Košarka

Zvezda posle drame pobedila Partizan i prišla na korak od triple-krune: Ledej promašio brejk u "Pioniru"

Komentari

Autor: Euronews

03/06/2024

-

23:19 >> 23:20

Zvezda posle drame pobedila Partizan i prišla na korak od triple-krune: Ledej promašio brejk u "Pioniru"
Panter i Hanga - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Crvene zvezde poveli su u finalnoj seriji KLS, posle tesne pobede nad Partizanom u "Pioniru" i šansu da osvoje triplu-krunu i stave pečat na sjajnu sezonu imaće već u sredu, kada je na programu drugi susret finala domaćeg prvenstva - 89:88 (31:24, 20:28, 26:21, 12:14).

Vidno oslabljeni odsustvom nekoliko prvotimaca, košarkaši Partizana pružili su više nego dostojan otpor Zvezdi u "Pioniru", gde su većim delom meča bili konkurentni zahvaljujući dobroj roli Alekse Avramovića. Ali su na sreću domaćih navijača, koji su uprkos molbama predsednika kluba, napravili pravu, neprijateljsku atmosferu, crno-beli ipak ostali bez snage u odlučujućoj četvrtini.

U gotovo poslednjim trenucima meča, kada se derbi prelamao, Mateuš Ponjitka i Zek Ledej promašili su neke važne zicere. A, trenutak koji je posebno ostao upečatljiv, desio se u samoj završnici. Tačnije, u pretposlednjem napadu Partizana, kada je Ledej postigao koš iz, činilo se, regularne situacije za potencijalnu prednost. Ali su sudije ipak svirale faul u napadu. Amerikanac je faulirao Luku Mitrovića u ispod obruča, koji je polovičnim učinkom sa penala u narednom napadu pogodio za 89:87 i doveo Zvezdu na prag pobede.

Inače posle dešavanja koje će definitivno biti predmet rasprave, crno-belima ostalo je još osam sekundi da ukradu pobedu ili odvedu meč u produžetak. A, nakon drame koja je potrajala nekoliko minuta, Partizan je ipak ostao kratkih rukava... 

Dalibor Ilić faulirao je Ledeja, prilikom ubacivanja lopte iz ugla. Amerikancu dodeljeno jedno bacanje, koje je uspeo da realizuje (89:88), ali ne i šut za pobedu nekoliko trenutaka kasnije. Partizan je tako posle velike drame izgubio od Zvezde i sedmi derbi u nizu, a šansu da prekine crnu seriju imaće u sredu od 20 časova pred svojim navijačima.

Posle početnog odmaravanja snaga i nešto konkretnije igre gostiju, ekipa Janisa Sferopulosa dodala je gas sredinom uvodne deonice i serijom 12:0 u režiji Dos Santosa, stigla do prve osetnije prednosti (19:10), dok je na prvi mali odmor otišla sa prednošću od 31:24.

Odbrana u tim trenucima bila je gorući problem za goste, koji su primili solidan broj poena u ranoj fazi meča. Što za tri poena, što sa unutrašnjih pozicija i sudeći po dinamici derbija, delovalo je da teški momenti predstoje pred ekipom Željka Obradovića. 

Ali, dolaskom druge četvrtine, tako su crno-beli podigli stepen odbrane, zbili svoje redove i koliko-toliko zaustavili lake poene rivala, naročito na obruču. Dok su sa druge strane, podgli procente šuta i dobrom rolom Anđušića i Avramovića, stigli do rezultatskog priključka, pa i vođstva do odlaska na poluvreme - 52:51.

Kao i mnogo puta ove sezone, usledile su oscilacije u igri "parnog valjka", koji su veći deo treće deonice odigrali bez Avramovića. Od solidnih izdanja  napadu, do očajnih rekacija u odbrani, kretala se igra Obradovićevih momaka, dok je Zvezda odličnom rolom iz tranzicije, pre svih, Geidraitisa, stekla novu opipljivu prednost sredinom treće deonice (71:62). Međutim, ulaskom Avramovića, Partizan se ponovo rezultatski vratio u meč, nadoknadivši 11:0 seriju rivala na ulasku u poslednju četvrtinu (77:73).

U ovom periodu povredio se i Dos Santos, najbolji igrač Zvezde u dotadašnjem delu meča, pa su crveno-beli gotovo do kraja susreta ostali bez proverenog rešenja u napadu, što se naročito videlo u kasnijoj fazi meča. Da nevolja po domaćina bude veća, Lazić je potom izašao sa terena zbog pete lične sredinom odlučujuće četvrtine. Pa je od +8 za Zvezdu (83:75), Partizan stigao do egala. Najviše sa linije penala (83:83).

Ušlo se zatim u neizvesnu završnicu, koja je potrajala mnogo duže nego što je ostalo vreme na semaforu. Zvezda je na krilima Davidovca povela 87:83, crno-beli su sa penala ponovo stigli do egala (87:87), ali ih je sušni period od pet minuta bez koša iz igre, na kraju puno koštao.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 89:88

(31:24, 20:28, 26:21, 12:15)

Dvorana: "Aleksandar Nikolić"

Gledalaca: oko 6.000

Sudije: Jovčić, Obrknežević, Jevtović

C. zvezda: Lazarević 2, Teodosić 2, Tompkins 3, Davidovac 23, Mitrović 12, Lazić 2, Ilić 4, Nedović 11, Giedraitis 12, Dos Santos 18

Partizan: Smit 14, Ledej 8, Drezgić, Avramović 20, Panter 12, Smailagić, Jaramaz, Dimitrijević, Trifunović 8, Anđušić 17, Ponitka 9

Tekst

Komentari (0)

Sport