Aktuelno

"Nadam se da ću nekada dobiti odgovor": Šta posle odluke tužilaštva da je do nesreće u rudniku Soko došlo zbog više sile

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/01/2024

-

16:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Aleksinačko Osnovno javno tužilaštvo je treći put za nepune dve godine odlučilo da niko nije odgovoran za nesreću koja se dogodila 1. aprila 2022. u rudniku "Soko" kada je stradalo osam rudara, već da je do nje došlo zbog, kako se navodi, "više sile".

Osnovno javno tužilaštvo je najpre u julu te godine donelo odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica jer u radnjama bilo kog lica "nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koja se goni po službenoj dužnosti", a potom je dva puta odbacilo krivičnu prijavu Ministarstva rudarstva i energetike protiv 14 osoba zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti uz isto obrazloženje.

Supruga poginulog rudara Nenada Trivunca, Sanja Trivunac rekla je u emisiji "Hajde da razgovaramo" da je u tom slučaju reč o osam ljudskih života i da nikada ništa nije rešeno. 

Printscreen YouTube/Al Jazeera Balkans

 

Na pitanje u kakvim su uslovima radili njen suprug i njegove kolege, Trivunac odgovara:

"Nisam mnogo upućena o tome kakvi su bili uslovi, ali s ozbirom na ono što svi znamo odranije jeste da oni više odgovaraju 20. nego 21. veku. Sama ministarka je u optužnici navela da je u trenutku nesreće u rudniku bio prisutan niz nepravlinosti. Sada kada mi je stiglo obrazloženje da je odbijena krivična prijava Zorane Mihajlović, ispalo je da je sve bilo u redu i da nema tih nepravilnosti. Meni, naravno nije jasno kako i zbog čega se to desilo".

Trivunac kaže da je niko iz rukovodstva rudnika "Soko" nikada nije kontaktirao - ni neposredno nakon nesreće, ni sada.

"Nadam se da ću nekada dobiti odgovor i mislim da bi stvarno trebalo da se nađe neko rešenje - treći put je isto odlučeno, a prošle su dve godine. Mi smo još na samom početku, nismo se makli dalje", zaključuje supruga poginulog rudara u razgovoru za Euronews Srbija.

Advokat najavljuje žalbu

Advokat porodica poginulih rudara Bratislav Stojanović objasnio je na šta se odnosi "viša sila" kojom je sud u Aleksincu obrazložio svoju odluku.

"Viša sila je prirodan događaj poput zemljotresa koji se ne može kontrolisati nikakvim zaštitnim merama. Komisija pri Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu je ovu rudarsku nesreću i veliku koncentraciju metana u jami rudnika 'Soko' podvela pod višu silu. Međutim, nikako ne može da se radi o višoj sili iz razloga što je u pitanju prirodan događaj koji može da se kontroliše - poput gromobrana, koji svojim postavljanjem kontroliše udare groma", kaže on i objašnjava:

"Tako je sama metanska jama u ovom rudniku bila kontrolisana postavljanjem senzora za metan. A samo postavljanje senzora za metan je stvar tehničke mogućnosti za blagovremenu evakuaciju radnika iz ove jame. Tako da nikako ne može biti reči o višoj sili"

Stojanović smatra da je komisija Rudarsko-geološkog fakulteta prekoračila svoja ovlašćenja tokom veštačenja.

"Osnovano zauzimam ovaj pravni stav iz razloga što komisija Tehničkog fakulteta, dakle samo ime kaže, daje značenje nadležnosti o veštačenjima tehničkih pitanja. Ta se tehnička pitanja odnose na to kako je u rudniku jame 'Soko' sproveden sistem za merenje metana. Radi se o jami sa velikom koncentracijom metana u vazduhu pri radu, pitanje je kako su ti radnici bili obučeni pre nego što su ušli u jamu, da li su imali samospasioce, da li su ti samospasioci bili baždareni - to su ustvari boce kiseonika koje su nosili rudari u jami pri iskopu i u slučaju stvaranja veće koncentracije metana skidali ih sa leđa i udisali kiseonik", kaže on i nastavlja:

"Tako da ta tehnička pitanja i sama procedura i postupak stvaranja bezbednih uslova za rad u ovom rudniku isključivo je mogla da veštači tehnička komisija"

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Stojanović kaže da su u procesu stoprocentno izvedene dokazne radnje, osim što nije saslušana bivša ministarka Zorana Mihajlović: "Mi smo došli do saznanja da bi se ona izjasnila o nizu nepravilnosti ovog rudnika, ali Tužilaštvo je odbilo ovaj predlog".

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Advokat je najavio podnošenje prigovora drugostepenom organu, odnosno Višem javnom tužilaštvu u Nišu, dok se konačno ne obrate Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Komentari (0)

Srbija