Tenis

Sa ruba poraza do osmine finala Vimbldona: Alkaraz preživeo Tijafoa

Komentari

Autor: Euronews

05/07/2024

-

18:40

Sa ruba poraza do osmine finala Vimbldona: Alkaraz preživeo Tijafoa
Karlos Alkaraz - Copyright Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Posle gotovo četiri časa igre na Centralnom terenu, Karlos Alkaraz obezbedio je plasman u osminu finala Vimbldona, a do četvrtog kola takmičenja stigao je nakon velikog preokreta i pobede nad Frensisom Tijafom - 3:2 (5:7, 6:2, 4:6, 7:6, 6:2).

Amerikanac koji je u prošlosti umeo da namuči Španca, pružio je još jednu odličnu partiju protiv branioca trofeja u Londonu, ali uprkos vođstvu od 2:1 u setovima, ostao bez iznenađenja i plasmana u završnicu takmičenja.

Španski teniser i treći reket sveta, uspeo je da se izdigne u četvrtom setu. Iako se pošteno mučio da pronađe svoj ritam, Alkaraz je smogao snage da zaustavi nalete Amerikanca u tom delu igre, a ključne poene za preokret, napravio je u taj-brejku. Nakon toga, Tijafo je izgubio kontinuitet u nastavku, a slabu igru rivala, momak iz Mursije iskoristio je u odlučujem setu, gde je prepustio 29. igraču ATP liste svega dva gema.

Nakon početnog odmeravanja snaga, Tijafo napravio je prvi brejk u šestom gemu uvodnog seta, samo da bi branilac trofeja ekspresno vratio brejk za 4:3. Španac je potom podigao ritam, osvojio naredni gem (4:4) na svoj servis i došao u dobru priliku da još oduzme početni udarac Amerikancu u devetom gemu. Ali je Tijafo uz dosta muke, zaustavio nalete Alkaraza, odbranio tri brejk lopte, a potom, na veliko iznenađenje, napravio ključni brejk u 11. gemu za vođstvo od 1:0 u setovima.

Rolekoster iz uvodnog seta, dobro je ramzrdao Španca u drugom setu, gde je odigrao u visokom ritmu. Kvalitetna igra iza osnovne linije i dobri procenti servisa, pomogli su Alkarazu da dođe do izjednačenja.

A, onda je usledio novi hladan tuš za branioca trofeja...

Nošen velikom podrškom sa tribina i kvalitetnom igrom na riternu, Tijafo je ponovo iznenadio Španca, uzevši mu i treći set. Amerikanac je u ovom delu igre imao četiri brejk lopte, a ključnu, za novu prednost u setovima, iskoristio je u sedmom gemu.

Fenomenalna igra Tijafoa bila je poziv Špancu da se uozbilji i ponovo podigne tempo, pa smo za razliku od prethodnih setova, videli konkretniju igru Alkaraza u četvrtom setu. Naročito na riternu i kod duže razmene udaraca. A, sa takvim pristupom, uprkos jakom otporu Amerikanca, stigao je do novog poravnjanja u setovima i to posle taj-brejka - 7:2.

Nošen dobrom igrom iz prethodnog seta, mladi Španac nastavio je u istom ritmu i u odlučujućem setu. Tijafo je izgubio snagu i kontinuitet na svom servisu, dok je Alkaraz blistao na riternu. Prvi brejk napravio je u trećem gemu, drugi u petom, a nakon što je poveo 4:1, bez većih problema sačuvao je prednost do kraja.

Komentari (0)

Sport