Košarka

Svetislav Pešić pričao kako je Pep Gvardiola učio od njega: Mnogo smo razgovarali o igri u odbrani

Komentari

Autor: Euronews

10/09/2024

-

11:37

Svetislav Pešić pričao kako je Pep Gvardiola učio od njega: Mnogo smo razgovarali o igri u odbrani
Svetislav Pešić - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Sve ekipe koje trenira Pep Gvardiola poseban akcenat igre stavljaju na, kako je on to nazvao, pravilo "šest seknundi", a ono predstavlja vreme za koje njegova ekipa mora da osvoji loptu nakon što je izgubi. Presing ka rivalu u tom vremenskom intervalu sa željom da se vrati posed nešto je što predstavlja zaštitini znak jednog od najboljih trenera u istoriji fudbala.

Upravo o tom pravilu šef stručnog štaba Mančester sitija svojevremeno je pričao sa svojim velikim prijateljem Svetislavom Pešićem, o čemu je selektor košarkaške reprezentacije Srbije pričao u intervju za hrvatski "Index".

"Gvardiola i ja smo se mnogo družili u Barseloni i Bajernu, gde je on trenirao fudbalske, a ja koošarkaške timove ovoi klubova. Dok je bio trener u Nemačkoj viđali smo se svaki dan i razgovarali o taktici. Mnogo ga je zanimala tranzicija igre nakon izgubljene lopte i koja se metodika koristi da se organizuje odbrana nakon izgubljenog poseda. Taj segment igre bitan je u svakom sportu, ali čini mi se u košarci najviše, jer nakon olako izgubljene lopte primaš koš. Meni je u karijeri ogromna motivacija bila kako da moje ekipe nakon izgubljene lopte vrate posed i potom postignu koš, a mislim da sam po tom pitanju uvek pravio dobar posao. Postoji metod treninga i taktika koju igrači moraju da usvoje kako bi se to prenelo na teren i baš o tome sam mnogo pričao sa Gvardiolom.“, rekao je Pešić.

Selektor koašrkaške reprezentacije Srbije je još jednom ponovio da po njegovom mišljenju, uprkos dobrom rezulatatu na Olimpijskim igrama u Parizu, srpska koaraka ne ide u dobrom pravcu.

"Čestom kažem da ukoliko se nešto ne promeni košarka u Srbiji će dostići onu u Hrvatskoj, a to znači da će biti na dnu. Uspeh će biti da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo ili Mundobasket, ao Olimpijskim igrama ćemo moći da sanjamo i zato mora nešto pod hitno da se promeni", rekao je između ostalog Pešić.

Komentari (0)

Sport