Tenis

Trijumf volje: Đoković zlatom iz Pariza ispisuje nove stranice istorije - "Da se igralo do pet setova, pobedio bi 5:0"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/08/2024

-

11:30

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Cela Srbija juče je bila prikovana za TV ekrane – a sve oči bile su uprte ka Parizu gde je Novak Đoković u finalu teniskog turnira na Olimpijskim igrama pobedio Karlosa Alkaraza i osvojio zlatnu medalju. Novak je na taj način postao peti teniser koji je osvojio "zlatni slem" u karijeri – odnosno sva četiri grend slem turnira plus zlatnu medalju OI. Pre njega su to uspeli Štefi Graf, Andre Agasi, Serena Vilijams i Rafael Nadal.

Đoković je tokom karijere obarao mnoge rekorde, ali je zlato na Olimpijskim igrama bila njegova velika želja. O tome svedoči i izjava posle meča kada je rekao da je znao da mu je ovo poslednja šansa za taj uspeh i da je to najposebniji osećaj u karijeri, jači i od nošenja zastave Srbije na otvaranju Igara u Londonu 2012. godine. 

"Igre dolaze na svake četiri godine, šanse da osvojite medalju za svoju zemlju su retke. Znao sam sve, da mi je ovo poslednja šansa. Znao sam da moram da utišam svu buku oko mene i da se fokusiram na teren. Oduševljen sam onim što sam uspeo i načinom kako sam uspeo. Alkaraz je najbolji na svetu sad, a ja sam 'iznad meseca'", rekao je Đoković na konferenciji za medije u Parizu.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Naveo je i da je ova godina je bila čudna za njega jer nije osvojio nijednu titulu do sad u sezoni.  

"Ali, grend slemovi i OI su najbitniji ciljevi za sezonu, pogotovo OI znajući da mi je ovo poslednja šansa da osvojim zlato. Učinio sam sve što sam mogao da se pripremim, da podignem formu u pravom trenutku, da bude na vrhuncu ovde", istakao je najstariji osvajač zlatne olimpijske medalje u istoriji.  

Podsetio je da mu se na Rolan Garosu dogodila povreda koja ga je "izbacila iz planova" i da možda nije očekivao da igra finale Vimbldona. 

"Alkaraz me je pobedio, bio je bolji, ali sam rekao kad sam dolazio ovde da se osećam kao dosta bolji igrač. Vimbldon mi je dao samopouzdanje u kretanju, u mojoj igri. A, motivacija mi nije bila potrebna, nema veće nego kad predstavljate svoju zemlju. Nisam set ispustio ceo turnir. Znao sam da je ovo moja šansa, ako se ikada desi, da će to biti sad", rekao je Đoković. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

On je objasnio da je osetio veliko olakšanje kada se plasirao u finale, ali da je želeo zlato, iako je znao da je pobediti Alkarasa "kao popeti se na najvišu planinu". 

Ostvarenje snova

Komentarišući Novakov rezultat, novinar Arena Sporta Uroš Samardžić, rekao je da mi ne možemo da zamislimo kakav je uspeh on ostvario.  

"Intoniranje himne, izraz lica Novaka Đokovića i onaj trenutak na mreži i pozdrav sa Karlosom Alkarazom možda pokazuje šta je zaista on uradio", naveo je Samardžić za Euronews Srbija. 

"Mislim da je konačno uradio ono što je zaista želeo kao mali, da uz taj Vimbldon osvoji i zlato koje mu je jedino nedostajalo", rekao je Samardžić.  

Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

 

Govoreći o njegovoj volji i neverovatnom povratku posle povrede kolena i operacije, Samardžić je rekao da je utisak da bi Novak dobio meč protiv Alkaraza 5:0 kad bi trajao do pet setova. 

"Mislim da je bio u takvom fokusu i da je imao toliko snage. Bio je i dovoljno kreativan na terenu da može da odgovori Alkarazu na sve što je ponudio. Tako da, Novak je mentalno bio mnogo jači", rekao je i dodao:

"On je 6. juna operisan u Parizu. Postoji slika sa njegovim timom ge se u pozadini vidi Ajfelov toranj, a on je sa štakama nakon operacije. Sada je 5. avgust. Mislim da je to za nas nezamislivo", rekao je novinar Arena Sporta.

Na pitanje šta može da motiviše Novaka za naredne uspehe, Samardžić kaže da su rekordi tu da bi bili obarani.

"Ovde je situacija da je on taj koji konstantno postavlja rekorde. Ide sada vrlo brzo US Open tokom septembra. Mislim da je to njemu podstrek da bude bolji od sebe. Sportisti koji su na tom nivou kažu da se svakog dana bude sa jednom mišlju, a to je da budu sve bolji. Mislim da je to njegova suština", zaključio je Samardžić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport