Košarka

Pešić zabrinuo naciju: Pripreme za OI najizazovnije u mojoj karijeri - većina igrača došlo nespremno

Komentari

Autor: Euronews

24/07/2024

-

08:55 >> 08:57

Pešić zabrinuo naciju: Pripreme za OI najizazovnije u mojoj karijeri - većina igrača došlo nespremno
Svetislav Pešić - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić, zajedno sa reprezentativcima Nikolom Milutinovim i Bogdanom Bogdanovićem, održao je konferenciju za medije pred put na Olimpijske igre. Posle pripremnih utakmica u Beogradu i Abu Dabiju, selektor Pešić saopštio je juče konačan spisak igrača na koje će računati u Lilu za prvu fazu takmičenja, gde će se za mesto u četvrtfinalu boriti sa selekcijama Amerike, Južnog Sudana i Portorika. 

Prema prvim rečima Pešića na konferenciji pred put u Lil, ciljevi Srbije na Igrama su uvek najveći.

"Imamo najviše ciljeve i to ne samo iz aspekta sportskih rezultata. Dug je to put iza nas. Prvo je trebalo da se kvalifikujemo za Svetsko prvenstvo. Ono je ovoga puta bilo i kvalifikacije za Olimpijske igre. Mi smo to uspeli, da ne bismo morali da igramo kvalifikacije. Na neki način smo možda u prednosti, jer smo imali više dana treninga i priprema. Velika je razlika između priprema za SP i Olimpijske igre koje mesec dana ranije počinju. Košarkaša sezona se završila isto kao i svake godine. Košarkaši su završili veoma kasno. Imamo Milutinova i Petruševa koji su u trećoj nedelji juna završili. Za dodatne napore su potrebni i dodatni odmori. Svi su oni manje-višu noseći igrači. Proces priprema za OI je za mene, kao trenera, najizazovnije za jedno takmičenje do sada u karijeri. Nisam to rekao igračima. Vrlo je teško isplanirati i proces treninga i sve što je potrebno da bi se ekipa pripremila. Većina igrača nije došla odmorna, spremna... Olimpijske igre su poseban izazov. Dodatnim zalaganjem smo pokušali da se pripremimo koliko je moguće", rekao je Pešić.

Treba ići korak po korak, prvi cilj je da se igrači psihički odmore pred početak takmičenja.

"Olimpijske igre se igraju svake četiri godine. Na prethodne se nismo kvalifikovali. Ovo je dodatna motivacija za svakog od nas, za kompletnu ekipu. Igrači znaju da kontrolišu emocije. Svaki ima svoju rutinu i za utakmice i za takmičenje. Važno je pripremati se za sledeću utakmicu. Praviti drugi korak pre prvog, koji nisi uradio, je i teoretski nemoguće. Prvo je cilj da stignemo u Lil. Da iskoristimo ovih nekoliko dana do zvaničnog početka. Ja mislim da ovako izgledamo dosta smireni. Nadam se da će tako i da ostane."

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Govorio je Pešić potom o novom sistemu takmičenja i ulozi koš razlike.

"Koš razlika je veoma važna. Takav je sistem po prvi put. Ne idu svi trećeplasirani, samo dva u četvrtfinale. Sistem je dosta komplikovan. Naravno, sve se zna. Važno je da se kaže, danas kada idemo na Olimpijske igre, ovo je najveća konkurencija koliko pratim do sada. Deset kandidata, a možda i 11, za medalje. To se nikada nije desilo u istoriji turnira. To će biti borba do krajnje granice. Svaka pobeda će biti borba do kraja",

Nikola Milutinov analizirao je rivale Srbije.

"Grupa nam je stvarno teška. Svi timovi su pokazali. Južni Sudan je umalo pobedio Ameriju, Portoriko je bio sjajan u kvalifikacijama. Za Ameriku ne moramo posebno da pričamo. Nema lakog protivnika. Moramo biti fokusirani na svakoj utakmici da bi došli do cilja koji imamo."

Bogdan Bogdanović o sistemu takmičenja.

"Promenjen je sistem takmičenja. Sada ulazi u igru i koš razlika. To nama ne menja pristup i način pripreme. Niti način igranja. Naša najvažnija utamica je sledeća."

Takmičenje na Igrama Srbija počinje u nedelju, kada će prvi rival "orlovima" biti selekcija Amerike od 17.15 časova. Naredni duel je 31. jula protiv Portorika, dok je meč sa Južnim Sudanom zakazan za 3. avgust.

Komentari (0)

Sport