Košarka

Poraz Partizana na startu nove sezone u Evroligi: Baskonija slavili u Vitoriji

Komentari

Autor: Euronews

03/10/2024

-

23:01

Poraz Partizana na startu nove sezone u Evroligi: Baskonija slavili u Vitoriji
Poraz Partizana na startu nove sezone u Evroligi: Baskonija slavili u Vitoriji - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Ni posle 23 godine košarkaši Partizana nisu slavili u Vitoriji. Iako su Beograđani imali prednost više od jednog poluvremena, displinovana ekipa Baskonije uspela je da okrene utakmicu pred svojim navijačima i zahvaljujući daleko boljem izdanju u drugom delu igre, upiše pobedu na startu Evrolige, dok su crno-beli, posle dva tesna poraza od španske ekipe, upisali još jedan i to na premijeri nove sezone na međunarodnoj sceni, gde je blistao odlični Tajrik Džons - 88:82 (16:17, 16:21, 27:22, 29:22).

Momak koji je protekle sezone igrao u Efesu, uz Brendona Dejvisa (20p), bio je najefikasniji u taboru srpskog tima, i, generealno, utakmice, a meč u Vitoriji završio je sa 22 poena. Vanja Marinković ubacio je bivšem timu 11, dok je dvocifren bio još i Ife Lundberg sa 10 poena. Karlik Džouns, iako se nije proslavio u košgeterskom smislu (4 poena, 2/6 iz igre), upisao je šest asistencija i to mahom iz saradnje sa Tajrikom u prvom poluvremenu, dok je listu strelaca španske ekipe predvodio Hauard sa 17 poena.

Kada se sve sumira, jedno više nego solidno izdanje srpske ekipe, koja je zahavaljujući visokim procentima šuta za tri poena (11/24) imala prednost većim delom utakmice. Baskonija se mučila u prvom poluvremenu zbog ogromnog broja izgubljenih lopti (10) i, generalno, loših odluka u tranzicionoj odbrani i napadu. Zbog odličnog centarskog tandema Džons - Dejvis, crno-beli parirali su Špancima u skok igri, iako se nisu proslavili baš u finišu u tom segmentu, dok je ključna razlika bilo drugo poluvreme.

Kao što je Pablo Laso najavio na poluvremenu, Baskonija je uspela da zaustavi tranziciju Partizana i koliko-toliko, oduzme njihov pik-en-rol, koji je bio ubitačan za crno-bele većim delom utakmice. Primetna je bila jaka odbrana na Hauardu, pa su Španci promenili taktiku, ostavivši više prostora Monekeu, Sedekerskisu i Kabarou, što se ispostavilo kao pun pogodak, kada su Beograđani upali u kontra ritam u poslednjih 10 minuta.

Tajrik Džons, koji je odigrao sjajan meč, postavivši rekord karijere po broju postignutih poena, ostao je bez učinka iz igre više od polovine odlučujuće deonice, Marinković i Dejvis veštački su održavali crno-bele u igri sa nekoliko vezanih trojki, ali je sve to bilo nedovoljno kada se španska ekipa razgoropadila u odlučujućim minutima. Od Hauarda do Foresta i svih nabrojanih, pogađali su sa penala (19/21), iz tranzicije, otvorenih pogleda, a u takvoj konstalaciji stvari, igrači Željka Obradovića mogli su samo da prihvate poraz pred energičnom španskom publikom, koja je hukom sa tribina dala ključnu energiju svojim miljenicima za preokret.

 

Komentari (0)

Sport