsrekavanje Stolića na zloupotrebu službenog položaja osuđen je na kaznu zatvora od godinu i dva meseca.

Stoliću je izrečena i mera zabrane rada u MUP-u od pet godina od trenutka pravosnažnosti presude, a obavezan je da plati 500 evra koje mu je Golubović dao kada je proveravao određene osobe u bazi MUP-a.

S druge strane obojica su oslobođena za krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Obrazlažući presudu sudija je istakao da je stav da dokazi pribavljeni sa aplikacije "Skaj" mogu biti dokaz u ovom postupku kada se oslanjaju na druge dokaze, smatrajući da se ne može na tim dokazima zasnivati presuda.

Stolić je osuđen za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja, a Golubović za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja podstrekivanjem.

Ovo je druga prvostepena presuda na koju odbrana i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu.

Prva prvostena presuda ukinuta

Prvom prvostepenom presudom Stolić je osuđen na kaznu zatvora od dve godine zbog zloupotrebe službenog položaja, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo i naložio da se suđenje ponovi.

Prvom prvostepenom presudom je drugooptuženi Filip Golubović za podsrekavanje Stolića na zloupotrebu službenog položaja osuđen na kaznu zatvora od 14 meseci.

Prvostepenu presudu ukinuo je Apelacioni sud jer kako je ocenjeno, prvostepeni sud nije dovoljno argumentovao svoje obrazloženje u vezi sa korišćenjem aplikacije "Skaj", jer kako navodi "nije dovoljno reći da je taj dokaz pribavljen putem međunarodne pravne pomoći".

Prema optužnom predlogu, na molbu drugooptuženog Golubovića, Stolić je proverio 27. februara 2020. da li je i dalje na snazi Interepolova poternica Argentine za osuđenim pripadnikom grupe Darka Šarića, Borisom Labanom, pa mu je sutradan preneo da jeste.

Tanjug/FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

 

Goluboviću je inspektor prosleđivao i podatke o poternicama Srđana Jezdimira, Marine Golubović i Jelice Milošević.

Zauzvrat je, kako se sumnja dobijao 500 evra po informaciji, a za podatke iz istrage protiv Veljka Belivuka i ostalih Stoliću je Golubović obećao isplatu od 5.000 evra.

Posle hapšenja Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih pripadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnom predlogu, preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih pripadnicima grupe koji nisu bili uhapšeni.

Sve tražene podatke, do kojih je dolazio putem zloupotrebe službenih ovlašćenja i uvida u Jedinstveni informacioni sistem MUP-a Srbije, davao je drugooptuženom Goluboviću od januara 2020. do 10. juna 2021. godine.

Prema iskazu Golubovića, on je inspektora upoznao dok je bio u pritvoru, 19. aprila 2019. godine, kada je Stolić od njega uzimao izjavu o nestanku Gorana Mihajlovića.

Nakon što je izašao iz pritvora, sreli su se u jednom kafiću i razmenili brojeve telefona.

Komentari (0)

Srbija