Košarka

Durent može sam na Srbiju: Amerikanci igraju neku drugu košarku

Komentari

Autor: Euronews

28/07/2024

-

19:13

Durent može sam na Srbiju: Amerikanci igraju neku drugu košarku
Kevin Durent - Copyright AP Photo/Michael Conroy

veličina teksta

Aa Aa

Svaka čast Srbiji, ali za sada, SAD je neka druga brzina! Mnogo je indikatora za ovu hipotezu - odnos šuteva sa distance,  nepogrešivost Kevina Durenta, bezvremena partija Lebrona Džejmsa - mada najbolji pokazatelj je golo oko posmatrača i sam rezultat u korist "jenkija" 110:84 (25:20, 33:29, 26:16, 26:19). Niko ne može da uskrati našem timu priznanje za dobru partiju, naročito većinom prvog poluvremena kada smo bili više nego kompetetni, ali evidentno je bilo da igramo dve različite košarke, od kojih je jedna primetno superiornija. Možda Svetislav Pešić čuva nešto za "kasnije", a ostaje nam da se nadamo da je tako. 

Najbolji u našem timu je bio Nikola Jokić, i veći deo našeg ofanzivnog potencijala aktualizovao se kada bi Somborac na neki način učestvovao u igri. U prvih 10 minuta je to bila saradnja sa Aleksom Avramovićem, primetna u prostoru koji su Jokerovi pikovi omogućavali, a u drugoj je to bila čista genijalnost oličena u devet vezanih poena. Na kraju je utakmicu završio sa 20 poena, pet skokova i osam asistencija. 

Kod Amerikanaca se istakao (možda je i nepravično samo to reći) Kevin Durent. Dovoljno je naglasiti da je košarkaš Finiks Sansa za samo 12 minuta ubacio 23 poena (5/5 za tri, 3/4 za dva, 2/2 sa slobodnih bacanja), kako bi konačno shvatili ono što nam se samo govori od Rija - nema čuvara za nekadašnjeg MVP NBA lige. 

Naša reprezentacija je u uvodnu utakmicu Olimpijskih igara ušla veoma snažno, i odmah napravila seriju 10:2, što je nateralo Stiva Kera da zatraži tajm-aut. Uvodne minute je obeležilo šest poena Alekse Avramovića, a njegova presečena lopta za prve poene "orlova", postaje već obeležije ekipe Svetislava Pešića. 

 

 

Ipak, tada se SAD budi u svom maniru. Čak tri vezane trojke (jedna Stefa Karija, i dve Devina Bukera), odnosno poeni Lebrona Džejmsa iz tranzicije donesle su egal sredinom četvrtine. 

Iako je naš tim vodio u većem delu prve četvrtine, na prvi predah su Amerikanci otišli sa pet poena prednosti. Razloga je dva: loš šut našeg tima u odnosu na rafalnu paljbu "jenkija" (1/5, naspram 5/7), kao i izlazak Nikole Jokića, koji je u otvarao veliki prostor Avramoviću i Bogdanoviću pikovima i brzim rešenjima.

U drugoj četvrtini je počelo da liči na sunovrat našeg tima. Kevin Durent nije promašivao iz bilo koje pozicije. Kada su Amerikanci stigli do ogromnih +11, pojavio se MVP NBA lige. 

U dva napada zaredom, Nikola Jokić je pored Džoela Embida pogađao uz faul, da bi već u narednoj akciji ubacio svoju prvu trojku na meču. Rezultatski egal je dobio Ognjen Dobrić koji je neverovatno pogodio za tri uz potonje iskorišćeno slobodno bacanje. 

Po prikazanom, delovalo je da bi naši košarkaši ponovo morali preuzeti primat, ali je situacija na terenu bila potpuno drugačija zbog Kevina Durenta. Imao je košarkaš Finiks Sansa nerealnih 8/8 (3/3 za dva, 5/5 za tri) u drugom delu igre, a čak je u poslednjem napadu svog tima, uspeo da pogodi nestvaran fejd-avej sa poludistance i pošalje SAD na odmor sa +9.Da nije bilo trojke Bogdana Bogdanovića na minut do kraja, razlika bi bila najveća na utakmici... 

Po povratku sa odmora, čitavih šest minuta smo gledali "koš za koš" partiju. Razmenjivali su se poeni na obe strane ravnomerno, ali je utisak da su Amerikanci znatno lakše dolazili do svojih, nego što je to činila Srbija  - možda zato što je naš tim prihvatio brzi stil igre SAD i skoro se potpuno priklonio ritmu koji su diktirali Kerovi izabranici. 

 

 

Bilo je svetlih momenata - asistencija Dobrića po isteku napada za Jokića, jedan vrlo težak i zahtevan prodor Bogdanovića, ali svaki put kada bi bljesnuli "orlovi", već u sledećoj akciji (često tranzicionoj) uzvraćali bi "jenkiji". 

Svetislav Pešić je zatražio tajm-aut po isteku šestog minuta ne bi li prekinuo monotoniju razmene poena, ali se ova ideja sasvim pogrešno odrazila na igru Srbije. Upravo po povratku sa odmora, Amerikanci  ponovo preuzeli primat, sa šest vezanih poena u poslednja dva minuta (koliko je i trajao košgeterski post naših košarkaša) došli do 28:16 u ovom delu igre. 

Ostalo je samo odrađivajne posla. Dovoljno svedoči to što nismo pogodili koš iz igre čitavih pet minuta o tome koliko je naš tim pao u tim trenucima. Inače, ovu pauzu je prekinuo Nikola Jokić jednom sjajnom samostalnom simultankom u reketu. 

 

 

Uspeo je naš tim čak i da doše do 11:5 u ovom delu igre, ali je tim Stiva Kera uspeo posle tajm-auta na tri minuta do kraja da se ofanzivno konsoliduje i mini serijom od 8:0 probije "stotku". 

Kao ono što bi Karijevi izabranici mogli i morali da poprave, sam se izdvaja procenat šuta za tri. Iako procenti Amerike nisu realan reprer za poredbu, toliko je otvorenih prilika sa distance imala naša reprezentacija, a pogodila je tek nekih devet od 35 (oko 25%) puta. Neki inače pouzdani šuteri poput Bogdana Bogdanovića (1/5) nisu imali svoj dan, ali to se do kraja turnira ne sme ponavljati. 

Sledeći meč, reprezentacija Srbije igra proti Porto Rika od 17.15 u sredu. 

SRBIJA - AMERIKA 84:110 (20:25, 29:33,16:26, 19:26)

Četvrta četvrtina:

10. minut: Podigli su Amerikanci tempo, žele da naprave što veću razliku. Vezali su tri trojke. Raspucali su se Lebron i Holidej, Srbija je bez gasa. Sporo se vraćaju u odbranu igrači Svetislava Pešića i samo se čeka konačan rezultat. Trenutno je 107:84, a do kraja utakmice ostalo je manje od 23 sekunde. Micić je pokušao da smanji razliku sa distance, ali nije bio uspešan. Njegova treća promašena trojka, dok je Kari sa druge strane bio siguran sa distance. Poraz Srbije 110:84. 

Donekle očivan rezultat. Doduše, ne sa ovakvom razlikom. Srbija je igrala dobrom tokom prvog poluvremena. Amerikanci nisu bili na njihovom najvišem nivou, Durent ih je držao većim delom utakmice, da bi se  kvalitet "drim tima" i sav njihov sjaj pokazao u trećoj i poslednjoj četvrtini kada su nam dali 52 poena.

Sve oči uprte su sada ka Južnom Sudanu i Portoriku, ali ova koš razlika nam ne ide na ruku.

7. minut:  Nešto bolja igre Srbije u ovim trenucima posle tajm-auta Pešića. "Orlovi" solidno igraju u ovoj formaciji, ili su Amerikanci "povukli ručnu". Jokić i kompanija vezali su 8:0 seriju i prišli na -13 (73:86), samo da bi Amerikanci ponovo podigli razliku (73:91). Srbija ima faulove da da, utisak je da ih ne pravimo dovoljno, pa rivali postižu lake poene. 

Valja napomenuti da Amerikanci imaju čak 61 odsto šut za tri poena (14/23). Doslovno su nas uništili sa distance, gde je predvodnik bio, naravno, Durent, sa svojih 23 poena uz jedan promašen šut iz igre, koji je dočekan aplauzima u Lilu. 

Srbija sa druge strane, ima očajnu realizaciju za tri (6/27). Asitencije Jokića i njegov učinak (20p, 6as) nije bio dovoljan danas. Imamo dobre procente za dva (21/30), ali je za ovako raspoložene Amerikance, potrebno nešto više.

Amerikanci vode 96:79 i izgleda da će preći "stotku", kao što su činili tokom većeg dela pripremnog perioda.

3. minut: Srbija igra sa dva centra u ovim trenucima, Milutinov je na "petici", dok je Jokić nešto više. Videćemo kako će to da izleda u nastavku. Pokušavao je Pešić sa ovom formacijom i u pripremnom periodu. Srbija je, inače, bez koša iz igre punih pet minuta. Tokom tok perioda Amerika je 8:0 seriju i stigla na velikih +20, što može itekako da nas košta u nastavku takmičenja. Tajm-aut Pešića.

 

 

Treća četvrtina: 

10. minut: Micić je fauliran, pogađa oba bacanja (61:73). Dejvis realizuje 2+1 na drugoj strani, a onda se i Jokić upisuje na semafor. Lepo je pogodio horog centar Denvera (63:76), da bi nakon novih, lakih poena Amerikanaca, Micić realizovao oba bacanja za Srbiju. Jokić je sada izašao sa terena i verovatno je završio sa ovom četvrtinom. Durent je ponovo u igri i odmah je nastavio tamo gde je stao u prvom poluvremenu. Pogodio je oba bacanja i došao do 23. poena. Slabo igraju "orlovi" u ovim trenucima. Sve više nerezonskih šuteva sa distance, utisak je da su se pomirili sa porazom, ali moraju da paze, pošto se gleda koš razlika.

Amerikanci imaju +19 na ulasku u poslednju deonicu.

6. minut: Amerikanci sve više napadaju reket, vide rivali da fali komunikacija u odbrani pošto su se "orlovi" podigli na perimetar, što koriste Embid i Holidej (57:69). Prethodno su pogodili Bogdanović i Dobrić. Košarkaš Zvezde lepo je pogodio "flouter", ali trebaće "orlovima" još nekih novih rešenja. Jokić je dobro čuvan u reketu, potebna nam je pomoć sa spoljnih pozicija. Utisak je da Srbija previše brzo troši napade u ovim trenucima. To koriste Amerikanci i polako grade prednost. Lebron se probudio, vezao četiri poena i doneo šampionima najveću prednost u dosadašnjem toku utakmice - 73:59.

Pešić traži tajm-aut. Nije mu lako, ali mora da promeša karte i nađe neka nova rešenja. 

3. minut: Laki poeni Lebrona na startu drugog poluvremena, da bi nakon greške Srbije, Holidej pogodio 13. trojku za Amerikance. Petrušev potom pogađa iz reketa (51:63). A, onda, drama! Sudije su prekinule meč zbog potencijalne dve nesportske. Lebron je bukvalno gurnuo Marinkovića, dok je Embid nepropisno zaustavio Avramovića pri polaganju. 

Iiiiii... Presuda je: Namerna lična greška nad Avramovićem. Novopečeni košarkaš CSKA pogodio je oba bacanja. Lopta je sa strane, ali Bogdanović maši šut. Skromna partija kapitena - tek sedam poena uz 3/10 šut iz igre.

Amerika vodi 63:53.

 

 

Druga četvrtina:

10. minut: Koliko god igrala dobro Srbija u ovim trenucima, ne možemo da dođemo do potpunog rezultatskog egala, jer nam Durent ne dozvoljava! Amerikanac ima čak 19 poena, bez promašaja iz igre! Kao da nije odmarao čitav ovaj pripremni period. Ima Srbija 72 odsto šut za dva, raspoložena nam je klupa, Jokić (12p) igra sjajno, ali kako protiv Durenta, koji ima 7/7 iz igre (pet trojki). 

Što se liste strelaca naše reprezentacije tiče, Jokić, kao što smo rekli, ima 12 poena uz četiri asistencije, Dobrić je takođe dvocifren sa 10 poena, dok ga u stopu prate Avramović i Bogdanović sa osam i sedam poena, koliko ima i Micić, koji je doneo odličnu eneriju sa klupe i prekinuo onu seriju Amerikanaca.

Na drugoj strani Džejms ima 12 poena, Edvards je dodao devet, dok Buker i Kari imaju po šest poena.

Da vidimo kakva će biti reakcija Srbije u drugom poluvremenu. 

 

 

9. minut: Amerikanci kažnjavaju svaku grešku Srbije. Koriste i to malo prostora što im ostavljamo, naročito sa distance, pa rivali ponovo dolaze do +10 (36:46). Dobrić potom pogađa trojku uz faul, Amerikanci ulaze u seriju grešaka, Jokić krade loptu Holideju, a onda Bogdan postiže poene iz tranzicije. Budi se Srbija, pravi 8:0 seriju i ponovo smo u egalu - 44:46.

7. minut: Razigrala se Srbija sada, tj. Jokić, koji pravi 6:0 seriju i dovodi "orlove" na dva poseda zaostatka (36:40). MVP NBA lige preuzeo je kontrolu, pogodio u reketu uz faul, pa je potom bio siguran sa distance. Ali, nažalost, ne traje dugo serija Srbije, pošto je Lebron ostavljen sam na distanci. Amerikanci imaju 8/11 za tri poena, prosto neverovatno - 73 odsti šut! Poređenja radi, za dva imaju 7/11, dok su sa linije penala 2/5.

5. minut: Micić glavni igrač Srbije u ovim trenucima. Vezao je četiri poena i došao do sedmog poena na meču, ali i dalje gubimo korak za Amerikancima, koji na krilima nepogrešivog Durenta imaju dvocifrenu prednost u Lilu (35:25). Iako imaju sedam izgubljenih lopti, Amerikanci lepo funkcionišu u napadu, počeli su da spuštaju loptu u reket, pa nakon poena Edvardsa i Embida vode 38:27. Srbija se dobro bori, želja postoji, ali su fizikalije Amerikanaca i njihova snaga sa spoljnih pozicija veliki problem za sada.

3. minut: Micić otvara deonicu trojkom, prekinuvši 11:0 seriju Amerikanaca. Međutim, nemaju naši igrači rešenja za Durenta, koji nastavlja da teroriše odbranu Srbije sa distance. Pogodio je treću trojku, stopostotan je iz igre i ima 11 poena za sada. Pešić primoran da zatraži tajm-aut, Amerikanci vode 32:23. Tranzicija rivala, slaba odbrana na perimetru i miskomunikacija u odbrani kod preuzimanja, glavni problem Srbije za sada.

 

 

Prva četvrtina:

10. minut: Mali predah ništa nije pomogao "orlovima". Ameri su i dalje raspoloženi sa distance. Durent pogađa čak šestu trojku za njegov tim, koji dolazi do vođstva (23:20). Bogdanović gubi dva naredna napada. Prvo je promašio sa poludistance, a onda i za tri poena, da bi nakon tranzicije rivala, ekipa Stiva Kera otišla na prvi mali odmor sa prednošću od 25:20.

Amerikanci imaju 6/9 za tri poena. Kaskaju u drugim segmentima, dok Srbija uglavnom zasniva svoje napade za dva poena, odakle imamo više nego solidne brojke (8/10).

Avramović je najefikasniji sa šest poena, Dobrić ima četiri, dok Jokić ima tri poena i asistenciju. Sa druge strane, najefikasniji su Edvards i Buker sa osam i šest poena. 

8. minut: Srbija slabo brani tranziciju, Lebron prolazi kao brzi voz i donosi prvu prednost Amerikancima (14:12) za 9:0 seriju. Međutim, stiže reakcija na drugoj strani. Jokić pronalazi Jovića na trojci (15:14). Amerikanci greše u dva naredna napada. Slaba je komunikacija Amerikanaca u napadu, sve se zasniva manje više na individualnom kvalitetu, nemaju neku timsku igru, što može da bude prednost za "orlove", koji prave 8:0 seriju za novu prednost - 20:14.

5. minut: Kraj 10:0 serije Srbije, Kari pogađa čudesnu trojku (10:5), Avramović pronalazi Jokića u pik-en-rolu, koji pogađa ispod reketa. Međutim, "orlovi" loše brane perimetar, Amerikanci pogađaju još dve trojke, a nakon koša Bukera, Srbija ima samo poen prednosti (12:11). 

3. minut: Bolji start "orlova", Avramović krade loptu i polaže na drugoj stani, a onda i dolazi do četvrtog poena nakon asistencije Jokića. Embid je fauliran, međutim Kamerunac maši oba bacanja, da bi njegovu grešku ispravio Lebron nakon greške Srbije (4:2). Petrušev se sada takođe upisuje na semafor. Amerikanci ušli u seriju grešaka, što koristi Avramović za njegov šesti poen na utakmici, a onda se i Dobrić upisuje u listu strelaca. "Drim tim" je očajno ušao u meč, Srbija vodi 10:2.

1. minut: Intonirane su himne i sve je spremno za spektakl u Lilu.
Srbija će početi utakmicu sa ovom petorkom: Petrušev, Jokić, Bodanović, Dobrić i Avramović.
Amerikanci igraju u najjačem sastavu, a na parketu su Kari, Lebron, Embid, Holidej i Buker.
Prvi posed imaju Amerikanci, Petrušev nije obezbedio napad za Srbiju.
 

 

INFORMACIJE UOČI POČETKA MEČA

Ove dve selekcije sastale su se nedavno na prijateljskoj utakmici u Abu Dabiju, kada su "orlovi" bez pomoći Bogdana Bogdanovića, pretrpeli težak poraz 105:79. To je ujedno bio jedan od dva poraza koji su "orlovi" doživeli tokom priprema za Olimpijske igre, dok su im drugi naneli Australijanci - takođe ekipa satkana od NBA igrača. Sa druge strane, Srbija je redom pobeđivala Holandiju (dva puta), Francusku, Japan i Grčku, dok, poređenja radi, Amerikanci nisu izgubili nijednu utakmicu uoči olimpijskog turnira. 

Bez većim problema savladana je Kanada, Srbija, Australija i Nemačka, dok im je jedino Južni Sudan bio konkurentan, što ostavlja kakvu-takvu nadu za ostale reprezentacije na turniru obzirom na igrački kadar koji poseduju osvajači 16 zlatnih olimpijskih medalja.

SRBIJA - AMERIKA

Hala: Pjer Moro stadion, Lil 

Sudije: Johan Roso (Francuska), Hulio Anaja (Panama), Martins Kozlovskis (Letonija)

SRBIJA: Plavšić, Petrušev, Jović, Bogdanović, Marinković, Dobrić, Jokić, Micić, Gudurić, Davidovac, Avramović, Milutinov. Selektor: Svetislav Pešić.

SAD: Kari, Edvards, Džejms, Durent, Vajt, Hejlibarton, Tejtum, Embid, Holidej, Adebajo, Dejvis, Buker. Selektor: Stiv Ker.

Komentari (0)

Sport