Ostali sportovi

Otvorene OI u Parizu: Zapaljen je olimpijski plamen, lebdi u vazduhu iznad francuske prestonice

Komentari

Autor: Euronews

26/07/2024

-

23:26

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Danas zvanično počinju Olimpijske igre u Parizu. Igre XXXIII Olimpijade će se održati u prestonici Francuske tačno 100 godina nakon prethodnih koje su održane na istom mestu.

Igre će zvanično trajaće do 11. avgusta. Preko 10.000 sportista će učestvovati u 32 sporta i ukupno 329 događaja će se održati u 16 francuskih gradova. Jedan od njih je udaljen čak 15.716 kilometara od Pariza. Na Tahitiju će se ove godine održati olimpijsko takmičenje u surfovanju.

Svečana ceremonija otvaranja će početi od 19 časova i 30 minuta. Za razliku od tradicionalnog otvaranja na olimpijskom stadionu, ovog puta će se to dogoditi na reci seni i trgu Trokadero.

Zastavu Srbije na ceremoniji će nositi vaterpolista Dušan Mandić i odbojkašica Maja Ognjenović.

Tanjug/AP Photo/David Goldman

 

(UŽIVO) Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu

Zapaljen je olimpijski plamen

Zvanično su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Zapaljen je olimpijski plamen i tako je označen početak najveće sportske smotre na svetu. Plamen lebdi iznad Pariza.

Olimpijski plamen su zajedno upalili legendarni francuski sportisti, atletičarka Mari Žoze Perek i džudista Tedi Rine, a pre njih su baklju nosili i sportske veličine poput Nađe Komaneči, Karla Luisa, Serene Vilijams, Zinedina Zidana, Rafaela Nadala, Tonija Parkera, Ameli Morezmo...

Po okončanju paljenja olimpijskog plamena nastupom svetske muzičke zvezde Selin Dion završena je svečana ceremonija otvaranja Igara koja je trajala puna četiri sata.

Makron otvorio Igre

Predsednik Francuske Emanuel Makron svečano je večeras otvorio 33. Letnje Olimpijske igre koje se održavaju u Parizu.

"Proglašavam otvorenim Olimpijske igre", rekao je kratko Makron posle skoro četvtoročasovne ceremonije otvaranja.

Tanjug/Stephanie Lecocq/Pool Photo via AP

 

Delegacija Srbije prošla Senom

Tu je i Olimpijskim tim Srbije. Srbija je 165. država na svečanoj ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara. Zastavu nose odbojkašica Maja Ognjenović i vaterpolista Dušan Mandić.

Rekord po broju medalja za Srbije je postavljen u Tokiju

Srbija je najviše medalja osvojila u Tokiju - devet. Ipak, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković očekuje da rekord bude oboren u Parizu.

Srbija jedna od 31 države koja ima preko 100 sportista

Srbija je među 31 državom koja ima preko 100 sportista. Olimpijski tim Srbije će takođe imati i šest timova koji će se takmičiti u ekipnim sportovima.

Sjedinjene Američke Države 592 - 16 timova (maksimalan broj)
Francuska 573 - 16 timova
Nemačka 428 – devet timova
Španija 383 – 11 timova
Italija 371 – četiri tima
Velika Britanija 327 – tri tima
Holandija 258 – šest timova
Poljska 210 – tri tima
Mađarska 170 – četiri tima
Belgija 165 – tri tima
Ukrajina 140 – jedan tim
Irska 134 – tri tima
Švajcarska 127 – nijedan tim
Danska 124 – dva tima
Švedska 117 – dva tima
Srbija 113 – ŠEST TIMOVA
Češka 111 – nijedan tim
Norveška 107 – dva tima
Rumunija 106 – jedan tim
Grčka 100 – tri tima

Srbija će imati 113 sportista i sportistkinja

Srpski olimpijski tim ima 113 sportista i sportistkinja - 70 muškaraca i 43 žene. Rekord je ostao u Londonu. Na Olimpijskim igrama u engleskoj prestonici Srbija je imala 115 takmičara.

Igre će se održati u 16 gradova širom Francuske

Takmičenja se održavaju širom Francuske. Košarka će se igrati u Lilu (prva faza košarke, rukomet finale), Vevus sur Marn (veslanje i kajak), Marsej (fudbal i jedriličarstvo), Lion (fudbal), Bordo (fudbal), Nica (fudbal), Nant (fudbal), Šatoro (streljaštvo), a poseban kuriozitet je da se takmičenje u surfingu održava na Tahitiju, udaljenom 21 sat leta od Pariza.

Tanjug/AP

 

Ukupno 32 takmičara iz Rusije i Belorusije

Sportisti iz Rusije i Belorusije će se takmičiti pod neutralnom zastavom i ukupno će ih biti 32 na Olimpijskim igrama u Parizu - 15 iz Ruisje i 17 iz Belorusije.

Najmanje takmičara će imati Nauru

Najmanje takmičara će imati Nauru. Ova država će imati samo jednog predstavnika na OI u Parizu i to će biti 23-godišnji Kakiuea Vinzar. On će se takmičiti u atletici u trci na 100 metara.

Najviše sportisa dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država

Ubedljivo najviše sportista će imati Sjedinjene Američke Države. Čak 592 učesnika će se naći pod zastavom SAD-a na ovogodišnjim Igrama. Najbliža im je Francuska sa 573, dok sve ostale države imaju manje od 500.

Manji broj takmičara u odnosu na Tokio

Nakon što je u Tokiju bilo preko 11 hiljada sportista koji su učestvovali na Igrama, ove godine je brojka nešto manja. Oko 10,500 sportista će učestvovati na Olimpijskim igrama ove godine.

Izbeglički tim će i ove godine učestvovati na OI

Izbeglički tim će se i ove godine naći na Olimpijskim igrama, a imaće ukupno 37 takmičara.

Na OI u Parizu će se naći 206 zemalja učesnica

Na Olimpijskim igrama u Parizu će se naći 206 zemalja. U tu brojku je uključen Olimpijski tim izbeglica koji je na po prvi put učestvovao u Rio De Žaneiru 2016. godine.

Grčka otvara paradu na Seni

Zastavu Grčkog tima nose košarkaš Janis Adetokumbo i atletičarka Antigoni Drisbioti, atletičarka u brzom hodalju.

Taekvondista Jahva el Gotani i bokserka Sindi Ngamba nose zastavu Olimpijskog tima za izbeglice. Potom je izašao tim Avganistana.

Počela je svečana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara

Počela je ceremonija otvaranja na trgu Trokadero, dok će se ceremonija zatvaranja održati 11. avgusta na stadionu "Stad de Frans".

Associated Press

Pariz je treći put u istoriji domaćin, posle 1900. i 1924. godine i tako se na čelu pridružio Londonu, koji je organizovao Igre takođe tri puta, 1908, 1948. i 2012. Organizacija Igara koštaće oko devet milijardi evra.

Srbija će pokušati da osvoji najmanje 10 medalja i tako obori rekord iz Tokija, kad je osvojeno devet - tri zlatne, jedna srebrna i pet bronzanih. Najveći aduti Srbije su Novak Đoković, Ivana Španović, basketaši, košarkaši, odbojkašice, odbojkaši, vaterpolisti, strelci, rvači, bokseri...

Najbrojniji su Amerikanci sa 592 člana tima, slede domaćini Francuzi sa 573, Australijanci sa 460, Nemci sa 428, Japanci imaju 403, Kina 388, Španija 383, Italija 371, Velika Britanija 327....

Jedini sport koji "debituje" je brejkdens.

Komentari (0)

Sport