Ostali sportovi

Vaterpolisti Srbije igraju za treće olimpijsko zlato u seriji: Amerika nemoćna protiv "delfina"

Komentari

Autor: Euronews

09/08/2024

-

16:00

Vaterpolisti Srbije igraju za treće olimpijsko zlato u seriji: Amerika nemoćna protiv "delfina"
Vaterpolisti Srbije igraju za treće olimpijsko zlato u seriji: Amerika nemoćna protiv "delfina" - Copyright Tanjug/(AP Photo/Luca Bruno)

veličina teksta

Aa Aa

Srbija i dalje igra vaterpolo vredan medalja, a ona će na Olimpijskim igrama 2024 biti najmanje srebrna! "Delfini" su nastavili da briljiraju u elimacionoj rundi, pa su u polufinalu nokautirali i svoju staru "mušteriju", Sjedinjene Američke Države - 10:6 (2:2, 4:2, 2:2, 2:0), a u nedelju će imati priliku da vežu tri olimpijska zlata!

I to na kraju kakvog turnira! U Pariz ih je ispratio samo jedan novinar, sa beogradskog aerdroma, posle mučenja u grupi i naročito rezultatske katastrofe protiv Australije, otpisala ih je i javnost, zaboravivši im sve decenijama donošene radosti našoj naciji, još kada su izgubili od Mađarske pred prvi biti ili ne biti meč... 

ALIIII, naši vaterpolisti imaju šampionski gen, više nego bilo nego sve ostale njihove kolege sportisti, neka se ljuti ko hoće zbog te istine, što su pokazali prvo u dramatičnoj pobedi nad Grčkom a onda i nad Amerikancima. Jesu oni poveli, ali je skoro sve do kraja današnje četiri četvrtine funkcionisalo savršeno u igri pulena Uroša Stevanovića.

Pre svega odbrana, taj moćni i tradicionalni adut srpske škole vaterpola - branili su se ponovo odlični golman Filipović i momci ispred njega kada su napadani iz igre, posle prekida, sa krila, kroz sredinu, s bekovskih pozicija i mesta centra, s igračem manje ili brojčano jednaki... 

Složni kao porodica, tačni u blokovima i uplivavanjima kao švajcarski sat! Samo, ništa to ne bi vredelo da nisu podesili nišanske sprave. Pre svih kapiten Nikola Jakšić i njegov imenjak Dedović. Prvi je bio kao u najboljim danima, a drugi je odigrao partiju života, taman da sa ostalima nadomeste izostale pogotke odlično čuvanog Mandića.

I odvedu Srbiju tamo gde joj je mesto i gde je bila na Igrama u Rio de Žaneiru i Tokiju! Još da Mađarska i Hrvatska, jedna protiv druge, večeras (19.35), izaberu zadnjeg pariskog rivala otpisanih, pa na velinastven način vaskrslih "delfina". I to posle tri godine čekanja na bilo kakvo odličje od Olimpijskih igara u japanskoj prestonici i silaska sa scene zlatne generacije Filipovića, Prlainovića, braće Pijetlović... 

Srbija - SAD 10:6 (2:2, 4:2, 2:2, 2:0)

Srbija: Filipović (devet odbrana), Mišović -, Mandić (0/6), S. Rašović (0/3), Ranđelović (1/2), Ćuk (0/1), Dedović (4/5), Drašović -, Jakšić (2/3), Vico (1/3), Ubović -, Jakšić (1/2), V. Rašović (0/1). Selektor: Uroš Stevanović.

SAD: Vajnberg (12 odbrana), Holand -, Vavić (2/3), Obert -, Daube (0/3), Kupido (1/3), Halok (1/1), Vudhed -, Boven (1/5), Č. V. Dod (0/2), R. Dod (1/4), Irving -. Selektor: Dejan Udovičić.

Komentari (0)

Sport